Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nagy csoport LUCA, A BOSZORKÁNY TÉMAHÉT 2012. December 10 -14 SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nagy csoport LUCA, A BOSZORKÁNY TÉMAHÉT 2012. December 10 -14 SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye."— Előadás másolata:

1 Nagy csoport LUCA, A BOSZORKÁNY TÉMAHÉT 2012. December 10 -14 SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye

2 Cinca Katica: Banya tanya Banya tanyán, pókhálók közt mendegélt egy boszorkány. Foga egy volt, az is törött, Holdfény csillant vasorrán. Csillagpettyes éjszakákon Tüzet gyújtott udvarán, Kuvik szólalt fenn a fákon, Surrant sok-sok furcsa árny. Sárkányfogat, kígyót, békát Beleszórt egy katlanba, Varázsigét mormolt némán És a tűzre felrakta. Szikrázott a bűvös katlan, A bájital rotyogott, A boszorkány csendben, halkan Kavarta és motyogott. A rejtelmes sötétségnek Előjöttek árnyai, Jól látszott a tűz fényében, Hogy a banya lányai. Merítettek békahájat, Cuppogtak és csámcsogtak, Váratlanul valahányan Tündérekké változtak. Megörültek, táncba fogtak, Pilleszárnyon szálldostak, Ám mikor a kakas szólalt Rútak lettek, s bánkódtak. Banya tanya boszorkánya Ezer éve arra vár, Megmarad a tündérszárnya Egy szép nyári éjszakán.

3 A témahét célja, feladata: A téli népszokások megismertetése, kiemelten Luca napjához kötődő szokások összegyűjtése, a jeles naphoz kapcsolódó hiedelmek megbeszélése. Az adventi időszakhoz kapcsolódó LUCA napi néphagyományok, szokások felelevenítése, ápolása a TŰZ modulon belül. Kommunikációs képesség fejlesztése. A gyermekek erkölcsi-szociális érzelmeinek alakítása. A közösen átélt élmények, tapasztalások öröme. A gyermekek esztétikai élmények kibontakoztatása. A gyermekek intellektuális érzelmeinek biztosítása. Kíváncsiságukat felkeltő differenciált tevékenységeken keresztül szerezzenek tapasztalatokat. A témahét tevékenységeit úgy építettük fel, hogy a gyermekek megtalálják a fejlettségüknek megfelelő élményt és tapasztalásszerzési lehetőségeket. A változatos zenei, irodalmi, vizuális, mozgásos dramatikus ill. néphagyományok megismerését.

4 Hétfő Tündérek és boszorkányok prezentációjának megtekintése Téma 10- Néphagyomány: Luca napi búza csíráztatása, vetése az óvodában Beszélgetőkör: Luca széke készítése Santa Lucia-gyertyás koszorú készítés Kedd TŰZ 5. „Boszibálban jártam” boszorkány síkbáb készítése fekete kartonból Beszélgetőkör: Hogyan tudhatják meg a lányok, ki lesz a férjük? Cinca Katica: Banya tanya ( vers részlet) Szerda TŰZ 5. „Árnyszínház” Hány boszorkány néz jobbra, balra. Játék: tükörkép. Kotyolás, kotyoló versikék, mondókák Csütörtök Néphagyomány Téma-10 Luca pogácsa sütése. Beszélgetőkör: Luca napi munkatilalom Énekes dalok: Süssünk, süssünk… Lányok, lányok… Ne nézz hátra… Egy boszorka van… Seprű tánc Péntek Ott a boszorkány-Luca napi játék- „Ignác mit látsz?” (boszorkánylátás) TŰZ 5. „Tündér és boszorkány” A háromágú tölgyfa tündére (népmese) TŰZ 7. „Finomságok” karácsonyi mézes sütemény készítése

5 Lucia egy katolikus szent volt, a vakok, szemfájósok, menyasszonyok védő szentje. Ehhez a naphoz számos hiedelem és népszokás kapcsolódik. A régi naptár szerint az év legrövidebb napja december 13-ára esett. Innen számították a nappalok hosszabbodását. Ezzel függ össze, hogy Lucát fényhozónak is nevezték. A Luca név a latin lux=fény szóból ered Kevés olyan jeles napunk van, amelyhez annyi hiedelem és szokás kapcsolódik, mint a Luca naphoz. A néphit kétféle Lucát ismer: a jóságosat és a boszorkányosat. A néphagyományban az utóbbi terjedt el.

6 . Luca napi búza: Ezen a napon a háziasszonyok búzát kezdenek csíráztatni. Amikor a csírák már elég nagyok, díszes cserepekben friss földbe ültetik őket. Az újbúza termékenységet, gazdagságot, egészséget, boldogságot hoz a ház lakóinak, ha Szentestére, azaz december 24 -re szárba szökken. Üde színfoltja az ünnepi asztalnak vagy a feldíszített ablakpárkányoknak, hiszen - ha minden jól megy - a zsenge, fűzöld búzaszálak akár 35-40 cm magasra is megnőnek! Luca - pogácsa Hogy sok pénzük legyen a következő évben, pogácsát sütöttek, s bele pénzt raktak. Aki kihúzta a pénzzel töltött; pogácsát, annak azt mondták, egész évben nagy szerencséje és sok pénze lesz.

7 Hogyan tudhatják meg a lányok Luca napján, ki lesz a férjük? Az eladó lányok így próbálták megtudni jövendőbelijük nevét. Luca nap estéjén tizenhárom egyforma cédulára felírtak egy-egy férfinevet, aztán galacsinba hajtogatták a papírdarabkákat, s minden nap a tűzbe hajítottak közülük egyet. Tizenhárom nap múlva, karácsonykor kibontották a megmaradt cédulát: amilyen név állt a papíron, úgy fogják hívni a férjüket.

8 Munka tilalma Ezen a napon az asszonyoknak és a lányoknak TILOS volt dolgozni. Nem is egy történet szól arról, hogy hogyan büntette Luca azokat, akik ezen a napon szőni, fonni, varrni, mosni mentek vagy kenyeret sütöttek. Egy asszony kenyeret sütött Luca napján, fűtött a kemencébe. A szomszédasszony odament és mondta neki: - Jaj szomszédasszony, maga kenyeret süt? Nem jó, mert Luca napja van. Amire Luca-puca ideér, az én kenyerem kihűl. Erre, mikor szedte ki a kenyereket, mind kő volt, kővé vált. A fiúk vagy a lányok Luca napon fehér lepelbe bújtak. Azért jelentek meg a házaknál, hogy ellenőrizzék, vajon betartják-e az ott lakók a munkatilalmat. A Luca napi alakoskodók különösen büszkék voltak arra, ha személyük nem tudódott ki. Arcuk elé szitát vagy fátylat tettek, és némán játszottak.

9 Kotyolás A nyugati részeken volt szokás a fiúk „kotyolni” járása. Hajnalban indultak az ismerõs házakhoz. Szalmát vagy fadarabot vittek magukkal, amelyekre rátérdelve adták elõ termékenységvarázsló verseiket. Köszöntõjükért kalács, kolbász, tojás, aszalt szilva járt cserébe. Kotyoló vers: Luca, Luca kity-koty tojjanak a tikjok, lúdjok. Annyi kolbászuk legyen, Hogy kerítést lehessen fonni. Annyi csibéjük legyen, mint égen a csillag.

10 A máig fönnmaradt Luca széke - készítés is boszorkányokkal kapcsolatos babonákkal függ össze. A „varázserejű” bútordarabot kilenc vagy tizenhárom féle fából, nagy hozzáértéssel és kézügyességgel készítették. Nem lehetett benne vasszög. A munkát Luca napján kezdték és tizenhárom napon át mindennap kellett dolgozni rajta valamit, hogy karácsonyra elkészüljön. (Erre utal a mondás: „Lassan készül, mint a Luca széke.”) A „bűvös szék” Karácsony szent estéjén lett kész, s erre ráállva az Éjféli misén a szék készítője felismerhette a falu boszorkányát, aki mások számára láthatatlan tollakat és szarvakat viselt a fején. Ezután jól tette, ha olyan gyorsan szaladt haza, ahogy csak bírt, különben széttépték a boszorkányok. Menekülés közben mákot kellett szórni az útra. A mákot a boszorkányok kötelesek voltak felszedni, s így nem érhették utol a menekülőt. Ezután a Luca széket el kellett égetni, nehogy rontást hozzon a házra.

11 Meggyújtottuk a második Adventi gyertyát

12 Prezentáció megtekintése a boszorkányokról

13 „ Boszibálban jártam” boszorkány síkbáb készítése fekete kartonból (árnyszínház) TŰZ 5.

14 Beszélgetőkör: Lucáról, népi hagyományokról, szokásokról

15 Téma 10- Néphagyomány: Luca napi búza csíráztatása, vetése

16 Téma-10 Luca pogácsa sütése

17

18 Vittünk kóstolót a kis és középső csoportosoknak

19 Ne nézz hátra jön a farkas Énekes dalaik, körjátékaink

20 Cinca Katica: Banya tanya Egy boszorka van „Sárkányfogat, kígyót, békát Beleszórt egy katlanba, Varázsigét mormolt némán És a tűzre felrakta. Szikrázott a bűvös katlan, A bájital rotyogott, A boszorkány csendben, halkan Kavarta és motyogott. ”

21 A kis és középső csoportba is boszorkánykodtunk

22 Santa Lucia gyertyás koszorú készítése

23

24

25 Beszélgetőkör: Luca széke

26 Beszélgetőkör: Munkatilalom

27 Boszorkányos társasjátékunkat is elővarázsoltuk

28 Seprűtánc

29 TŰZ 5. Játék: Tükörkép Arcformák, grimaszok, mozdulatok utánzása

30

31 TŰZ 5.”Árnyszínház” Hány boszorkány néz jobbra, balra?

32 TŰZ 7. „Finomságok” Karácsonyi mézes sütemény készítés

33

34 TŰZ 5. „Tündér és boszorkány” A háromágú tölgyfa tündére (népmese)

35 „Ott a boszorkány” Luca napi játék „Ignác, mit látsz?” boszorkánylátás

36 Forrás: A nagy csoport „Luca, a boszorkány témahéten” belüli tevékenységeiről készült képanyag Összeállította: Lakatos Cecília Slavonics Csabáné Bükkösd, 2012. december 15. Elérhetőségeink: SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye 7682. Bükkösd, Ságvári E. utca 3. 73/378-712


Letölteni ppt "Nagy csoport LUCA, A BOSZORKÁNY TÉMAHÉT 2012. December 10 -14 SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye."

Hasonló előadás


Google Hirdetések