Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, 2011. január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, 2011. január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem."— Előadás másolata:

1 Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, 2011. január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem

2 A 4. World Science Forum rendezvénysorozat klímatanácskozásán 4 kérdést intéztek a kutatókhoz: Van-e önálló klímatudomány? Ha igen, akkor ez mit ölel fel? Tudományos tényekkel állunk szemben, vagy adatokkal játszunk? Melyek a klímaváltozással kapcsolatos legfontosabb tudományos kutatási területek? A klímaváltozással kapcsolatos politikai döntések tudományosan mennyire megalapozottak? Milyen tudományos bizonyítékaink vannak a klímaváltozás hatásait, azok következményeit, illetve azok sebességét, és mértékét illetően?

3 Van-e önálló klímatudomány? Ha igen, akkor ez mit ölel fel? Tudományos tényekkel állunk szemben, vagy adatokkal játszunk? Nincs. A tudománynak nem feladata a hittel és a filozófiával ellentétben sem a jövőbelátás, sem a dogma alkotás. A tudomány feladata a jelenségek megismerése, a kísérletezés és az értelmezés. A DG Environment „Riverdischarge chart” –ja nem egy játék, hanem az elégtelen alapadatokból levont helytelen következtetések egy tipikus példája.

4 Melyek a klímaváltozással kapcsolatos legfontosabb tudományos kutatási területek? Az alkalmazkodás és klímavédelem néhány fontosabb agroökológiai területe: Stressz élettan (víz, élelem) Carbon sequestratio Rezisztencia and tolerancia Energianövény termesztés Földművelés, földhasználat Cönózis szabályozás, stb

5 A klímaváltozással kapcsolatos politikai döntések tudományosan mennyire megalapozottak? A politikai döntések csak részben megalapozottak. A szcenáriók ugyanis nem előrejelzések. Ugyanakkor számos, tudományosan is értelmezett tény birtokában vagyunk. Van egy klímaváltozási folyamat, amely lett légyen részben, egészben, vagy akár semmilyen mértékben sem antropogén – ez alkalmazkodást igényel.

6 Milyen tudományos bizonyítékaink vannak a klímaváltozás hatásait, azok következményeit, illetve azok sebességét, és mértékét illetően? A klímaváltozás sebessége, mértéke, vagy következményei egzakt módon nem határozhatók meg. Azonban vannak ismert tények, trendek, körülmények, valamint eszközök amelyek alapján képesek vagyunk az alkalmazkodásra. „El kell kerülnünk a kezelhetetlen helyzeteket, és kezelnünk kell az elkerülhetetlent”

7 Tényadatok ismerete alapján is lehetséges különböző nézőpontokból eltérő következtetéseket levonni. Mi ez? Egy kör, vagy egy négyzet?

8 Attól függ, milyen rendszerben tanulmányozzuk. Lényegében mindkét előző állítás igaz lehet, holott vizsgálatunk tárgya se nem kör, se nem négyzet, hanem egy háromdimenziós henger

9 EU DG Environment megállapításai a mezőgazdaság és vidékfejlesztés alkalmazkodási feladatairól A klímaváltozás hatással lesz a termésre, az állatállományra, az élelmiszertermelés kockázatára, a gazdálkodás jövedelmezőségére, és magára a gazdálkodás feladására is. A biomassza alapú energiatermelés pedig veszélyeztetheti a világ élelmiszerellátását. A kulcsterületek a következők: mező- és erdőgazdálkodás, hatékony vízhasználat, árvízvédelem, tájgazdálkodás, carbon sequestratio, valamint az állandó gyepterületek védelme. A közösség támogatja a mező- és erdőgazdálkodást, a vidékfejlesztést, az élelmiszertermelés biztonságát, és a tájgazdálkodás megőrzését. A közösség a CAP jövőbeni reformjával kívánja elősegíteni a jó gazdálkodási gyakorlatot, valamint a környezet védelmét.

10 Köszönöm megtisztelő figyelmüket


Letölteni ppt "Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, 2011. január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem."

Hasonló előadás


Google Hirdetések