Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Globális problémák, diák szemmel

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Globális problémák, diák szemmel"— Előadás másolata:

1 Globális problémák, diák szemmel

2 Mi is a globalizáció? A globalizáció fogalma először a hatvanas-hétvenes években jelent meg a köztudatban,amikor Földünk sorsáért aggódó tudós, környezetvédő aktivista kezdett el foglalkozni a globális környezetvédelmi problémákkal. Eredeti jelentésben a környezetszennyezés határon túlnyomó problémává vált. Elterjedt a jelszó:”Gondolkozz globálisan, cselekedj lokálisan!”.

3 1. A világ vezető problémái:
Népességrobbanás: a fejlődő országok népessége rohamosan nő, a termelés rendkívül alacsony (termőföldek hiánya miatt)→éhínség→hitelfelvétel→ növekedik az adósság→eladósodás Gazdaság dominanciája(vagyis mindenben a gazdaság dominál): 1. természeti kincsek,nyersanyagok kitermelése felgyorsulkimerülenergiaválság 2. nemzetközi kereskedelem fellendül 3. A fogyasztás rohamosan nő Ennek képlete: modern életvitel→a fogyasztás kulcskérdés erőforrások túlzott használata, tönkretétele; hulladék termelés→szennyezés

4 2. Ökológiai lábnyom Def.:Egy – egy ország vagy régió életmódjának a környezetre gyakorolt hatását számszerűsíti, azaz megmutatja hogy az ott lakókat mekkora terület képes eltartani. Mit is jelent ez? Bolygónk felszínéből nagyobb területet foglalunk el, mint ahol életünket bonyolítjuk. Ilyen felhasznált területek házaink, gyáraink, termőterületek, és hulladéklerakó helyeink például.

5 3.Környezeti problémák Környezetszennyezés: Típusai: Vízszennyezés
Talajszennyezés, talajpusztulás Hulladék elhelyezése(a problémát a MENNYISÉG jelenti, nem pedig a veszélyesség) Nukleáris szennyezés(sugárzása) Légkör szennyezése üvegházhatás, savas eső, ózonréteg elvékonyodása, elsivatagosodás  a Föld klímája megváltozik

6 4. Következmények Folyton földcsuszamlásról, óriási árvizekről, hóviharokról, nagy erejű tornádók, hurrikánok pusztításairól hallani a médiában. Mintha gyakoribbak lennének a szélsőséges éghajlati események mint korábban. Vajon mindez a véletlen műve? A Golf –áramlat az utóbbi években meggyengült, egyre kevesebb meleg tengervizet szállít Európa felédrasztikus lehűlés lehet következménye A globális felmelegedés a sarki jégpáncélok olvadásához vezettengerszint emelkedés És ez csak néhánya azoknak a következményeknek, melyeket a globalizáció okoz.

7 Összegzésként A globalizáció következtében felgyorsult az élettempó , emiatt az embereknek egyre kevesebb idejük jut egymásra, és magukra. Mint ahogy az életben, csoportunk véleménye megoszlik. Egyesek szerint a mai világban az emberek struccpolitikát folytatva megpróbálják figyelmen kívül hagyni napjaink megoldásra váró problémáit, míg meg nem tapasztalják a természet romboló erejét. Mások szerint van esély arra, hogy megváltozzon az emberek gondolkodása, hozzáállása, és cselekednek, mielőtt még túl késő lenne. Abban viszont mind egyetértünk, hogy ha tovább folytatjuk pusztító magatartásunkat, az egész bolygóra kiterjedő drasztikus változásoknak leszünk kitéve.


Letölteni ppt "Globális problémák, diák szemmel"

Hasonló előadás


Google Hirdetések