Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az atomenergia szerepe hazánk és a világ energiaellátásában Rónaky József Országos Atomenergia Hivatal A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az atomenergia szerepe hazánk és a világ energiaellátásában Rónaky József Országos Atomenergia Hivatal A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04."— Előadás másolata:

1 Az atomenergia szerepe hazánk és a világ energiaellátásában Rónaky József Országos Atomenergia Hivatal A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04.

2 Az energia évszázada A XXI. század központi problémája az energetika A XXI. század központi problémája az energetika Meghatározza a gazdasági fejlődés esélyeit Meghatározza a gazdasági fejlődés esélyeit Döntően befolyásolhatja a környezet állapotát Döntően befolyásolhatja a környezet állapotát Átrendezheti a politikai erőteret Átrendezheti a politikai erőteret A három „kihívás”: A három „kihívás”: Az ellátás biztonsága növekvő igények mellett Az ellátás biztonsága növekvő igények mellett A költséghatékonyság A költséghatékonyság A fenntarthatóság (klímaváltozás) A fenntarthatóság (klímaváltozás) A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04.

3 A villamos energia nélkülözhetetlen A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04.

4 Százmilliók villany nélkül A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04.

5 Ha semmi nem változik… A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04. A világ lakossága növekszik?

6 Ha semmi nem változik… A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04. Igénynövekedés: 100%...

7 Ha semmi nem változik… A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04. Igény növekedés a villamosenergiára: 150%...

8 Ha semmi nem változik… A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04. Népesség növekedés: 50%... Energia igény: 100%... Villamos energia igény: 150% CO 2 kibocsátás: legalább 4-szeres csökkentés, EU: 3*20% Az atomenergia lényeges szerepet játszhat!

9 A technológiai kihívás a CO 2 koncentrációjának stabilizálása Megújuló energiák Korszerű villamos hálózatok Bio üzemanyagok CO 2 mentes szénerőmű 9 Nincs csodaszer! különböző: - régiók - erőforrások - piacok - preferenciák - skálák - technológiák - időzítés - követelmények - infrastruktúra Járművek: hatásfok, bioüzemanyagok, hidrogén, üzemanyag cellák Zéró emissziós épületek, Ipari hatékonyság, CHP IV. generációs atomerőművek A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04.

10 Az atomenergia szerepe a világban 1/3 A világ primer energia felhasználás 7%-a, a villamos energia termelés 15 %-a atomerőművekből származik A világ primer energia felhasználás 7%-a, a villamos energia termelés 15 %-a atomerőművekből származik A fejlett világ (Észak Amerika, Európa, Délkelet Ázsia, illetve Oroszország) esetén az arány még nagyobb A fejlett világ (Észak Amerika, Európa, Délkelet Ázsia, illetve Oroszország) esetén az arány még nagyobb Az EU villamos energia termelésének 30 %-a nukleáris Az EU villamos energia termelésének 30 %-a nukleáris 2006-ban a világon 436 működő (beépített teljesítmény 370 GW) és 52 épülő atomerőmű (összes teljesítmény 60 GW) 2006-ban a világon 436 működő (beépített teljesítmény 370 GW) és 52 épülő atomerőmű (összes teljesítmény 60 GW) A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04.

11 Az atomenergia szerepe a világban 2/3 Az elmúlt években javult a biztonság javult a biztonság nőtt a rendelkezésre állás nőtt a rendelkezésre állás elkezdődött az élettartam hosszabbítás elkezdődött az élettartam hosszabbítás folyamatos volt a teljesítménynövelés folyamatos volt a teljesítménynövelés leállítják az első generációs reaktorokat leállítják az első generációs reaktorokat üzembe állnak a harmadik generációs reaktorok üzembe állnak a harmadik generációs reaktorok megkezdődött a negyedik generáció fejlesztése megkezdődött a negyedik generáció fejlesztése A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04.

12 Az atomenergia szerepe a világban(3/3) A fejlődés töretlen délkelet Ázsiában (Japán, Tajvan, Dél Korea) A fejlődés töretlen délkelet Ázsiában (Japán, Tajvan, Dél Korea) Reneszánszról beszélnek az USA-ban Reneszánszról beszélnek az USA-ban India, Kína, Oroszország robosztus atomerőmű programot indított India, Kína, Oroszország robosztus atomerőmű programot indított Brazília, Argentína újraindítja nukleáris programját Brazília, Argentína újraindítja nukleáris programját Iránban felépült egy erőmű, Dél Afrika fejleszti az első 4. generációs erőművet Iránban felépült egy erőmű, Dél Afrika fejleszti az első 4. generációs erőművet Törökország, Nigéria, Ghana, Szenegál Algéria, Egyiptom, Jordánia, az Emirátusok, Bahrein, Szaud- Arábia, Malaysia, Indonézia, Thaiföld, Vietnam, Ausztrália atomerőmű építést tervez Törökország, Nigéria, Ghana, Szenegál Algéria, Egyiptom, Jordánia, az Emirátusok, Bahrein, Szaud- Arábia, Malaysia, Indonézia, Thaiföld, Vietnam, Ausztrália atomerőmű építést tervez Az EU-ban is újra gondoljuk az atomenergia szerepét Az EU-ban is újra gondoljuk az atomenergia szerepét A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04.

13 Az atomenergia az Európai Unióban 1/2 A villamos energia 30%-át atomerőművek termelik A villamos energia 30%-át atomerőművek termelik Közelmúlt: politikai viták, változó álláspontok Közelmúlt: politikai viták, változó álláspontok EU tanács: Az atomenergia jelentős szerepet kaphat a klímaváltozás elleni harcban, minden tagállam maga dönt EU tanács: Az atomenergia jelentős szerepet kaphat a klímaváltozás elleni harcban, minden tagállam maga dönt Románia, Szlovákia befejezi a korábbi projekteket, Bulgária új erőművet épít Románia, Szlovákia befejezi a korábbi projekteket, Bulgária új erőművet épít Finnország: épül az új blokk, tervezik a következőt, Franciaországban épül az új blokk Finnország: épül az új blokk, tervezik a következőt, Franciaországban épül az új blokk Balti államok: közös atomerőmű projekt Balti államok: közös atomerőmű projekt Lengyelország, Olaszország: atomerőmű építési program Lengyelország, Olaszország: atomerőmű építési program Nagy Britannia: kormánydöntés a flottacseréről Nagy Britannia: kormánydöntés a flottacseréről Németország, Svédország, Belgium: felfüggesztett moratórium Németország, Svédország, Belgium: felfüggesztett moratórium Horvátország, Szlovénia és Csehország új erőművek építését tervezi Horvátország, Szlovénia és Csehország új erőművek építését tervezi A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04.

14 Az atomenergia az Európai Unióban 2/2 Új kezdeményezések: Új kezdeményezések: Európai atomenergia fórum Európai atomenergia fórum Európai hatósági munkacsoport Európai hatósági munkacsoport Fenntartható atomenergia technológiai platform Fenntartható atomenergia technológiai platform Új nukleáris biztonsági irányelv Új nukleáris biztonsági irányelv A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04.

15 A magyar villamosenergia- termelés szerkezete A villamosenergia-termelés szerkezete ma kiegyenlített Az elkövetkező 10 évben várható változások: Új kapacitások főleg gázra Import-növekedés A megújuló hányad növekedése a támogatások eredményeként A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04.

16 Atomenergia Magyarországon A Paksi Atomerőmű tervezett és engedélyezett üzemideje 30 év, ami 2012-2017 között jár le. A Paksi Atomerőmű tervezett és engedélyezett üzemideje 30 év, ami 2012-2017 között jár le. Az üzemeltetési engedély megújítható, ennek adottak a jogi feltételei, biztonsági, műszaki és gazdasági szempontból pedig megvalósítható: Az üzemeltetési engedély megújítható, ennek adottak a jogi feltételei, biztonsági, műszaki és gazdasági szempontból pedig megvalósítható: Az erőmű állapota jó Az erőmű állapota jó Az erőmű biztonságos Az erőmű biztonságos A hosszú távú környezetei hatások az elmúlt húsz év tényadatai alapján elhanyagolhatók A hosszú távú környezetei hatások az elmúlt húsz év tényadatai alapján elhanyagolhatók Gazdaságilag célszerű Gazdaságilag célszerű Politikai konszenzus, kiemelkedő helyi és erős nemzeti támogatás Politikai konszenzus, kiemelkedő helyi és erős nemzeti támogatás Az erőmű teljesítménye 8%-kal megnövelhető, ez folyamatban van, jövőre befejeződik Az erőmű teljesítménye 8%-kal megnövelhető, ez folyamatban van, jövőre befejeződik A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04.

17 Miért is van szükség új erőművi forrásokra? Összes újonnan létesítendő erőmű 2025-ig + 6000 MW Terhelésnövekedésből (~100 MW/a)+ 1500 MW Erőmű-leállításokból (9000  5000 MW) + 4000 MW Import-csökkenésből (500  0 MW) + 500 MW 1.Igénynövekedés miatt… 2.Pótlási igény miatt… 3.Importcsökkenés miatt… A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04.

18 Atom a Paksi Atomerőmű bővítése (1000-1600 MW-os blokkok), kapacitásnövelés és üzemidő-hosszabbítás Gáz kondezációsak, 420-460 MW-os blokkok (pl. Százhalombatta, Gönyű, Tiszaújváros), kis kapcsolt berendezések Szén hazai lignitre, barnaszénre és import feketeszénre Megújuló forrás szilárd biomassza, biogáz, szél, nap, víz, hulladék és geotermikus energia Olaj csak tartalékként a nyílt ciklusú gázturbinákhoz Új erőmű építési lehetőségek A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04.

19 A z OGY határozatai: 40/2008 (IV.17.) OGY határozat a 2008-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikáról: „Az Országgyűlés … felkéri a Kormányt, hogy kezdje meg az új atomerőművi kapacitásokra vonatkozó döntés-előkészítő munkát. A szakmai, környezetvédelmi és társadalmi megalapozást követően a beruházás szükségességére, feltételeire, az erőmű típusára és telepítésére vonatkozó javaslatait kellő időben terjessze az Országgyűlés elé…” 40/2008 (IV.17.) OGY határozat a 2008-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikáról: „Az Országgyűlés … felkéri a Kormányt, hogy kezdje meg az új atomerőművi kapacitásokra vonatkozó döntés-előkészítő munkát. A szakmai, környezetvédelmi és társadalmi megalapozást követően a beruházás szükségességére, feltételeire, az erőmű típusára és telepítésére vonatkozó javaslatait kellő időben terjessze az Országgyűlés elé…” 25/2009 (IV.02.) OGY határozat Az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény 7. §-ának (2) bekezdése alapján, a paksi atomerőmű telephelyén új atomerőművi blokk(ok) létesítésének előkészítését szolgáló tevékenység megkezdéséhez szükséges előzetes, elvi hozzájárulás megadásáról: „Az Országgyűlés előzetes, elvi hozzájárulást ad … a paksi atomerőmű telep- helyén új blokk(ok) létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez” 25/2009 (IV.02.) OGY határozat Az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény 7. §-ának (2) bekezdése alapján, a paksi atomerőmű telephelyén új atomerőművi blokk(ok) létesítésének előkészítését szolgáló tevékenység megkezdéséhez szükséges előzetes, elvi hozzájárulás megadásáról: „Az Országgyűlés előzetes, elvi hozzájárulást ad … a paksi atomerőmű telep- helyén új blokk(ok) létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez” A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04.

20 Az atomenergia környezeti értékei Ismert, de nem elismert értékek: Ismert, de nem elismert értékek: nincs légköri szennyezés nincs légköri szennyezés nincs vízi szennyezés nincs vízi szennyezés kevés területet használ kevés területet használ a szerves anyagok megőrzése nyersanyagnak a szerves anyagok megőrzése nyersanyagnak súlyos balesetek csekély kockázata súlyos balesetek csekély kockázata kevés, biztonságosan kezelt hulladék kevés, biztonságosan kezelt hulladék nincs üvegház hatás nincs üvegház hatás internalizált külső költségek internalizált külső költségek A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04.

21 Környezeti hatások A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04.

22 Feladatok: finanszírozás A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04.

23 Feladatok: tendereztetés A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04. AES 2006 1200 MW AP 1000 1000MW ATMEA1 1000MW EPR 1600 MW

24 Feladatok: Kormányzat Engedélyezés áttekintése, egyszerűsítése Engedélyezés áttekintése, egyszerűsítése Hatósági szervezet áttekintése, egyszerűsítése, felkészítése Hatósági szervezet áttekintése, egyszerűsítése, felkészítése Szakemberképzés Szakemberképzés Kutatás-fejlesztés összehangolása, nemzetközi rendszerbe integrálása Kutatás-fejlesztés összehangolása, nemzetközi rendszerbe integrálása A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04.

25 Kutatás-fejlesztés Akadémia, egyetemek, ipar kutatás-fejlesztési kapacitásainak felmérése, integrált program kialakítása Akadémia, egyetemek, ipar kutatás-fejlesztési kapacitásainak felmérése, integrált program kialakítása Részvétel az EU programjaiban Részvétel az EU programjaiban Fő irányok meghatározása: Fő irányok meghatározása: Biztonsági kutatások Biztonsági kutatások Negyedik generációs reaktorork Negyedik generációs reaktorork Üzemanyag ciklus ciklus Üzemanyag ciklus ciklus Anyagtudomány Anyagtudomány A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04.

26 Az atomerőművek négy generációja A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04.

27 A fényes jövő A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04.


Letölteni ppt "Az atomenergia szerepe hazánk és a világ energiaellátásában Rónaky József Országos Atomenergia Hivatal A magyar tudomány ünnepe Debrecen 2009. 11. 04."

Hasonló előadás


Google Hirdetések