Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Külső vezeték A generátor I I D É I I D É állórész „elektromágnes” forgórész „vezetőhurok” csúszógyűrű szénkefe.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Külső vezeték A generátor I I D É I I D É állórész „elektromágnes” forgórész „vezetőhurok” csúszógyűrű szénkefe."— Előadás másolata:

1 külső vezeték A generátor I I D É I I D É állórész „elektromágnes” forgórész „vezetőhurok” csúszógyűrű szénkefe

2 külső vezeték forgórész „vezetőhurok” állórész mágneses tere I I D É I I D É állórész „elektromágnes” csúszógyűrű szénkefe forgatás iránya A generátor működési elve ~

3 forgórész mágneses tere állórész mágneses tere I I É I I É D D É I I É I I É D D É +--+ D D U U I I Az indukált feszültség

4 ÉÉÉÉÉ DDDDD U t I.II.III.IV. A váltakozó feszültség

5 Kommutátor „áramirányváltó” I I D É I I D É + - I D É I I D É I I D É + - I D É U U Az egyenáramú generátor

6 I I É I I É D É + - I D I I É I I É É D + - I D D D A kommutátor szerepe

7 Az indukált feszültség nagysága függ: - az állórész mágneses terének nagyságától - a mozgatás (forgatás) sebességétől - a tekercs hosszától - a tekercs meneteinek számától

8 + - G + - IgIg UiUi Külső gerjesztésű generátor generátor állórésze generátor forgórésze

9 generátor állórésze generátor forgórésze - G + IgIg UiUi Öngerjesztésű generátor öngerjesztés

10 11. rész vége

11 A generátor felépítése: két fő, elektromosan aktív része van, az álló- és forgórész. Az állórész a főpólusokból és azok gerjesztőtekercseléseiből áll. A forgórész általában dob alakú, amelyen a vezető tekercselése található. A forgó dob végén található két csúszógyűrű, amihez a forgórész tekercselése kapcsolódik. A csúszógyűrűk külső részéhez rugók nyomják az áramvezető szénkeféket.

12 Ha a generátor forgórészét külső erőforrás segítségével elkezdjük forgatni, a forgórész tekercselése az állórész mágneses terének erővonalait metszi, aminek hatására a forgórész tekercselésében feszültség keletkezik. Ezt a jelenséget indukciónak, a keletkezett feszültséget indukált feszültségnek, a zárt áramkörben folyó áramot indukált áramnak nevezzük. Az indukált feszültség mindig olyan irányú, hogy az általa keltett áram és a mágneses tér kölcsönhatása az indukciót létrehozó változás (mozgás) ellen hat.

13 Az indukált feszültség váltakozó feszültség, mert a forgórész tekercsében félfordulatonként, amikor az álló- illetve a forgórész mágneses tere egymással párhuzamos, az iránya megváltozik.

14 A váltakozó feszültség egyenirányítható, ha forgórész tekercsének kivezetéseit nem csúszógyűrűkhöz, hanem két, egymástól szigetelőanyaggal elválasztott, gyűrű alakúra készített rézlemezhez kapcsolják. Ezt az áramirányváltót kommutátornak nevezik. Ha a forgórész tekercselése több vezetőhurokból áll, akkor a vezetőhurkok számának megfelelően több szeletből készítik az áramirányváltót.

15 A kommutátor rézlemezei éppen akkor csúsznak át egyik szénkefe alól a másik alá, amikor a vezetőhurokban indukálódó feszültség (áram) iránya megváltozik, így a szénkefékhez kapcsolódó „külső”’ vezetékben a feszültség (áram) iránya azonos marad.

16 A generátor lehet külső gerjesztésű vagy öngerjesztésű. A külső gerjesztésű generátor állórészének mágneses terét állandó mágnes vagy külső áramforrásból táplált elektromágnes hozza létre.

17 Az öngerjesztésű generátor állórészének mágneses terét a generátor által termelt áram hozza létre. Az öngerjesztés elve: az állórész vasmagjában mindig marad vissza egy kis „remanens” mágnesség. A forgórész nyugalmi helyzetéből való kimozdításakor ennek a kis mágneses térnek az erővonalait metszi, így a forgórészben egy kis feszültség ébred, ami gerjesztőáramot hajt át az állórész gerjesztőtekercsén, erősítve annak mágneses terét. Ez a forgórészben nagyobb feszültséget eredményez. A gép tehát önmagát gerjeszti.

18 Ahhoz, hogy az öngerjesztés megvalósuljon az első működés előtt az állórész átmágnesezéséről gondoskodni kell, illetve a leállás után az újraindításkor a forgatás irányát nem szabad megváltoztatni, mert a gerjesztőáram nem erősíteni, hanem csökkenteni fogja a „remanens” mágnességet, és a gép nem gerjeszti önmagát. Az ábrán látható öngerjesztésű generátort főáramköri vagy soros generátornak nevezik, mert az álló- és forgórész tekercselése egymással sorosan kapcsolódik. Azokat az öngerjesztésű generátorokat, amelyek egyenáramot szolgáltatnak dinamónak nevezik.


Letölteni ppt "Külső vezeték A generátor I I D É I I D É állórész „elektromágnes” forgórész „vezetőhurok” csúszógyűrű szénkefe."

Hasonló előadás


Google Hirdetések