Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Algoritmusok. Az algoritmus meghatározott sorrendben elvégzendő műveletek előírása, mint azonos típusú (matematikai, logikai) feladatok megoldására alkalmas.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Algoritmusok. Az algoritmus meghatározott sorrendben elvégzendő műveletek előírása, mint azonos típusú (matematikai, logikai) feladatok megoldására alkalmas."— Előadás másolata:

1 Algoritmusok

2 Az algoritmus meghatározott sorrendben elvégzendő műveletek előírása, mint azonos típusú (matematikai, logikai) feladatok megoldására alkalmas eljárás.

3 Algoritmus:  Folyamatok elemi részekre bontása.  Utasítások véges számú és pontos leírása  Utasítások meghatározott sorrendje

4  Mondattal (szöveges)  Mondatszerűen (vázlat jellegű) Pszeudokód Grafikus (rajzos, képek)  Folyamatábrával (különböző geometriai idomok használata)  Struktogram Az egész algoritmus egy téglalapban helyezkedik el, ezen belül az utasítások és vezérlőszerkezetek szintén téglalapokat foglalnak el. Az ábrát felülről lefelé haladva kell olvasni Algoritmus leíró eszközök:

5 Folyamatábra

6 Struktogram

7 Az algoritmus a megoldandó feladattól függően lehet:  Lineáris (egyirányú)  Elágazó (két- vagy többirányú)  Ciklusos (ismétlődős)  Ezek kombinációja

8 Lineáris algoritmus

9 Elágazó algoritmus

10 Ciklusos algoritmus

11 Probléma: -- megszomjaztam Többféle megoldás Teát főzök Teát főzök

12 A teáscsészébe töltsd be a forró vizet! Mártogass bele egy teafiltert addig, amíg megfelelő színt nem kap a víz. Ha ízesítve szereted, tegyél bele cukrot, citromot. Várd meg amíg kihül! Idd meg!

13 Teafőzés algoritmusa Egyszerű utasítások: töltsd mártogasd tegyél bele idd meg Ismétlődő utasítások, amelyeket valameddig, valahányszor ismételni kell. Ezek a ciklusok: mártogasd amíg… várj amíg… Vannak olyan utasítások, melyeket nem biztos, hogy végre kell hajtani. Ezek az elágazások: ha ízesítve szereted…

14 Tölts forró vizet Mártogasd a filtert! Kellően elszínezte? Ízesítve szereted? IgenNem Ízesítsd! Ne csinálj semmit! Idd meg!

15 Start Tölts forró vizet Mártogasd a filtert! Kellően elszínezte? Ízesítve szereted? Vége Igen Nem Ízesítsd! Idd meg! Igen Nem


Letölteni ppt "Algoritmusok. Az algoritmus meghatározott sorrendben elvégzendő műveletek előírása, mint azonos típusú (matematikai, logikai) feladatok megoldására alkalmas."

Hasonló előadás


Google Hirdetések