Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor."— Előadás másolata:

1 Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor Szent István Egyetem, Növénytermesztési Intézet V. Magyarországi Klímacsúcs Budapest, 2013. szeptember 13.

2 A 4. World Science Forum rendezvénysorozat klímatanácskozásán 4 kérdést intéztek a kutatókhoz: Van-e önálló klímatudomány? Ha igen, akkor ez mit ölel fel? Tudományos tényekkel állunk szemben, vagy adatokkal játszunk? Melyek a klímaváltozással kapcsolatos legfontosabb tudományos kutatási területek? A klímaváltozással kapcsolatos politikai döntések tudományosan mennyire megalapozottak? Milyen tudományos bizonyítékaink vannak a klímaváltozás hatásait, azok következményeit, illetve azok sebességét, és mértékét illetően?

3 Van-e önálló klímatudomány? Ha igen, akkor ez mit ölel fel? Tudományos tényekkel állunk szemben, vagy adatokkal játszunk? Nincs. A tudománynak nem feladata a hittel és a filozófiával ellentétben sem a jövőbelátás, sem a dogma alkotás. A tudomány feladata a jelenségek megismerése, a kísérletezés és az értelmezés. A DG Environment „Riverdischarge chart” –ja nem egy játék, hanem az elégtelen alapadatokból levont helytelen következtetések egy tipikus példája.

4 Melyek a klímaváltozással kapcsolatos legfontosabb tudományos kutatási területek? Az alkalmazkodás és klímavédelem néhány fontosabb agroökológiai területe: Stressz élettan (víz, élelem) Carbon sequestratio Rezisztencia és tolerancia Energianövény termesztés Földművelés, földhasználat Cönózis szabályozás, stb

5 A klímaváltozással kapcsolatos politikai döntések tudományosan mennyire megalapozottak? A politikai döntések csak részben megalapozottak. A szcenáriók ugyanis nem előrejelzések. Ugyanakkor számos, tudományosan is értelmezett tény birtokában vagyunk. Van egy klímaváltozási folyamat, amely lett légyen részben, egészben, vagy akár semmilyen mértékben sem antropogén – ez alkalmazkodást igényel.

6 Milyen tudományos bizonyítékaink vannak a klímaváltozás hatásait, azok következményeit, illetve azok sebességét, és mértékét illetően? A klímaváltozás sebessége, mértéke, vagy következményei egzakt módon nem határozhatók meg. Azonban vannak ismert tények, trendek, körülmények, valamint eszközök amelyek alapján képesek vagyunk az alkalmazkodásra. „El kell kerülnünk a kezelhetetlen helyzeteket, és kezelnünk kell az elkerülhetetlent”

7 EU DG Environment megállapításai a mezőgazdaság és vidékfejlesztés alkalmazkodási feladatairól A klímaváltozás hatással lesz a termésre, az állatállományra, az élelmiszertermelés kockázatára, a gazdálkodás jövedelmezőségére, és magára a gazdálkodás feladására is. A biomassza alapú energiatermelés pedig veszélyeztetheti a világ élelmiszerellátását. A kulcsterületek a következők: mező- és erdőgazdálkodás, hatékony vízhasználat, árvízvédelem, tájgazdálkodás, carbon sequestratio, valamint az állandó gyepterületek védelme. A közösség támogatja a mező- és erdőgazdálkodást, a vidékfejlesztést, az élelmiszertermelés biztonságát, és a tájgazdálkodás megőrzését. A közösség a CAP jövőbeni reformjával kívánja elősegíteni a jó gazdálkodási gyakorlatot, valamint a környezet védelmét.

8 Köszönönjük megtisztelő figyelmüket


Letölteni ppt "Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor."

Hasonló előadás


Google Hirdetések