Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Az egészséges egészségügyért A működőképesség helyreállítása, megbecsülés a munkáért 2002. augusztus.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Az egészséges egészségügyért A működőképesség helyreállítása, megbecsülés a munkáért 2002. augusztus."— Előadás másolata:

1 Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Az egészséges egészségügyért A működőképesség helyreállítása, megbecsülés a munkáért 2002. augusztus 2.

2 A Medgyessy-kormány első intézkedései egyikeként módosította a költségvetés 2002. évi előirányzatait. A parlament által június 16-án elfogadott törvény a 100 napos ígéretek valóra váltása mellett korrigálta a hamis inflációs prognózis alapján elkészült kétéves költségvetés egészségügyi előirányzatait, biztosította a beteg emberek gyógyulásához elengedhetetlenül szükséges pótlólagos forrásokat. 2002-ben közel 100 milliárd forinttal nőnek az egészségügyi kiadások: 46 milliárd Ft -tal a gyógyszerek, 1 milliárd Ft -tal a gyógyászati segédeszközök 50 milliárd Ft -tal a gyógyító-megelőző ellátás támogatása Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Mentőöv az egészségügynek

3 A kormány a parlamenti döntés alapján rendeletben szabályozta a gyógyító-megelőző ellátás többletforrásának elosztását: Háziorvosi ellátás 1,8 md ezen belül: területi pótlék 1,7 md Fogászati ellátás 4,1 md Gondozóintézeti ellátás 1,1 md ezen belül: tüdőgondozás0,4 md ideggyógyászat0,3 md onkológia0,1 md alkohol-és drog0,2 md Betegszállítás 0,3 md Járóbeteg szakellátás 6,4 md ezen belül elkülönítve: laborkassza2,2 md Művesekezelés 1,1 md Fekvőbeteg szakellátás31,1 md Házi-, gyermek- és fogorvosi vállalkozások támogatása 4,1 md Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért A gyógyítást szolgáló 50 milliárd elosztása

4 Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Mire nyújt mindez fedezetet? Az 50 milliárd forintos többletforrás lehetővé teszi: a háziorvosi- és járóbeteg szakellátás színvonalának megerősítését, a művese-kezelésre szorulók megfelelő ellátását, a fekvőbeteg ellátásban az új beavatkozásokhoz szükséges eszközök beszerzését, a szívsebészeti eszközök készleteinek feltöltését, a pénz hiányában veszélybe került speciális beavatkozásokat *csontvelő-transzplantáció *gerinc-stabilizációs műtétek *pacemaker

5 A kormány felhatalmazta az Egészségügyi és Családügyi Minisztériumot, hogy a rezidensi rendszer kiterjesztésére fel nem használt 1,2 milliárd forintot a következő feladatok megoldására csoportosítsa át: mentőszolgálat kivonuló állománya munkahelyi pótlékára500 millió Ft az „Egészség évtizede” program irányítására és lebonyolítására140 millió Ft Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet gazdálkodási problémáinak megoldására 70 millió Ft orvostudományi kutatások folytatásához és működési feltételeihez 60 millió Ft egyetemi klinikák oktatási célú betegellátásához (képzés miatt meg- hosszabbodott ápolási idő, felszerelés eszköztöbblet stb.)130 millió Ft ápolói munkahelyi ösztöndíjhoz 40 millió Ft ápolói szakosító képzés 80 millió Ft gyermek-és ifjúságvédelmi intézmények működőképességének fenntartására 80 millió Ft MOTESZ-nek az egészségügyi program, Eu integráció megvalósításában való részvételére 20 millió Ft Magyar Orvosi Kamara többletfeladataira 20 millió Ft Magyar Gyógyszerész Kamara feladataira 10 millió Ft ifjúsági és szakmai szervezetek részvételéhez az egészségügyi programban 20 millió Ft egészségügyi programok nyilvánossága 30 millió Ft Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Belső átcsoportosítás a legégetőbb gondok megoldásáért

6 Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Megbecsülés minden egészségügyi dolgozónak A Medgyessy-kormány száznapos programjában az egészségügyi dolgozók 50 %- os béremelését ígérte október 1-től. A vállalást a kormány nem csupán teljesítette, hanem túlteljesítette : a béremelésre már szeptember 1-étől sor kerül, a közalkalmazottak mellett azok az egészségügyi dolgozók is megkapják a béremelést, akik az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral szerződésben álló egészségügyi vállalkozásban, alvállalkozásban alapítványi, egyházi és más non profit szervezetben egészségügyi szolgáltatást végeznek.

7 A munka elismerése Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért A kormány a gyógyító munka értékét, társadalmi fontosságát ismeri el akkor, amikor a munkavégzés formájától függetlenül a béremelést kiterjeszti valamennyi egészségügyi dolgozóra. A kormány azzal is elő kívánja segíteni az új, rugalmasabb, hatékonyabb ellátást biztosító egészségügyi szervezetek létrejöttét, hogy azonos mércét alkalmaz –a szolgáltatás finanszírozásában –a szolgáltatást végzők anyagi megbecsülésében egyaránt.

8 A támogatás felhasználása Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért A nem költségvetési szervként működő egészségügyi szolgáltatók a részükre biztosított rendkívüli támogatást kizárólag –a velük munkaviszonyban állók bérének emelésére, a személyesen közreműködő gyógyító-megelőző munkát végző vállalkozó támogatására –a velük szolgáltatási szerződésben lévő alvállalkozóknál foglalkoztatott egészségügyi dolgozók béremelésére, és az ott gyógyító-megelőző munkát személyes közreműködéssel végző vállalkozó támogatására fordíthatják. Az OEP a támogatás felhasználását ellenőrzi. A nem béremelésre fordított, vagy jogosulatlanul felvett támogatást vissza kell fizetni.

9 A béremelést szolgáló rendkívüli támogatás mértéke Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Jelenleg folyik a béremeléssel érintett dolgozók létszámának felmérése. A nem közalkalmazottként dolgozók létszámát a szolgáltatóknak augusztus 10- éig hat kategóriában kell megadniuk: –Alapfokú képzettséghez kötött munkakörök ezen belül többműszakos –Középfokú képzettséghez kötött munkakörök ezen belül többműszakos –Felsőfokú végzettséghez kötött munkakörök ezen belül többműszakos Az adatlap kitöltéséhez a szolgáltatók segítséget az Országos Egészségbiztosítási Pénztár augusztus 5- 9. között működő zöld számán kaphatnak: 06-80 204 190 A rendkívüli támogatás összegét –az egyes szolgáltatók kategóriánkénti létszáma –és a hat munkaköri kategóriában a közalkalmazottak körében kialakult átlagos bértámogatás (illetmény és egyéb keresetelemek) egy főre jutó mértéke alapján fogják megállapítani, amit a Kincstár első ízben legkésőbb október 1-éig minden szolgáltatóhoz eljuttat.

10 Újjáalakul az Idősügyi Tanács Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Az Idősügyi Tanács szerepének megerősítése, az idős embereket érintő döntésekben való hatékonyabb részvétele érdekében a kormány - a testülettel egyetértésben - újraszabályozta a Tanács működését. Az Idősügyi Tanács –ismét a kormány mellett működő konzultatív, véleményező, javaslattevő, koordináló testületté válik, –elnöke a miniszterelnök, a társelnöki funkció megszűnik, –tagjait a miniszterelnök kéri fel : 6 tagot az idősek országos érdekképviseleti szervezetei javaslata alapján, 2 tagot az idősek országos érdekképviselettel nem rendelkező szervezeteinek javaslata alapján egy-egy évre, 8 tagot az orvostudomány, a demográfia, a szociálpolitika, az egyházak, a helyi önkormányzatok és a civil szervezetek szakemberei közül, –alakuló ülését a határozat hatálybalépését követő 30 napon belül össze kell hívni.


Letölteni ppt "Kormányszóvivői tájékoztató Cselekedni most és mindenkiért Az egészséges egészségügyért A működőképesség helyreállítása, megbecsülés a munkáért 2002. augusztus."

Hasonló előadás


Google Hirdetések