Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fejlődő országok mezőgazdasági terményei

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fejlődő országok mezőgazdasági terményei"— Előadás másolata:

1 Fejlődő országok mezőgazdasági terményei
A fejlődő országok mezőgazdaságán belül 4 csoportok különböztetünk meg

2 1.) Ültetvényes gazdálkodás növényei:
Trópusok növényei

3 Kakaó A kakaót közel 3000 évvel ezelőtt már ismerték az ősi Mexikóban.A piacokon fizetőeszközként is használták. A 13. század elejére azonban a mayák és toltékok hatalmát a teljes Közép-Amerikát leigázó aztékok uralma váltotta fel. A legyőzött törzseket arra kötelezték, hogy hódolatuk jeléül kakaóbabot adjanak legyőzőiknek.

4 Kávé Egy legenda szerint a kávészemek élénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel, aki észrevette, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelészik, sokkal élénkebbek lesznek. Ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a kávét először a 15. században Jemenben használták élénkítő hatása miatt,

5 Banán Évente kg keményítőben gazdag, utóérő gyümölcsöt hoz (tulajdonképpen áltermés). Az átlagosan cm hosszú, hajlott, sokszögletes, lekerekített, zöldessárga gyümölcsök közös száron helyezkednek el.

6 Kókusz Az igazi ízletes kókusztej az éretlen, zöld kókuszban található. A kókuszdió egyik végén 3 csíranyílás található. Ezeken a pontokon könnyen kifúrható

7 Juta Más néven CALCUTTA-KENDE. A jutaszőnyeg és az imaszőnyeg Keleten éppoly gyakori, mint a jutafonákú szőnyeg világszerte. A juta legnagyobb felhasználási területe a zsákvászonkészítés. A jutarostokból zsinórokat és durva köteleket egyaránt készítenek.

8 Szizál más néven SZIZÁLAGÁVE. A szizál iránt az 1880-as években, a kévekötő aratógép feltalálása után nőtt meg a kereskedelmi érdeklődés, és hamarosan ültetvényeket hoztak létre.

9 Kender A növény több mint 60 gyógyhatású anyagot tartalmaz, füvészkönyvekben gyakran említették, mint „minden bajra enyhülést adó gyógyírt”. Az USA (és más országok) gyógyszertáraiban 1937-ig legálisan lehetett kapni cannabis kivonatot, mint idegnyugtató szert. A cannabis gyógyászati felhasználása mellett érvelő oldal nyomására ma az orvosok az USA több államában kísérleti jelleggel írhatnak fel cannabist a betegeiknek.

10 Olajpálma Alkotóelemei alkalmasak a cukorbetegség, bélrák, szívbetegségek és elhízás megelőzésére. Alkotóelemei alkalmasak a cukorbetegség, bélrák, szívbetegségek és elhízás megelőzésére. Egy gyümölcs akkora, mint a tyúktojás, sárgás pirossal foltos. Húsában vaj nemű, kellemes ízű, ibolya illatú olaj annyi van, hogy már ujjunkkal kinyomhatjuk.

11 Szubtrópusok növényei

12 Cukornád A cukornád termelése még az ókorban átterjedt Egyiptomba, a középkor folyamán azonban már Dél-Európa országaiban is virágzott: Egyiptomban a cukor előállítása nagyfokú tökéletesedésen ment át, itt kezdődött a léttisztítás és a finomítás is. Az újkor kezdetén viszont Dél-Európából Észak-Afrikába szorult ki a cukornádtermelés, míg végül az Újvilágban honosodott meg.

13 Gyapot Fény- és hőigénye nagy a trópusi területek kivételével mindenhol eredményesen termeszthető.

14 Tea A Camellia sinensis egy örökzöld cserje melynek levelei – ha leszedésük után nem kerülnek gyorsan megszárításra – hamarosan elkezdenek elhervadni és oxidálódni. a keményítő átalakul cukrokká; a levelek folyamatosan barnulni kezdenek

15 Földimogyoró A világ második legfontosabb olajnövénye. A magban 40-50% olaj van, melynek minősége az olívaolajéval majdnem egyenértékű, 25-30% fehérjét is tartalmaz.

16 Dohány A dohány ma az emberiség által legkedveltebb pszichoaktív szer. A dohány tartalmazza az egyik legerősebb függőséget kiváltó anyagot, a nikotint. Európában az 1500-as években még orvosságként alkalmazták. A nikotin kis mennyiségben élénkítő hatást gyakorol a szervezetre.

17 2.) Öntözéses földművelés növényei:
Rizs szubtrópusi és trópusi monszunterületeken termesztik. Két fajtát különböztetünk meg vízi (vízigénye a tenyészidőszakban óriási) és hegyi rizst. A hegyi rizst a magasabb fekvésű területeken termesztik, öntözést nem igényel. A rizs növekedése alatt nagy meleget, érés idején szárazságot igényel. A rizs termesztése nagyon munkaigényes folyamat.

18 3.) Nomád állattartás: Juh
A juhtenyésztés céljai a hús-, tej-, és a gyapjútermelés. Az állandóan szabadban tartott állatok gyapja igen jó minőségű. Magyarországon a juhtenyésztés elsődleges célja a vágóbárány-előállítás.

19 Kecske A kecske a testtömeghez viszonyított tejtermelésben az élen áll. Húsa megfelel a korszerű konyha követelményeinek. Szőre, bőre bőr-, illetve szövőipari nyersanyag

20 4.) Talajváltó/ égetéses földművelés:
Batáta Angliában VII. Henrik különösen kedvelte az édesburgonyából sütött lepényt, mert azt feltételezte, hogy ez segíti szerelmi életét. Egyes országokban készítenek belőle alkoholt is!

21 Manióka Keményítőtartalmú élelmiszernövény. Gumószerűen megvastagodott, burgonyapótlóként felhasznált húsos gyökere Földünk élelmiszer-ellátottság szempontjából legkritikusabb övezeteiben a lakosság mindennapi alapélelmiszere. Termőhelyein naponta fogyasztják, mint nálunk a kenyeret.

22 Jamszgyökér Édes, kesernyés vagy ízetlen belsejük színe a fehértől a sárgáig, rózsaszínig és bíborig változó. A jamszgyökér keményítős zöldségnövény, legtöbbször főzve, pürésítve vagy a burgonyához hasonlóan sütve fogyasztják.

23 Köles A köles szavunk finnugor eredetű, ismeretét valószínűleg keletről hoztuk magunkkal. A magyarok táplálkozásában betöltött szerepe koronként változik. Hazai magleletünk, amelyet egy vezető réteghez tartozó ősünk sírjában találtak, a honfoglalás korából származik. Számos más régészeti lelet is arra utal, hogy a nomád, félnomád népek legfontosabb gabonája a viszonylag kevés gondozást igénylő köles, alapvető ételük pedig annak kásája (főtt dara) és lepénye (sült dara) volt

24 ~Vége~


Letölteni ppt "Fejlődő országok mezőgazdasági terményei"

Hasonló előadás


Google Hirdetések