Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Másodfokú egyenletek megoldása Megoldó képlet alkalmazásával Készítette: Horváth Zoltán.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Másodfokú egyenletek megoldása Megoldó képlet alkalmazásával Készítette: Horváth Zoltán."— Előadás másolata:

1 Másodfokú egyenletek megoldása Megoldó képlet alkalmazásával Készítette: Horváth Zoltán

2 Vegyünk egy általános másodfokú egyenletet! Rendezzük nullára (homogenizáljuk)! Ekkor a másodfokú egyenlet általános alakja: Ahol a(z) a a másodfokú tag együtthatója b az elsőfokú tag együtthatója c pedig a konstans tag.

3 A megoldó képlet: Ügyelj a következőkre: Törtvonal helyes megrajzolása Négyzetgyökjel helyes megrajzolására

4 1. Példa Minden körülmények között rendezzük nullára az egyenletet!

5 Gyűjtsük ki a megfelelő együtthatókat! És közben ügyeljünk az előjelekre is!!! Ha a másodfokú változó előtt nincs együttható, Akkor értelemszerűen az a csak olyan szám lehet, Amivel ha megszorzom az x 2 tagot, önmagát kapom, azaz: Az elsőfokú tag előjeles együtthatója, vagyis az x változó előjeles együtthatója: A konstans tag pedig:

6 Azaz a megoldó képletbe az a, b, c együtthatók a következő egyenletnek: Írjuk fel a megoldó képletet, majd helyettesítsük be ezeket az együtthatókat! Egy negatív szám ellentettje: -(-6) =+6 pozitív szám

7 Miután elvégeztük a szorzás és hatványozás műveleteket, a következőt kapjuk: A négyzetgyök jel alatt vonjunk össze! Számítsuk ki a négyzetgyökjel alatti kifejezés értékét!

8 Válasszuk szét a két esetet! Először azt az esetet vizsgáljuk, amikor csak a „+” műveletet vesszük figyelembe! Azután a „–” művelet esetével számolunk!

9 Ellenőrzés Mi is volt az eredeti egyenlet? Első megoldás ellenőrzése az eredeti egyenletbe: Második megoldás ellenőrzése az eredeti egyenletbe: Az egyenlet megoldása: x 1 =13 és x 2 = -7


Letölteni ppt "Másodfokú egyenletek megoldása Megoldó képlet alkalmazásával Készítette: Horváth Zoltán."

Hasonló előadás


Google Hirdetések