Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nemzeti konfliktus és egyetemesség Öllös László Intézményi logó.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nemzeti konfliktus és egyetemesség Öllös László Intézményi logó."— Előadás másolata:

1 Nemzeti konfliktus és egyetemesség Öllös László Intézményi logó

2 A kanti kritika elsősorban tehát az univerzalizmus világos elveit hiányolja a Herder felfogásból. Annak lehetőségét rója fel, hogy annak végső céljai partikuláris csoportcélok. Ám ezek az egyénhez sem kötődnek egyértelműen. Tehát e céloknak nem mércéje sem az egyén, sem pedig az emberiség. Kant tehát nemcsak Herder társadalomképének ellentmondását jelzi, hanem a nacionalizmusét is.

3 Ugyanakkor a kanti kritika anélkül bírálja a társadalomfejlődés herderi válfaját, hogy az univerzálisan érvényes társadalmi értékrend körébe bevonná Herder fejlődéstörvényének eredményét. A herderi nemzet sajátosságai így nem kerülhetnek be a morális értékek körébe. Nem nyílik arra mód, hogy az egyén nemzeti sajátosságai az emberi méltóság morális alapjai közé sorolódjanak.

4 Az individualizmus herderi válfaja, és a nemzeti sajátosságok herderi értelmezése szerinti cselekvés így nem válhat egyetemes társadalmi törvénnyé, hiszen nem alkalmas arra, hogy egyetemes törvénnyé tegye az egyén. Nem az egyén morális döntésének eredménye, így kanti értelemben nem individuális, és nem is egyetemesen emberi. Ugyanakkor föléjük kívánja emelni magát.

5 Az egyetemes értékrend hiánya megteremti a relativizmus terét. A harc törvényszerűségének elve. A pluralizmus változatai. Rawls és Sandel.

6 A nemzeti harc törvényszerűségének elvéből következik a nemzeti dominancia törvényszerű volta. A nemzeti dominancia adottság, a kérdés csak az, ki kerül domináns helyzetbe. Ebben az esetben pedig csak az a válasz lehetséges, hogy a mieink, hiszen senki sem kívánhatja saját nemzetének elnyomását. Tehát csak abból a két lehetőségből lehet választani, hogy elnyomó, vagy elnyomott legyen-e a népcsoport.

7 S ebből következően emberileg is csak ez a választás áll mindenki előtt, tehát az elnyomók, vagy az elnyomottak közé kíván-e tartozni saját nemzetét is maga után vonva.

8 Lehet-e egyetemes a nemzeti?


Letölteni ppt "Nemzeti konfliktus és egyetemesség Öllös László Intézményi logó."

Hasonló előadás


Google Hirdetések