Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szükségünk lesz valamilyen spreadsheet / táblázat kezelő programra

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szükségünk lesz valamilyen spreadsheet / táblázat kezelő programra"— Előadás másolata:

1 Szükségünk lesz valamilyen spreadsheet / táblázat kezelő programra
Pl. OpenOffice, MS Excel (A példa a MS Excel 2003 változatával készült) A bemutatott példa olyan adatsorokat használ amiben a sztenderd és az ismeretlen minta is sorozathígításon esett át. Mindkét adatsor teljes szigmoid görbét ad, és mindkettő egyenes szakaszára egyenes illeszthető. A két egyenes x (hígítás) tengelyen mért távolsága segítségével számoljuk ki a koncentráció különbséget, és ebből a sztenderd ismeretében kiszámolható az ismeretlené is. A bemutatott példa leegyszerűsíthető, ha az ismeretlenből kiválasztunk egy darab alkalmas pontot.

2 Számoljuk ki az ismeretlen minta anti-BSA tartalmát!
A standard minta koncentrációja 100μg/ml.

3 Írjuk be a következőket: a hígítás logaritmusát,…
a párhuzamos standardok átlagát,… és a párhuzamos minták átlagát kiszámoló képletet!

4 Kattintsunk a diagramm varázslóra
Jelöljük ki a képleteket tartalmazó sort, és a kijelölés jobb alsó sarkában levő kis négyzetet megfogva húzzuk (másoljuk) le a többi sorba. Kattintsunk a diagramm varázslóra

5 Válasszuk ki a „Pont (XY)” diagramtípust
Válasszuk az adatsor fület Hozzáadás

6 Írjuk be az ábrázolandó adatsor nevét
Jelöljük ki a hígítás értékeit Adjuk meg a hígítás értékeit Adjuk meg a standard OD értékeit Jelöljük ki a standard OD értékeit

7 Végezzük el ezeket a műveleteket az ismeretlen minta adataival is

8 A standard 5. -8. pontjaira és az ismeretlen 2. -5
A standard pontjaira és az ismeretlen pontjaira egyenes illeszthető

9 A standard lineáris szakaszának adatai
Az ismeretlen lineáris szakaszának adatai Ezeket az adatokat felhasználva ábrázolni tudjuk a lineáris részt, pl. az előzőekben bemutatott módon egy külön diagrammon. (Vigyázzunk, hogy a megfelelő hígítási értékeket válasszuk ki az adatok ábrázolásánál!)

10 Kijelölve az egyenest kiválsztjuk a trendvonal illesztése pontot
(A jobb egérgombbal) Kijelölve az egyenest kiválsztjuk a trendvonal illesztése pontot

11 Egyenlet megjelenítése
Lineáris trendvonal (Egyebek) Egyenlet megjelenítése

12 Ugyan ezt megcsináljuk az ismeretlennel is
A standard egyenlete Ugyan ezt megcsináljuk az ismeretlennel is Vegyük észre, hogy azonos hígítási lépések mellett a vonalak meredeksége elvileg azonos kell legyen, tehát a meredekség értékeinek is kb. azonosnak kell lennie – elvileg ki is átlagolhatjuk és ugyan azt használhatjuk mindkettőre!

13 Az egyenletekkel kiszámíthatjuk, hogy egy adott OD érték mellé milyen hígítások tartoznak
(ha a két egyenes párhuzamos (azonos a meredekségük) mindegy milyen OD értéket választunk, ha van eltérés válasszunk kb. az egyenesek közepének megfelelőt) ismeretlen: y = x standard: y = x pl. OD 1.5  x=3.85 OD 1.5  x=6.78 Az 53.85=491 –szeres hígítású ismeretlen felel meg… …az 56.78=54830 –szoros hígítású standardnak. Az ismeretlen 54830/491= kb.112x hígabb a 100µg/ml-es standardnál 0.89 μg/ml

14 Megjegyzés A bemutatott számítás egy demonstratív példa! Ennél egyszerűbben is eljuthatunk a megoldáshoz! (pl. elég a standard hígítási egyenes egyenletét kiszámolni, és ezt összevetni egy megfelelően kiválasztott ismeretlen minta OD értékével)


Letölteni ppt "Szükségünk lesz valamilyen spreadsheet / táblázat kezelő programra"

Hasonló előadás


Google Hirdetések