Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A mohák Kapusi Réka és Gajdos Dorottya. A mohák Rendszertani Helyük:A zöldmoszatok és a harasztok között van. Többségük az erdők árnyas,nedves talaján.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A mohák Kapusi Réka és Gajdos Dorottya. A mohák Rendszertani Helyük:A zöldmoszatok és a harasztok között van. Többségük az erdők árnyas,nedves talaján."— Előadás másolata:

1 A mohák Kapusi Réka és Gajdos Dorottya

2 A mohák Rendszertani Helyük:A zöldmoszatok és a harasztok között van. Többségük az erdők árnyas,nedves talaján él. Sűrűn,egymás mellett elhelyezkedve mohapárnát alkotnak. Vizet tartanak vissza,így kevésbé száradnak ki. májmohák lombosmohák A májmohák telepes teste lapított,az aljzatra rásimuló,sokszor tagolatlan,villásan elágazó karéjokra tagolódó,szalag vagy lemez alakú teleptest.A női ivarszerek csillagszerű képződmények,a hím pedig esernyő alakú. Levélszerű,szárszerű,gyökérszerű képződmények.A mohanövény részeit levélkének,száracskának,gyökérk ének nevezzük.A száracska és a levélke is fel tudja venni a vizet,és tud fotoszintetizálni.

3 A mohák szaporodása A mohák szaporodása és kétszakaszos egyedfejlődése során szabályosan váltakozik az ivarsejtekkel zajló ivaros és spórákkal zajló ivartalan szaporodási mód. A növény ivarszerveket létrehozó,ivarosan szaporodó,egyszeres információtartalmú testtel rendelkező állapotát ivaros szakasznak vagy ivaros nemzedéknek nevezzük.A megtermékenyített petesejtből létrejövő,kétszeres információ testtel rendelkező,spórával szaporodó állapot az ivartalan szakasz.A mohák spórájából kihajtó egyszeres információtartalmú fonalas élőtelepen létrejön a zöld mohanövényke. A megtermékenyített petesejtből,gyors osztódással spóratartó nyél és tok képződik. Kezdetben zöld színű,lassanként teljesen bebarnul,és a zöld színű,fotoszintetizáló,egysz eres információtartalmú test táplálja. Spóráik óriási mennyiségben keletkeznek. Bennük az evolúció újabb alapanyagai találhatóak,és éppen ez az ivaros szaporodás értelme.Ha az új tulajdonságok kedvezőek,akkor elszaporodnak.

4 A mohák fajtái A tőzegmoha A szőrmoha A lombosmoha


Letölteni ppt "A mohák Kapusi Réka és Gajdos Dorottya. A mohák Rendszertani Helyük:A zöldmoszatok és a harasztok között van. Többségük az erdők árnyas,nedves talaján."

Hasonló előadás


Google Hirdetések