Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A másodfokú függvények ábrázolása Készítette: Horváth Zoltán (2012)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A másodfokú függvények ábrázolása Készítette: Horváth Zoltán (2012)"— Előadás másolata:

1 A másodfokú függvények ábrázolása Készítette: Horváth Zoltán (2012)

2 2 Minden másodfokú függvény képe parabola A parabola általános alakja: Az u az x tengely menti eltolást jelöli. A v az y tengely menti eltolást jelöli. Ábrázoláskor az alapfüggvény mindig az: Az a a kép y tengelyment nyújtásának mértékét jelöli.

3 3 x f(x) -3 9 -2 4 1 0 0 1 1 2 4 3 9 Készítsünk értéktáblázatot, és az összetartozó értékpárokat ábrázoljuk grafikonon! Ha a függvény értelmezési tartománya folytonos, akkor A felrajzolt pontok összeköthetőek Ezt az alapábrát fogjuk a következőkben transzformálni.

4 4 Rajzoljuk meg az alapfüggvény képét! A függvény minden értét csökkentsük 1-gyel! Azaz toljuk el minden pontját 1 egységgel lefelé!

5 5 Rajzoljuk meg az alapfüggvény képét! A függvény minden értét csökkentsük 4-gyel! Azaz toljuk el minden pontját 4 egységgel lefelé!

6 6 Rajzoljuk meg az alapfüggvény képét! A függvény minden értét csökkentsük 9-cel! Azaz toljuk el minden pontját 9 egységgel lefelé!

7 7 Rajzoljuk meg az alapfüggvény képét! A függvény minden értét növeljük 2-vel! Azaz toljuk el minden pontját 2 egységgel felfelé!

8 8 Rajzoljuk meg az alapfüggvény képét! Toljuk el minden pontját 4 egységgel jobbra!

9 9 Rajzoljuk meg az alapfüggvény képét! Toljuk el minden pontját 7 egységgel jobbra!

10 10 Rajzoljuk meg az alapfüggvény képét! Toljuk el minden pontját 3 egységgel balra!

11 11 Rajzoljuk meg az alapfüggvény képét! Toljuk el minden pontját 5 egységgel balra!

12 12 Rajzoljuk meg az alapfüggvény képét! Toljuk el minden pontját 5 egységgel balra! Most toljuk el minden pontját 4 egységgel lefelé!

13 13 Rajzoljuk meg az alapfüggvény képét! Toljuk el minden pontját 5 egységgel balra! Most toljuk el minden pontját 7 egységgel lefelé!

14 14 Rajzoljuk meg az alapfüggvény képét! Toljuk el minden pontját 4 egységgel jobbra! Most toljuk el minden pontját 3 egységgel lefelé!

15 15 Rajzoljuk meg az alapfüggvény képét! Toljuk el minden pontját 4 egységgel jobbra! Most toljuk el minden pontját 6 egységgel lefelé!

16 16 Rajzoljuk meg az alapfüggvény képét! Toljuk el minden pontját 4 egységgel jobbra! Most toljuk el minden pontját 1 egységgel felfelé!

17 17 Rajzoljuk meg az alapfüggvény képét! A függvény minden értét felezzük meg!

18 18 Rajzoljuk meg az alapfüggvény képét! A függvény minden értét harmadoljuk meg!


Letölteni ppt "A másodfokú függvények ábrázolása Készítette: Horváth Zoltán (2012)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések