Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Orpheusz és Euridiké Készítette: Kollár Flóra 9.b.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Orpheusz és Euridiké Készítette: Kollár Flóra 9.b."— Előadás másolata:

1 Orpheusz és Euridiké Készítette: Kollár Flóra 9.b.

2 Orpheusz Görög mitológia kiemelkedő alakja Trák származású
Líra (héthúrú lant) feltalálójának, tökéletesítőjének tartották Euridiké Orpheusz felesége aki meghalt.

3 Euridikét megmarta egy kígyó és meghalt
Euridikét megmarta egy kígyó és meghalt. Orfeusz alig tudja kimondani Euridiké nevét fájdalmában. Ámor jelenik meg, és közli Orpheusszal, hogy lemehet az Alvilágba, és felhozhatja Euridikét, azzal a feltétellel, hogy nem pillant hátra, amíg fel nem érnek a felszínre. Bátorításképpen Ámor elmondja Orfeusznak, hogy szenvedései nem tartanak már soká. Orfeusz úgy dönt, vállalja feladatot.

4 Hádész nem akarja beengedni Orfeuszt az Alvilágba
Hádész nem akarja beengedni Orfeuszt az Alvilágba. Amikor Orfeusz lantkísérettel könyörög hozzá, többször félbeszakítja, de végül megenyhül szépséges dallamaitól, és beengedi Orfeuszt az alvilágba. Orpheusz Elíziumba érkezik. Megcsodálja a táj szépségét, de nem lel vigasztalást benne, hiszen Euridiké nincs még vele. Könyörög a szellemeknek, hozzák el őt hozzá, amit a szellemek meg is tesznek.

5 Az alvilágból kivezető úton Euridiké örvendezik, hogy visszatérhet a felszínre, de Orfeusz - nem felejtve Ámor feltételét - elengedi kezét, és nem néz vissza rá. Euridiké nem érti, miért teszi ezt, és könyörög hozzá, de Orfeusz nem szólalhat meg. Euridiké azt hiszi, hogy Orfeusz már nem szereti őt, ezért nem hajlandó továbbmenni, Orfeusz nem bírja tovább, és visszanéz Euridikére, aki abban a pillanatban meghal.


Letölteni ppt "Orpheusz és Euridiké Készítette: Kollár Flóra 9.b."

Hasonló előadás


Google Hirdetések