Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A világgazdaság helyzete Különös tekintettel az Európai Unió válságkezelésére és ennek magyarországi hatására Dr. Fazakas Szabolcs Az Európai Számvevőszék.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A világgazdaság helyzete Különös tekintettel az Európai Unió válságkezelésére és ennek magyarországi hatására Dr. Fazakas Szabolcs Az Európai Számvevőszék."— Előadás másolata:

1 A világgazdaság helyzete Különös tekintettel az Európai Unió válságkezelésére és ennek magyarországi hatására Dr. Fazakas Szabolcs Az Európai Számvevőszék elnökségének tagja Magyarországi Egészségügyi Napok Konferencia 2011.október 7. Balatonfüred

2 A világgazdaság helyzete Magyarországi Egészségügyi Napok Konferencia 1.A világgazdaság helyzete 2.Az Európai Unió szerepe a válság kezelésében 3.A világgazdasági válság és az európai válságkezelés kihatása Magyarországa

3 A világgazdaság helyzete Magyarországi Egészségügyi Napok Konferencia Bizalmi és hitelválság Likviditási problémák → Csődök (Lehman Brothers) →Recesszió Globális, vagy koordinált európai megoldás hiányában költséges,ad.hoc mentőintézkedések (ennek következménye: IMF és ECB hitelkeret Magyarországnak) 1. A világgazdaság helyzete Az angolszász bankvilág csődje Hitelhiány USA + GB, kisegítő-élénkítő programok Hamis remények és értékelés az EU részéről 2007 Jelzálogpiaci válság 2008 Globális gazdasági és pénzügyi válság

4 A világgazdaság helyzete Magyarországi Egészségügyi Napok Konferencia G-20 London állami anticiklikus kiigazítási intézkedések (deficit spending) munkanélküliség, szociális problémák a gazdasági megújulás és fokozatos élénkülés első jelei Németországban, továbbra is stagnálás, recesszió a mediterrán térségben adósságválság: Görögország, Európai Uniós szintű ideiglenes megoldás, Május 9. 2009 A globális konszolidáció első jelei 2010 A válságból való időleges kilábalás

5 A világgazdaság helyzete Magyarországi Egészségügyi Napok Konferencia Az adósságválság kiterjedése Irországra és a mediterrán régióra majd az USA-ra A válaszlépésként bevezetett költségvetési megszorítások negatív kihatása a gazdasági növekedésre Fokozódó szociális feszültségek, társadalmi ellenállás Veszély: monetáris válság ill, annak következményeként újabb pénzügyi majd gazdasági válság kiterjedve nem csak az érintett országokra, hanem az egész világgazdaságra, megkérdőjelezve egyben az európai vívmányok jövőjét Ellentmondás: a válságos helyzet merész, elkötelezett, gyors lépéseket követel, a belpolitikai feszültségek még a tűzoltást sem teszik lehetővé. (a mostani, joggal kritizált döntésképtelenség nem csak személyiségfüggő, hanem intézményi, strukturális okokra is visszavezethető) 2011 Az adósságválság elterjedése, recesszió

6 A világgazdaság helyzete Magyarországi Egészségügyi Napok Konferencia 2.Az EU szerepe a válság kezelésében Foglalkoztatás (Globalizációs Alap) Vállaklozás fejlesztő és támogató intézkedések (pl. EIB támogatás a KKV-nak) Infrastruktúra fejlesztés és beruházás (Energiahálózatok/NETS) Kutatás és fejlesztés (zöldprogramok;elektromos autófejlesztések) EU 2020, Stratégia és Akcióterv Ideiglenes pénzügyi mentőcsomag (Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz 440 Mrd illetve 750Mrd) A pénzügy piac szabályozása (Stressz-Test, Európai Rendszerkockázati Testület és a három európai felügyeleti hatóság) Fokozott költségvetési fegyelem 6-os csomag (automatikus büntetések a tagállamokkal szemben) EERP (European Economic Recovery Plan 30 Mrd) Az Európai Uniós intézmények megújítása a Lisszaboni Szerződés hatálybalépését majd a „válságcsúcsértekezleteket”követően:

7 A világgazdaság helyzete Magyarországi Egészségügyi Napok Konferencia Eu szintű gazdasági kormányzás (Európai Szemeszter) A növekedés alapvető előfeltételeinek helyreállítása (költségvetési konszolidáció, pénzügyi szektor stabilitása) A munkaerő-piacok mobilizálása, munkahelyteremtés (munkavállalás vonzóbbá tétele, nyugdíjreform, rugalmasság) A növekedés előtér behelyezése (egységes piac erősítése, magántőke, energiához való költséghatékony hozzáférés). A pozitív szándék ellenére gyakorlatilag bénultság,egyre mélyülő adósságválság, recesszió Újabb átfogó mentőcsomag 2013-tól(Európai Stabilitási Mechanizmus-700 Mrd) A görög adósságválság megoldására kidolgozott program lassú, bürokratikus végrehajtása fokozódó szkepticizmus ennek eredményességét illetően Erősödő pénzügyi bizalmatlanság, növekvő belpolitikai feszültségek az adós és a hitelező országokban egyaránt Az európai elkötelezettség háttérbe szorul, terjed a populizmus és euró- szkepticizmus. A nemzeti költségvetési megszorítások mellett csökken a készség és a képesség az EU jövőjét szolgáló költségvetés elfogadásához, figyelmen kívül hagyva ennek a gazdasági helyzettel való kölcsönhatását. (az EU gazdaságát élénkítő, versenyképességét növelő, foglalkoztatást elősegítő közös európai programok nélkül a mostani adósságválság sem oldható meg.)

8 A világgazdaság helyzete Magyarországi Egészségügyi Napok Konferencia A Bizottság 2014-2020-as költségvetési terve a mostani keretet csak az infláció mértékével kívánja növelni.(1.025 Mrd kötelezettségvállalás, ill 972,2 kifizetés) A kiadásoknál evolúciót a bevételeknél revolúciót ígér. Ehhez átstrukturálja a kiadási fejezeteket, csökkentve az agrár/vidékfejlesztés részarányát, növelve a kutatásfejlesztésre, oktatásra, infrastruktúrára és külkapcsolatokra szánt kereteket. Ezt elfogadta a korábban sokkal ambiciózusabb célokat kitűző EP, de elutasítják a Tanács nettó befizető tagjai. Miután a költségvetés többi fejezete már rögzítésre került, a mostani vita gyakorlatilag a kohéziós politika jövőjéről szól.(A 8 tagállam, „nem többet, hanem jobban” jelszóval követeli a kohéziós előirányzat csökkentését, a németek mínusz 100 mrd–ról beszélnek.) A Bizottság erre válaszként a kohéziós politika átfogó reformját tervezi. Az októberre tervezett meghirdetés után újabb vita várható mind az EP-vel, mind a tagországokkal - és a tagországok közt- magáról a keret nagyságáról, a hozzájárulás megosztásáról, a hozzájutás feltételeiről azaz a „nyertesekről és vesztesekről”.

9 A világgazdaság helyzete Magyarországi Egészségügyi Napok Konferencia 3. A világgazdasági válság és az európai válságkezelés kihatása hazánkra A legnagyobb eredmény: a világgazdasági válság hatása csak méréskelten érintette hazánkat, sem gazdasági, sem pénzügyi helyzetünk nem ingott meg. (nem kerültünk a „görög útra; ellentétben 2008-al, nem kellett külön mentőcsomagot kérnünk) A gazdasági és pénzügyi környezet romlásának kihatása alól nem függetleníthetjük magunkat. (lsd. német gazdasági növekedés lelassulása, az EU övezet stagnálása – a magyar exportlehetőségeket is beszűkíti, a pénzügyi források elapadása a magyar finanszírozást is megnehezíti) Az EU elvárásokhoz, valamint a nemzetközi pénzügyi helyzethez alkalmazkodva nincs lehetőség egy, költségvetési deficitből finanszírozott gazdaságélénkítő, foglalkoztatást növelő program indítására.

10 A világgazdaság helyzete Magyarországi Egészségügyi Napok Konferencia Egyre inkább rá vagyunk utalva a 2007-2013 között több mint 20.mrd eurót kitevő európai strukturális alapokra. Azok abszorbciója és eredményes, hatékony felhasználása gazdasági fejlődésünk egyik legfontosabb záloga. A válságos helyzetben a források lehívásának megkönnyítése, önrészesedés csökkentése, előlegek növelése, elszámolások, kifizetések gyorsítása jelenthet nagy segítséget. Már most fel kell készülnünk a 2014-2020-as pénzügyi perspektíva kapcsán a kohéziós politika jövőjével kapcsolatosan várható vitákra, a magyar érdekek hangsúlyozására, és érdekszövetség keretében való érvényesítésére.


Letölteni ppt "A világgazdaság helyzete Különös tekintettel az Európai Unió válságkezelésére és ennek magyarországi hatására Dr. Fazakas Szabolcs Az Európai Számvevőszék."

Hasonló előadás


Google Hirdetések