Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A GAZDASÁG SZEREPVÁLLALÁSA A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSBEN. Tisztelt Konferencia, Hölgyeim és Uraim.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A GAZDASÁG SZEREPVÁLLALÁSA A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSBEN. Tisztelt Konferencia, Hölgyeim és Uraim."— Előadás másolata:

1 A GAZDASÁG SZEREPVÁLLALÁSA A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSBEN. Tisztelt Konferencia, Hölgyeim és Uraim.

2 Bevezető: Az elmúlt évi II. Klímacsúcs Konferencián arra próbáltam a figyelmet irányítani, hogy a VOSZ munkájában milyen fontos szerepet játszik a vállalkozások irányában kifejtett szolgálat, és a szolgáltatási tevékenység. A gazdaság fejlődésében milyen jelentős szerepet töltenek be a kis és középvállalkozások. Eredményességük hatása a gazdasági fejlődés ütemének fenntarthatóságára, ezen keresztül a Környezetünket, és a Klímánkat befolyásoló káros hatások csökkentésének megvalósítása.

3 A KKV- k hátrányai a gazdasági szerep vállalásban: A vállalkozások nem tudnak odébb állni, A vállalkozások jelentős része a mikró környezeti kötődésű. Itt szeretne életteret vállalkozásának. A munkalehetőség korlátozott, a munkahelyteremtés fontos szempont. Nem jövőkép az igazodás a multinacionális cégek változó feltételrendjéhez. A versenyképtelen helyzet kialakulása elviselhetetlen.

4 A gazdaság fenntartható fejlődésének általános szempontjai Fenntartani az élet általános minőségét (szociális pillér) A természeti erőforrások folyamatos elérhetősége (gazdasági pillér) Tartós környezeti károk elkerülése (környezeti pillér) „ A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedék esélyét arra, hogy ők is kielégíthessék szükségleteiket.”

5 A fenn tartható fejlődésben a KKV-k gazdasági szerepvállalási feltételei: Vállalkozások működésében a hatékonyság. (technológiák) Versenyképesség (környezeti tényezők, bürokrácia) Foglalkoztatás (felkészültség, szakmai illeszthetőség.)

6 A.) Hatékonyság Új technikák, technológiák, kutatási és fejlesztési eredmények bevezetése, alkalmazása. Ipar, Élelmiszer ipar, Gyógyszer ipar Agrárgazdaság területei Kutatás - fejlesztés Szolgáltatás- kereskedelem A környezetvédelem területének komplex kérdései. zöld energia program, Beruházás fejlesztés, új technológiák. Vállalat tudatos gondolkodásmód a környezetvédelemi feltételek betartásával.

7 B.) Versenyképesség. Adózási kérdések Hatósági eljárások túlzásai. Bürokratikus eszköz rendszerek kialakulása, és használata következtében előálló többlet költségek. ( közjegyző, könyvelés, széttördelt munkanap. stb.)

8 C.) Foglalkoztatás. Szakmai felkészültség Szakmai képzés az igényelt területek (KKV-k) szakmai követelménye szerint. Bérezési megfelelés Szabad munkaerő

9 A fenntartható fejlődés a KKV- k szerepvállalásán keresztül a Környezetvédelemben. Ennek érdekében kerestük azokat a területeket, amelyek ehhez a törekvéshez illeszthetők. Környezetvédelmi lehetőségek

10 A VOSZ, a VOSZ KMRSZ szövetségi munkájában kiemelt feladat: A.) A környezetvédelmi propagandamunka központi kérdésként kezelése. - A környezetünket befolyásoló folyamatok láttatása, a hatások megértetése, a megelőzés programjainak elfogadtatása, mozgósítás a klímánk védelme érdekében B.) A szolgáltatások szervezése a környezet tudatos tevékenység kialakítására. - a környezetünket befolyásoló tényezők hatásainak vizsgálata, - hasznosságuk feltárásából származó előnyök és hátrányok bemutatása, - az energiatakarékosság lehetőségeinek feltárása, - az új lehetőségek – különös tekintettel a megújuló energiákra- felkarolása, megvalósításuk támogatása, és - a kedvezőtlen hatások elleni védekező munka fontosságának hangsúlyozása.

11 A.) A Környezetvédelmi propaganda munka központi kérdésként kezelése. 1.) Legyen hitelesség a Környezetvédelmi tájékoztatásban. A szakmai kérdések a valóság hiteleségére építsenek, és erre épüljenek a gazdasági, és politikai érdekek 2.) Környezettudatos legyen az érdekek képviselete, és érdek érvényesítése. Kapjon szerepet a közérdek, a környezetvédelmi szolgáltatás KKV-k számára.

12 A.) A Környezetvédelmi propaganda munka központi kérdésként kezelése. 3.) A Környezetvédelmi célok összehangolt kijelölése és a célok megvalósítása fontosságának kiemelése. -A „ Zöld Gazdaság fejlesztés” program megvalósításában az aktív közreműködés. 4. ) Nagyobb figyelem a Klíma változás hatásaira: -A környezeti hatások elleni védekezésben a megelőzés. -A katasztrofális helyzetek elkerülési lehetőségei feltárása, -A védekezés új formáinak, és rendszerének kialakítása.

13 Klíma hatások(megjegyzés:) A makroszintű klíma változása: - emberi tényezők komplex hatása - technológiák, fejlesztések, gáz kibocsájtó megoldások stb. szerepe. - a világmindenségben elfoglalt helyünk alapján az emberi tényezőktől független befolyásoló tényezők hatása. ( A tudományos kutatások nyilván értékelik a jelenségeket, és meghatározhatók olyan tendenciák, amely egyes térségek el sivatagosodása, vagy más jelenségek megjelenését vetítik előre. Éppen ezért az ilyen folyamatok bekövetkeztére az ellenük való védekezés prioritást kell, hogy kapjon.) A mikro szintű klímaváltozás: A lokális környezeti szennyezők csökkentése A Szmog kialakulásának lehetőségei feltárása, kialakulása elhárítása. A veszélyes hulladék felszámolása, feldolgozása.

14 B.) A szolgáltatások szervezése a környezettudatos fenn tartható fejlődés érdekében A környezet tudatos tevékenység kialakítására felkészítés. A Klímánkat befolyásoló emberi beavatkozások káros hatásainak csökkentése érdekében vizsgálandó kérdéskörök. 1.) Energiatakarékossági kérdések, és hatása

15 Folytatás 2.) A környezetünket befolyásoló megújuló energiák, és hatásaik vizsgálata kiemelt prioritású feladat. 2.) A környezetünket befolyásoló megújuló energiák, és hatásaik vizsgálata kiemelt prioritású feladat. 3.) Zöld program vállalási feltételek megteremtésének kialakításában a KKV-k felkészítése, a vállalásaik megvalósításának segítése. 3.) Zöld program vállalási feltételek megteremtésének kialakításában a KKV-k felkészítése, a vállalásaik megvalósításának segítése. 4.) A KKV-k érdekeit is szolgáló környezetvédelmi feladatok előkészítése, szorgalmazása,káros hatások, azok elleni védekezés 4.) A KKV-k érdekeit is szolgáló környezetvédelmi feladatok előkészítése, szorgalmazása,káros hatások, azok elleni védekezés Fontosnak tartottuk a szövetségünk munkájában kiemelni az energiakérdések közül a gondokat, és lehetőségeket.

16 GONDOK: Az Eu átlagában magas a gázfogyasztásunk szintje. Az Eu átlagában magas a gázfogyasztásunk szintje. Nagy a függőség energia hordozókban egyes külgazdaságoktól. Nagy a függőség energia hordozókban egyes külgazdaságoktól. Az árszintek változása rontja a költségvetési hatékonyságot. Az árszintek változása rontja a költségvetési hatékonyságot. nem javítja sem makró, sem mikró szinten a klímánkat. nem javítja sem makró, sem mikró szinten a klímánkat. KKV- k számára a versenyképességet nem javítja KKV- k számára a versenyképességet nem javítja A foglalkoztatásra nincs növelő hatása A foglalkoztatásra nincs növelő hatása A Klímánk védelme érdekében fontosnak tartottuk azt is kiemelni, hogy A Klímánk védelme érdekében fontosnak tartottuk azt is kiemelni, hogy az energiatakarékosság kérdéseiben hátrányban vagyunk az energiatakarékosság kérdéseiben hátrányban vagyunk megújuló energiák elterjesztésének kérdéseiben nincs versenyhelyzet. megújuló energiák elterjesztésének kérdéseiben nincs versenyhelyzet.

17 LEHETŐSÉGEK: A KKV-k szerep vállalásával az energiatakarékosság kérdésköreiben. Energiatakarékos eszközök, gépek, berendezések használatának elterjesztése Energiatakarékos eszközök, gépek, berendezések használatának elterjesztése A régi lakások hő egyensúlyának megteremtése, a fűtési és szigetelési rendszerek. A régi lakások hő egyensúlyának megteremtése, a fűtési és szigetelési rendszerek. Világítási rendszerek az új technikák elterjesztésével. Világítási rendszerek az új technikák elterjesztésével. Passzív ház, amely az energia egyensúlyra épít. Passzív ház, amely az energia egyensúlyra épít. Aktív ház, mely energia visszatáplálásra képes. Aktív ház, mely energia visszatáplálásra képes.

18 1.sz. Megjegyzés: Energia takarékos eszközök használata esetén a magyarországi háztartásokban a nagy háztartási gépek 43,2%-a 8 évnél idősebb. Energia takarékos eszközök használata esetén a magyarországi háztartásokban a nagy háztartási gépek 43,2%-a 8 évnél idősebb. Ha Magyarországon az összes, kevésbé korszerű készüléket lecserélnék a vásárlók a legkorszerűbb, energiatakarékos készülékekre, akkor elméletileg összesen 1 847 637 tonna CO2 kibocsátás csökkentést lehetne elérni. Ha Magyarországon az összes, kevésbé korszerű készüléket lecserélnék a vásárlók a legkorszerűbb, energiatakarékos készülékekre, akkor elméletileg összesen 1 847 637 tonna CO2 kibocsátás csökkentést lehetne elérni. Csak a 8 évnél idősebb készülékek cseréje esetén 1 663 450 tonna CO2 kibocsátás csökkentést lehetne elérni. Csak a 8 évnél idősebb készülékek cseréje esetén 1 663 450 tonna CO2 kibocsátás csökkentést lehetne elérni. Mindezek alapján elmondható, hogy a régió, nagy energiaigényű háztartási gépek cseréje jelentős összes fogyasztás és CO2 kibocsátás csökkentést eredményez háztartási gépek cseréjeháztartási gépek cseréje

19 2.sz. Megjegyzés: Lakások szigetelésében: A hagyományos építésű házak elavult fűtés-, meleg víz, - és energiaellátó rendszerei továbbá a gyenge minőségű szigetelés óriási energiaveszteséget – és ez által többlet széndioxid kibocsátást – okoz, indokolt a korszerűsítés. A hagyományos építésű házak elavult fűtés-, meleg víz, - és energiaellátó rendszerei továbbá a gyenge minőségű szigetelés óriási energiaveszteséget – és ez által többlet széndioxid kibocsátást – okoz, indokolt a korszerűsítés. Az energiatakarékosság fokozását és az üvegházhatású gáz kibocsátást csökkentését szolgáló épületenergetikai korszerűsítéseket célzó beruházások megvalósítása költséges, és emiatt gyakran kivitelezhetetlen magánemberek számára megfelelő állami támogatás nélkül. A támogatás feltételei megteremtése cél. Az energiatakarékosság fokozását és az üvegházhatású gáz kibocsátást csökkentését szolgáló épületenergetikai korszerűsítéseket célzó beruházások megvalósítása költséges, és emiatt gyakran kivitelezhetetlen magánemberek számára megfelelő állami támogatás nélkül. A támogatás feltételei megteremtése cél. Törekvés, hogy ezek a korszerűsítések komplex formában, korszerű technológiával valósuljanak meg, növeljék az energiahatékonyságot, és fajlagosan a lehető legmagasabb széndioxid-kibocsátás csökkentést eredményezzék Törekvés, hogy ezek a korszerűsítések komplex formában, korszerű technológiával valósuljanak meg, növeljék az energiahatékonyságot, és fajlagosan a lehető legmagasabb széndioxid-kibocsátás csökkentést eredményezzék Solanova projekt: 70-80 % hatékonyság. Solanova projekt: 70-80 % hatékonyság.

20 Cselekvési Program cél: CO2 kvóta eladásban 500 Md Ft értékesítés lehetséges 2020-ig. CO2 kvóta eladásban 500 Md Ft értékesítés lehetséges 2020-ig. Erősítjük a Kormányzatot, hogy ennek visszaforgatása azokra a beruházásokra fordítódjék, amelyek számos lehetőséget kínálnak a vállalkozások számára a programokban való aktív közreműködésre. Erősítjük a Kormányzatot, hogy ennek visszaforgatása azokra a beruházásokra fordítódjék, amelyek számos lehetőséget kínálnak a vállalkozások számára a programokban való aktív közreműködésre. Célunk a programok gyorsítása. Célunk a programok gyorsítása.

21 A fenntartható fejlődés a megújuló energiák kérdésköreiben. Hulladék energiák hasznosítása, komplex megoldások segítése. Hulladék energiák hasznosítása, komplex megoldások segítése. Egyéb környezet kímélő megoldások bevezetésének, megértetésének elfogadtatása. alkalmazása, hő energia megtakarítása révén CO2 kibocsájtás csökkentése. Egyéb környezet kímélő megoldások bevezetésének, megértetésének elfogadtatása. alkalmazása, hő energia megtakarítása révén CO2 kibocsájtás csökkentése. Vizi energia Vizi energia Mezőgazdasági bioenergia Mezőgazdasági bioenergia Szilárd biomassza Szilárd biomassza Bio üzemanyagok Bio üzemanyagok Biogáz Biogáz Geotermikus energia Geotermikus energia Napenergia Napenergia Szél energia Szél energia Hőszivattyú Hőszivattyú

22 Napjaink állása:

23 E.U. elvárás 2020-ra

24 Zöld program vállalási feltételek megteremtésének kialakításában a KKV-k felkészítése. VOSZ KMRSZ céljai: A környezetünket cselekvésre ösztönözzük, A környezetünket cselekvésre ösztönözzük, Vállalkozóink pályázási, vállalkozási lehetőségeit támogassuk. Vállalkozóink pályázási, vállalkozási lehetőségeit támogassuk. Környezettudatos vállalkozási szemléletet alakítsunk ki. Környezettudatos vállalkozási szemléletet alakítsunk ki.

25 Szövetség prioritási célja: Szövetségünk sokirányú munkájából két területet emelnék ki, amelyre nagy súlyt fektettünk, amely prioritást kapott, és kap napjainkban is. Kapcsolódás a” ZÖLDGAZDASÁG FEJLESZTÉS, ZÖLD ENERGIA PROGRAM” megvalósításához. Kapcsolódás a” ZÖLDGAZDASÁG FEJLESZTÉS, ZÖLD ENERGIA PROGRAM” megvalósításához. Védekezés a „VILÁGEGYETEM KÁROS BEFOLYÁSOLÓ HATÁSA következtében a „KLIMÁNK” változása kapcsán előálló problémák enyhítése érdekében. (árvíz, belvíz, sivatagosodás stb.). Védekezés a „VILÁGEGYETEM KÁROS BEFOLYÁSOLÓ HATÁSA következtében a „KLIMÁNK” változása kapcsán előálló problémák enyhítése érdekében. (árvíz, belvíz, sivatagosodás stb.).

26 A ZÖLD GAZDASÁGFEJLESZTÉS, A ZÖLD ENERGIA PROGRAM Cselekvést meghatározó dokumentumok: Cselekvést meghatározó dokumentumok: A Megújuló Magyarország- Zöldgazdaság Fejlesztés a Széchenyi Terv fejezete A Megújuló Magyarország- Zöldgazdaság Fejlesztés a Széchenyi Terv fejezete A Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Program A Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Program A megújuló energiák bevezetésének, terjesztésének, alkalmazásának lehetőségei feltárásában a segítés, a támogatások rendjének a jelenhez igazodó kialakítása, a bevezetés segítése, A megújuló energiák bevezetésének, terjesztésének, alkalmazásának lehetőségei feltárásában a segítés, a támogatások rendjének a jelenhez igazodó kialakítása, a bevezetés segítése, A Cselekvési Program, amely 2020-ig határozza meg a feladatokat, kitér mind azokra a kérdés csoportokra, szabályozásra, amelyek kiemelését a szövetségi munkában fontosnak tartottunk. A Cselekvési Program, amely 2020-ig határozza meg a feladatokat, kitér mind azokra a kérdés csoportokra, szabályozásra, amelyek kiemelését a szövetségi munkában fontosnak tartottunk. Évek óta célunk, és küzdöttünk azért, hogy a környezet védelmi, megelőzési kérdések prioritást kapjanak. Évek óta célunk, és küzdöttünk azért, hogy a környezet védelmi, megelőzési kérdések prioritást kapjanak.

27 Ez a program az Unió Energia Útterve szerint: 20% megújuló energia részarányt tervez 20% megújuló energia részarányt tervez 10% bio üzemanyag arányt 10% bio üzemanyag arányt 20% energia hatékonyságról beszél 20% energia hatékonyságról beszél 20% ÜHG csökkenés 1990 – hez képest. 20% ÜHG csökkenés 1990 – hez képest.

28 A fenntartható fejlődés érdekében kiemelt szempontjaink a szövetségi munkában. Szorgalmaztuk a programba vételt Szorgalmaztuk a programba vételt Részt vettünk a tervek véleményezésében Részt vettünk a tervek véleményezésében Láttattuk vállalkozóink érdekeit a végrehajtásban Láttattuk vállalkozóink érdekeit a végrehajtásban Ráirányítottuk a figyelmet KKV - k helyzetére. Ráirányítottuk a figyelmet KKV - k helyzetére.

29 Zöld gazdaság kibontakozása Segíti a termékstruktúra igazodását az új igényekhez. Segíti a termékstruktúra igazodását az új igényekhez. Vállalkozások élénkítését, és munka lehetőséget biztosítása a KKV-k számára az energia programban, Vállalkozások élénkítését, és munka lehetőséget biztosítása a KKV-k számára az energia programban, foglalkoztatás növekedést jelent lokálisan. 150-200 000 munkahely foglalkoztatás növekedést jelent lokálisan. 150-200 000 munkahely Élhetőségi feltételeket javít vidéken Élhetőségi feltételeket javít vidéken Idegenforgalmi fejlődést indikál (Falusi túrizmus) Idegenforgalmi fejlődést indikál (Falusi túrizmus) Helyi fogyasztást generál, és munkahely igényt támaszt Helyi fogyasztást generál, és munkahely igényt támaszt Vidék fejlesztésekre ösztönöz Vidék fejlesztésekre ösztönöz Lakosságot megtartó képességek kialakítása vidéken Lakosságot megtartó képességek kialakítása vidéken Környezeti viszonyok javítása, az élhetőség magasabb szintjének megteremtése Környezeti viszonyok javítása, az élhetőség magasabb szintjének megteremtése 1000 település lehetne önellátó 1000 település lehetne önellátó 1000 tanya problémáját lehetne megoldani 1000 tanya problémáját lehetne megoldani

30 Törekvéseink a vállalkozási feltételek megteremtésére: A pályázási rendszerek KKV barát kialakításának szorgalmazása, segítés a lehetőség megteremtésével az indulására. A pályázási rendszerek KKV barát kialakításának szorgalmazása, segítés a lehetőség megteremtésével az indulására. Teremtődjék meg az önrész támogatásának feltétele, továbbá a projektek megfinanszírozási feltétel rendje. Teremtődjék meg az önrész támogatásának feltétele, továbbá a projektek megfinanszírozási feltétel rendje. Klaszterek célirányos létrejöttének szorgalmazása Klaszterek célirányos létrejöttének szorgalmazása ZÖLD FEJLESZTÉSI BANK létrehozása, mely a megvalósítást segíti ZÖLD FEJLESZTÉSI BANK létrehozása, mely a megvalósítást segíti

31 ZÖLD ENERGIA PROGRAM VÁRHATÓ EREDMÉNYEI Hazánk felértékelődhet a külföld előtt, Hazánk felértékelődhet a külföld előtt, az agrárium fejlődése növekedhet, erősödhet a kutatás - fejlesztés, az agrárium fejlődése növekedhet, erősödhet a kutatás - fejlesztés, mezőgazdasági szerkezet átalakulásával a piacképesség növekedhet, mezőgazdasági szerkezet átalakulásával a piacképesség növekedhet, GDP növekedése a fizetési mérleg javulását segíti, GDP növekedése a fizetési mérleg javulását segíti, segíti a felsőoktatás mezőgazdasági feladatokhoz történő igazodását, segíti a felsőoktatás mezőgazdasági feladatokhoz történő igazodását, növeli a kistérségi foglalkoztatást, növeli a kistérségi foglalkoztatást, jelentősen javítja a CO2 kibocsájtást, kvóta eladással intenzívebbé válhat a fejlesztés, jelentősen javítja a CO2 kibocsájtást, kvóta eladással intenzívebbé válhat a fejlesztés, önkormányzatok és a mezőgazdasági szektor kapcsolata javul önkormányzatok és a mezőgazdasági szektor kapcsolata javul biomassza felhasználás eredményessége, biomassza felhasználás eredményessége, környezetkímélő beruházások, újra hasznosítás. környezetkímélő beruházások, újra hasznosítás.

32 A VILÁGEGYETEM BEFOLYÁSA a klímaváltozásra Az elmúlt év arra is ráirányította a figyelmet, hogy nem csak a megelőzésre kell gondolnunk, hanem fontos arra való felkészülés is, hogy védekezzünk a klímaváltozás ellen, melynek bekövetkezte nem csak a káros befolyásoló tényezők hatása alapján lehet, hanem a természeti közegünknek a kapcsolódása ahhoz a világegyetemhez, amelynek változása is okozhat kemény változásokat. Az elmúlt év arra is ráirányította a figyelmet, hogy nem csak a megelőzésre kell gondolnunk, hanem fontos arra való felkészülés is, hogy védekezzünk a klímaváltozás ellen, melynek bekövetkezte nem csak a káros befolyásoló tényezők hatása alapján lehet, hanem a természeti közegünknek a kapcsolódása ahhoz a világegyetemhez, amelynek változása is okozhat kemény változásokat. Ez az emberi tényezők beavatkozásától függetlenül is hat, és a származó külső hatások okozta gondokat enyhíteni szükséges. Ez az emberi tényezők beavatkozásától függetlenül is hat, és a származó külső hatások okozta gondokat enyhíteni szükséges.

33 Szövetségünk céljai: figyelemfelkeltés a védekezés számos kérdésére, figyelemfelkeltés a védekezés számos kérdésére, a megelőzés feladatainak megvalósítását támogató gondolatok felkarolására. (Az ember okozta gondok, a világmindenségben lejátszódó folyamatok hatása.) a megelőzés feladatainak megvalósítását támogató gondolatok felkarolására. (Az ember okozta gondok, a világmindenségben lejátszódó folyamatok hatása.) Engedjék meg, hogy erről a kérdéskörről csak figyelemfelkeltés céljából annyi: fontos lenne önállóan és kiemelten ezzel külön foglalkozni Pl. a sivatagosodás jelenségének kérdése, Pl. a sivatagosodás jelenségének kérdése, szélsőséges időjárás, és az árvizek, csapadékvizek okozta károk elleni megelőző védekezés kérdése. szélsőséges időjárás, és az árvizek, csapadékvizek okozta károk elleni megelőző védekezés kérdése.

34 A globális klímahatások következtében a megelőzés teendői Figyelem az időjárási szélsőségekre, Figyelem az időjárási szélsőségekre, Figyelem a szárazság bekövetkeztének veszélyeire, és Figyelem a szárazság bekövetkeztének veszélyeire, és Figyelem a klíma változás okozta problémák megelőzésének teendőire, az ebből adódó következményekre. Figyelem a klíma változás okozta problémák megelőzésének teendőire, az ebből adódó következményekre.

35 VOSZ KMRSZ szövetségi munkájában program céljaink: Társadalmi tudatformálás szerepét fel kell erősíteni - iskolai nevelés - iskolai nevelés - Média szerepe - Média szerepe - Állami/ önkormányzati példamutatás. - Állami/ önkormányzati példamutatás.

36 Kiemelt szempontok: környezetünk, klímánk védelme, környezetünk, klímánk védelme, megelőzés kérdései kiemelt kezelése a klímahatások ellen, megelőzés kérdései kiemelt kezelése a klímahatások ellen, propagandamunkánkban az aktív figyelemráirányítás, propagandamunkánkban az aktív figyelemráirányítás, energiatakarékosság minden szinten, energiatakarékosság minden szinten, a megújuló energiahordozók támogatása az arányosság elveinek betartásával, amelyeknek jelentős szerep jut az elkövetkező években. a megújuló energiahordozók támogatása az arányosság elveinek betartásával, amelyeknek jelentős szerep jut az elkövetkező években.

37 Záró gondolat Einstein gondolatával zárnám előadásomat: Einstein gondolatával zárnám előadásomat: „a jelen világháborút atommal vívjuk, de a következőt kővel és bottal.” „a jelen világháborút atommal vívjuk, de a következőt kővel és bottal.” Köszönöm figyelmüket. 2011. január 19.

38

39

40

41

42

43

44 .

45


Letölteni ppt "A GAZDASÁG SZEREPVÁLLALÁSA A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSBEN. Tisztelt Konferencia, Hölgyeim és Uraim."

Hasonló előadás


Google Hirdetések