Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

PROJEKTMENEDZSMENT SZAKFORDÍTÓKNAK

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "PROJEKTMENEDZSMENT SZAKFORDÍTÓKNAK"— Előadás másolata:

1 PROJEKTMENEDZSMENT SZAKFORDÍTÓKNAK
I. rész: A fordítói szakma elvárása szabadúszó fordítóktól Szabadúszó fordító – mikor állok készen a fordítási piacra való belépésre? (1. előadás) Fordítói projektek alkalmazási komponensei (2. és 3. előadás) Fordítói projektek felépítése, a fordítás munkafolyamatának áttekintése a szabadúszó fordító szempontjából (3. és 4. előadás) II. rész: A fordítói szakma elvárása főállású alkalmazottaktól (fordítóiroda) Feladatkörök és a kapcsolódó szoftverek bemutatása (5. előadás) projektmenedzser terminológus minőségbiztosítással foglalkozó nyelvész kiadványszerkesztő szoftvermérnök fordító, lektor Munkafolyamatok: projektmenedzsment

2 Házi feladat (PDF XChangeViewer)
I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2. előadás) Házi feladat (PDF XChangeViewer) Gyűjtse össze azokat a szoftvereket, amelyek: PDF- és képformátumot (.jpeg, .gif) képesek megjeleníteni, és ingyenesen letölthetők az internetről. Példákkal mutassa be azokat a fájlformátumokat, amelyekhez a fenti szoftver(ek) szükségesek.

3 I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2
I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2. előadás) Szabadúszó fordító – mikor állok készen a fordításra? Informatikai követelmények, topológia Számlázás, számlaadási képesség Elérhetőség – rendelkezésre állás Marketingtevékenység Szakterület meghatározása Tesztfordítás készítése Megállapodás aláírása a leendő ügyfelekkel Etikett a fordítói szakmában

4 I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2
I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2. előadás) Feladat: az alábbiak közül mely megbízásokat vállal(hat)ja el a szabadúszó fordító? Monolingual proofreading of a manual on a high-speed disk-bowl centrifuge (PDF) Creation of voice over digital scripts for an e-learning training material about corporate ethics (Camtasia Studio 7) Entering the earlier translated content on corporate ethics into the final format (Adobe Illustrator and Photoshop) Linguistic Quality Assessment of a translation project on green house plants (Excel + PDF Xchange Viewer) Back-translation of clinical study materials (patient consent letter) Bilingual proofreading of a user manual for blenders Translation of the Summary of Product Characteristics (SPC) of a new product Alignment of earlier translated manuals of John Deere products (SDL Trados)

5 I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2
I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2. előadás) Feladat: az alábbiak közül mely megbízásokat vállal(hat)ja el a szabadúszó fordító? Megoldás: Szakterület(ek) pontos ismerete + Nyelvi képzettség Magabiztos szoftverismeret és -használat

6 I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2
I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2. előadás) Fordítói projektek alkalmazási komponensei (folyamatalapú megközelítés) A megbízás érkeztetése A forrásanyag letöltése, a feladat értelmezése (utasítások, referenciák) és a munka elfogadása Forrásanyag elemzése és árazása A munka ütemezése, a projekt egésze és az egyes folyamatok alapján Problémák, kérdések kezelése a munka során Leszállítás Utómunkák (kérdések, minőségi kifogások, előre tervezett végellenőrzések kezelése) Számlázás és a munka ellenértékének begyűjtése

7 1. A megbízás érkeztetése
I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2. előadás) 1. A megbízás érkeztetése project1 project2 project12 Nyissuk meg a Project_Offer_HU_ tárgyú t és töltsük le az utasítások szerint a fájlokat!

8 I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2
I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2. előadás) 2. A forrásanyag letöltése, a feladat értelmezése (utasítások, referenciák) és a munka elfogadása A C:/xxx/yyy/ mappában hozzuk létre a következő almappákat: Instructions Source material Reference TM PO To client A kapott anyag fájljait bontsuk szét, és mentsük el a C:/ meghajtón a megfelelő mappákba. Jegyzeteljük ki a feladattal kapcsolatos kérdéseinket. Amennyiben elvállaljuk a munkát, írjuk ezt meg az ügyfélnek, a kérdéseinkkel együtt. Amennyiben nem vállaljuk el a munkát, azt is írjuk meg, miért nem.

9 I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2
I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2. előadás) 3. Forrásanyag elemzése és árazása Elemzés (log) és CAT-kategóriák Context TM (általában nem kell ellenőrizni) Repetitions (teljes értékű ismétlődések) 100% (TM-ből kapott teljes értékű fordítások) 95% - 99% (TM-ből kapott részleges fordítások) 85% - 94% (TM-ből kapott részleges fordítások) 75% - 84% (TM-ből kapott részleges fordítások) 50% - 74% (TM-ből kapott részleges fordítások) No Match (teljesen új fordítás)

10 I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2
I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2. előadás) 3. Forrásanyag elemzése és árazása Árazás CAT-kategóriák szerint Context TM (általában nem fizetnek érte) Repetitions (a teljes ár 25 %-a) 100% (a teljes ár 25 %-a) 95% - 99% (a teljes ár 50 %-a) 85% - 94% (a teljes ár 50 %-a) 75% - 84% (a teljes ár 50 %-a) 50% - 74% (a teljes ár 50 %-a) No Match (a teljes ár)

11 3. Forrásanyag elemzése és árazása
I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2. előadás) 3. Forrásanyag elemzése és árazása project1 project2 project12 Nyissuk meg az Árazás_HU tárgyú t és töltsük le a csatolt Árazás_HU.xls fájlt!

12 4. A munka ütemezése a projekt egésze és az egyes folyamatok alapján
I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2. előadás) 4. A munka ütemezése a projekt egésze és az egyes folyamatok alapján Kapacitásunk kiszámítása Időbeosztás elkészítése Fordítás + önellenőrzés Esetleges terminológiai egyeztetés az ügyféllel Kiadvány egynyelvű ellenőrzése

13 5. Problémák, kérdések kezelése a munka során
I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2. előadás) 5. Problémák, kérdések kezelése a munka során project1 project2 project12 Nyissuk meg a Project_Offer_HU_ _New Glossary tárgyú t és mentsük le a fájlt! 2. Válaszoljunk az ügyfél levelére.

14 I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2
I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2. előadás) 6. Leszállítás Ellenőrizzük, hogy mindent az utasítások szerint végeztünk-e el. Az ügyfél kérése szerint küldjük el a kész fordítást ben csatolmányként. Az ügyfél visszaigazolása alapján jegyezzük fel a munka teljesítésének tényét. Készítsük el a számlát.

15 I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2
I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2. előadás) 7. Utómunkák (kérdések, minőségi kifogások, előre tervezett végellenőrzések kezelése) Nyissuk meg a Project_Offer_HU_ _Questions tárgyú t! A feladat értelmezése után írjuk le a szükségesnek tartott lépéseket. Válaszoljunk az ügyfélnek ben.

16 8. Számlázás és a munka ellenértékének begyűjtése
I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2. előadás) 8. Számlázás és a munka ellenértékének begyűjtése Mikor számlázzunk? Nem egyértelmű, pl. több hónapon keresztül futó projektek kezelése. Keretszerződés Behajtás

17 I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2
I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2. előadás) Gyakorlat: fordítóirodai megkeresés telefonon 1. Fordítóiroda – egy fordítási projekthez keres fordítót SDL Trados 2007 és TagEditor 2007 vagy Wordfast 2.2 verzióval (a fordítónak van mindkét alkalmazásból, SDL Trados 2007 és Wordfast Classic verziója) 2. Fordítóiroda – egy lektorálási feladathoz keres nyelvészt SDL Trados 2009 és TagEditor 2009 használatával (nincs ilyen verziója, csak 2007-es) 3. Fordító kolléga – túl sokat vállalt be egy projektből, LocStudio 6.11-es alkalmazás használatával kér segítséget (a fordítónak csak 4.8-as verziója van) 4. Fordítóiroda – több résztvevős, nagy projekthez keres lektorokat, amelyhez Multilizer alkalmazást kell használni. A határidő nagyon kényelmes munkát tesz lehetővé. (a fordítónak nincs Multilizer alkalmazása)

18 I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2
I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2. előadás) Gyakorlat: fordítóirodai megkeresés telefonon 5. Fordítóiroda – egy fordítási projekthez keres fordítót SDL Passolo alkalmazással (a fordítónak van ilyen alkalmazása) 6. Fordítóiroda – egy lektorálási feladathoz keres nyelvészt Across TeamServer és kliens használatával. Nagyon szoros a határidő. (nincs ilyen alkalmazása, bár ingyenesen letölthető az Across weboldaláról) 7. Fordító kolléga – túl sokat vállalt be egy lektorálási projektből, amelynél Adobe InDesign és Photoshop használatával kell javítani a fordítást. 8. Fordítóiroda – több résztvevős, nagy projekthez keres lektorokat, akiknek MultiTerm terminológiai adatbázist és SDL Trados 2007 alkalmazást kell használniuk a lektoráláshoz (a fordítónak van SDL Trados 2007 alkalmazása, de nem ismeri a MultiTerm alkalmazást)

19 Milyen (vállalható) feladatok tartoznak egy-egy projekthez?
I. rész: A fordítói szakma elvárásai szabadúszó fordítóktól (2. előadás) Milyen (vállalható) feladatok tartoznak egy-egy projekthez? Forrásanyag előkészítése (formázás, konvertálás fordítható formátumba) Fordítás Lektorálás (nem önellenőrzés) Nemzeti előírások szerinti (hatósági, közjegyzői) hitelesítés Nyelvi minőség-ellenőrzés (pl. LISA QA sablon) Tesztfordítás értékelése Egynyelvű átolvasás Újraírás

20 I. fejezet: Fordítóiroda elvárásai szabadúszó fordítóktól (2. előadás)
Milyen feladatok tartoz(hat)nak egy-egy projekthez? Terminológiai adatbázis (szószedet) készítése Kétnyelvű szöveg párhuzamosítása Transzliteráció Feliratozás Hangalámondás Kiadványszerkesztés Fordítási memória létrehozása, szerkesztése, javítása Visszafordítás Szoftverlokalizáció

21 I. fejezet: Fordítóiroda elvárásai szabadúszó fordítóktól (2. előadás)
Feladatok – melyiket vállalhatom el? Forrásanyag előkészítése (formázás, konvertálás) □ Igen □ Nem Fordítás □ Igen □ Nem Lektorálás (nem az én fordításom!) □ Igen □ Nem Nemzeti előírások szerinti (hatósági, közjegyzői) hitelesítés □ Igen □ Nem Nyelvi minőség-ellenőrzés (pl. LISA QA sablon) □ Igen □ Nem Tesztfordítás értékelése □ Igen □ Nem Egynyelvű átolvasás □ Igen □ Nem Újraírás □ Igen □ Nem Terminológiai adatbázis (szószedet) készítése □ Igen □ Nem Kétnyelvű szöveg párhuzamosítása □ Igen □ Nem Transzliteráció □ Igen □ Nem Feliratozás □ Igen □ Nem Hangalámondás □ Igen □ Nem Kiadványszerkesztés □ Igen □ Nem Fordítási memória létrehozása, szerkesztése, javítása □ Igen □ Nem Visszafordítás □ Igen □ Nem Szoftverlokalizáció □ Igen □ Nem

22 I. fejezet: Fordítóiroda elvárásai szabadúszó fordítóktól (2. előadás)
Fordítóirodai megkeresés – hallgató és hallgató Fordítóiroda – egy fordítási projekt részeként a megbízó nyelvi minőség-ellenőrzést kér (LQA). A fordított fájlok SDL Trados 2007-es verzióban vannak, a fordítónak van ilyen szoftvere. 2. Fordítóiroda – egy lektorálási feladathoz keres nyelvészt, akinek van Adobe InDesign alkalmazása, és a javításokat is ebben kell elvégezni. 3. Fordító kolléga – túl sokat vállalt be egy projektből, LocStudio 4.8-as alkalmazás használatával kér segítséget. A megkeresett fordítónak nincs ilyen szoftvere, de kész letölteni és megismerni, ha szükséges. 4. Fordítóiroda – több résztvevős, nagy projekthez keres lektorokat, akiknek Adobe Acrobat 7-es alkalmazásban kell elvégezni a lektorálást, és bevinni a módosításokat SDL Trados TagEditor 2007-es fájlokba.

23 I. fejezet: Fordítóiroda elvárásai szabadúszó fordítóktól (2. előadás)
Minőség-ellenőrzés: ApSIC Xbench Letölthető innen: ApSIC Xbench 2.8 BETA (Build 396)

24 I. fejezet: Fordítóiroda elvárásai szabadúszó fordítóktól (2. előadás)
ApSIC Xbench alkalmazása: kétnyelvű (fordításimemória-szoftverrel fordított) fájlok ellenőrzése SDL Trados Word fájlok SDL Trados TTX fájlok


Letölteni ppt "PROJEKTMENEDZSMENT SZAKFORDÍTÓKNAK"

Hasonló előadás


Google Hirdetések