Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Vektorok © Vidra Gábor, 2006.. I. Vektor fogalma, tulajdonságai © Vidra Gábor, 2006. Vektornak nevezzük az irányított szakaszt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Vektorok © Vidra Gábor, 2006.. I. Vektor fogalma, tulajdonságai © Vidra Gábor, 2006. Vektornak nevezzük az irányított szakaszt."— Előadás másolata:

1 Vektorok © Vidra Gábor, 2006.

2 I. Vektor fogalma, tulajdonságai © Vidra Gábor, 2006. Vektornak nevezzük az irányított szakaszt.

3 Vektorok tulajdonságai © Vidra Gábor, 2006. Számítsuk ki az ábrán szereplő vektorok abszolútértékét! Mintapélda 1 Megoldás: A koordináta-rendszer derékszögű négyzetrácsa és a Pitagorasz-tétel segítségével végezzük a számítást: Hasonlóan számítva | b | egység., azaz | a | egység. Vektortulajdonságok abszolútértékegyállású vektorok azonos vagy ellentett irányú vektorok

4 Vektorok egyenlősége, elnevezések © Vidra Gábor, 2006. Két vektor egyenlő, ha hosszuk és irányuk megegyezik. Egységvektor (e): egységnyi hosszúságú vektor. Nullvektor (0): 0 hosszúságú vektor. Definíciója: olyan vektor, amelynek megegyezik a kezdőpontja és a végpontja. Irányát tetszőlegesnek tekintjük. Az a vektor ellentettje: az a vektort, amelyik vele egyenlő abszolútértékű, egyező állású, de vele ellentétes irányú. Jelölése: – a.

5 II. Vektorműveletek © Vidra Gábor, 2006.

6 Vektorműveletek Mintapélda 2 Megoldás: Másold át a füzetedbe az a, a b és a c vektort, és szerkeszd meg az alábbi vektorokat: a) a + b; b) b + a; c) a + b + c; d) a + (b + c); e) (a + b) + c! © Vidra Gábor, 2006. a)b) c) d)e)

7 Vektorok kivonása Az a és b vektorok különbségét úgy képezzük, hogy közös kezdőpontból mérjük fel őket. A végpontjaikat összekötő, a végpontja felé mutató vektor az a – b vektor. a = b + c c = a – b © Vidra Gábor, 2006.

8 Vektor szorzása számmal c = 2b b = – a = –1·a c = 2·(–1·a) = –2·a Az a vektor k-szorosa (k  R, vagyis k egy valós szám) az a vektor, amelynek hossza |k|·|a|, iránya pedig k > 0 esetén a irányával megegyező, k < 0 esetén a irányával ellentétes. k = 0 esetén nullvektort kapunk. © Vidra Gábor, 2006.

9 Vektorábra kiegészítése Mintapélda 3 Megoldás: A testek mozgásának vizsgálatakor (dinamikai és kinematikai feladatokban) a következő modellt használjuk: a testet a tömegközéppontjával helyettesítjük, és vizsgáljuk az erre ható erők eredőjét. A tömegpontok nyugalomban vannak, vagyis a rá ható erők eredője zérus (Newton I. törvénye miatt; összegük nullvektor). Szerkeszd meg a következő testre ható hiányzó erőt! Megszerkesztjük a piros és a kék erő összegét (lila vektor), és a megoldást ennek az ellentett vektora adja (zöld).


Letölteni ppt "Vektorok © Vidra Gábor, 2006.. I. Vektor fogalma, tulajdonságai © Vidra Gábor, 2006. Vektornak nevezzük az irányított szakaszt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések