Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A digitális áramkörök alapelemei Takács Béla 2009.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A digitális áramkörök alapelemei Takács Béla 2009."— Előadás másolata:

1 1 A digitális áramkörök alapelemei Takács Béla 2009

2 2 Mit jelent a digitális szó? A szó eredete a latin digitus, ujj, ujjon való számolásból ered. Számunkra az angol digit, azaz számjegy jelentése az érdekes, mert digitális áramkörök minden adatot számjegyek formájában tárolnak. A digitális technika fontos jellemzője, hogy szinte mindig a bináris, azaz a kettes számrendszert használja!

3 3 Miért digitális a mai számítógép? A kérdés megvála- szolásához vissza kell mennünk az 1850-es évekig, amikor George Boole egy nagyon fontos megállapítást tett!

4 4 Mit mondott ki Boole? George Boole, angol matematikus még a XIX. század közepén kimondta, hogy minden programvezérelt automata (így a számítógép is) felépíthető nagyszámú, (vezérelt) kapcsolóelemből.

5 5 Miért nagy jelentőségű Boole felfedezése? Amikor Boole a felfedezését tette, jószerivel elektronika még nem létezett. Az elektromosságot akkoriban a dörzsgépek, a dinamók, a volta- oszlopok, a villámhárító és a különféle távírók alkották. A technika ilyen színvonalán kimondani az említett tételt, nagy tudásra, és nagy előrelátásra vallott!

6 6 A digitális áramkörök alapeleme A digitális technika alapeleme a kapcsoló, pontosabban a vezérelt kapcsoló. A vezérelt szó arra utal, hogy pl. feszültséggel lehet be-, illetve kikapcsolni, azaz vezérelni. Tehát a vezérelt kapcsolót ne úgy képzeljük el, mint a falon levő villanykapcsolót, amit kézzel kapcsolunk, hanem mint egy apró eszközt, ami feszültséggel kapcsolható.

7 7 Mi lehet kapcsoló? Jelfogó (relé) Elektroncsövek tranzisztorok

8 8 Kapcsolók a mai digitális áramkörökben Elektroncső, már nincs a digitális áramkörökben. Relével speciális esetben még találkozhatunk. A bemutatott (diszkrét, azaz egyesével tokoz- ott) tranzisztor is ritka. A mai digitális áramkörök- ben a tranzisztorok integrált kivitelben fordulnak elő.

9 9 Relékkel működő számítógép a múlt század negyvenes éveiből A MARK-I számítógép a Harvard Egyetemen

10 10 Mi az a tranzisztor, hogy működik? Még egy kis türelmet kérek! Azt elmondhatom róla, hogy egy nagyon tiszta félvezető lapkán (általában szilíciumon) kialakított, kis méretű áramköri elem. A következő diákon áttekintjük a tranzisztorfajtákat, s csak a számunkra fontosakról beszélek!

11 11 Tranzisztorok Bipoláris tranz. Térvezérléses tranzisztorok FET (Field Effect Transistor) (unipoláris tranzisztorok) PNPNPN MOS tranz. Metal-Oxide-Semicond. JFET N-csatornás P-csatornás kiürítéses növekményes CMOS

12 12 Néhány kép és magyarázat 1. A bipoláris tranzisztor Alapanyaga Si Azért bipoláris, mert működésében mindkét fajta töltéshordozó részt vesz. Az integrált ák. Kisebb hányadában van jelen. PNP A bipoláris tranzisztorok stilizált szerkezeti képe E B C NPN E B C

13 13 Néhány kép és magyarázat 2. A bipoláris tranzisztor Ezek csak illusztrációk!

14 14 Néhány kép és magyarázat 3. A MOS tranzisztor Alapanyaga Si Azért unipoláris, mert működésében csak a többségi töltéshordozók vesznek részt. Az integrált ák. nagyobb része ilyen! Neve a szerkezetére utal M etal- O xide- S emiconductor

15 15 A MOS tranzisztorok jelei

16 16 Kérdések a témával kapcsolatban 1. 1.Mit jelent a digitális szó? 2.Milyen számrendszert használ a digitális technika? (Miért) 3.Hogy szól Boole felfedezése? 4.Miért nagy jelentőségű Boole felfedezése? 5.Mi a digitális áramkörök alapeleme?

17 17 Kérdések a témával kapcsolatban 2. 6.Mi lehet kapcsoló? 7.Hogy néznek ki ezek a kapcsolók, kb. mekkorák? 8.Mi az a tranzisztor? 9.Milyen fajta tranzisztorokról hallott? 10.Rajzolja fel 3 tanult tranzisztorfajta rajzjelét!


Letölteni ppt "1 A digitális áramkörök alapelemei Takács Béla 2009."

Hasonló előadás


Google Hirdetések