Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Biológiai embertan Előadás és szeminárium 2. Az alapok II.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Biológiai embertan Előadás és szeminárium 2. Az alapok II."— Előadás másolata:

1 Biológiai embertan Előadás és szeminárium 2. Az alapok II.

2 Biológiai embertan Előadás és szeminárium 3. Az alapok II.

3 Szakirodalom: Vida Gábor: Helyünk a bioszférában. Typotex Kiadó. Bp. 2000. Csányi Vilmos: Az emberi természet. Vince Kiadó. Bp. 1999. Richard Dawkins: Folyam az édenkertből. Darwinista elmélkedések az életről. Kulturtrade Kiadó, Bp. 1995.

4 Történeti formák Archaikus világkép – mitológia kialakulása Mitológiai világkép Filozófiai világkép (esetleg: teológiai) Tudományos világkép Európa kulturális megosztásai római civis – barbár keresztény – iszlám keleti – nyugati kereszténység katolikus -protestáns

5 Egy algériai barlangfestmény (Taszil), i. e. 6-1. évezred

6 Sumer gyógyászati recept, 2200 k.

7 [ A KAPA TEREMTÉSE ] „Az úr tökéletes dolgot...” Az úr tökéletes dolgot csinált. Az úr, kinek sorsot szabó parancsa másíthatatlan, Enlil, hogy az Ország magját a földből kisarjassza, eget a földtől eltávolított, önként támadt akarata, földet az égtől eltávolított, önként támadt akarata; hogy a test-termő földből fej növekedhessék, ég s föld köldökévé kötötte el a vágást. Midőn a Nap felragyogott, csinált egy kapát, megszabta a teendőket, a kapálás rendjét, karjával a kapa, a kosár felé nyúlt, Enlil a kapájáról dicsérő dalt énekelt. Kapája színarany, színezüst; feje lazúrkő; kapálja erős kötésű; pántja finom ezüst, a kapa foka lazúrkő, feje öklelő bika, nagy falat rontó. Az úr a kapa nevét kimondta: sorsát megszabta; a földbe mélyedőt, fénylő koronáját, fejét reá illesztette: kapájával mélyen a test-termő földbe vágott.

8 Az emberiség feje ott volt a kapanyomban. Az Ország népe Enlil felé kibújik a földből, fekete fejű népére ő kegyes szemmel tekint. Az Anunnák mindannyian hozzá sietnek, kezüket szájukhoz emelik: Enlilnek imával hódolnak, fekete fejű népének átadják a kapát. - - - A kapa, a kosár városokat épít. Az igaz házat a kapa építi, az igaz házat a kapa emeli, az igaz házat ékessé teszi; ám a házat, mely a király ellen lázad, a házat, mely a királynak nem engedelmes, a kapa a király előtt a földre dönti. Gyom, gaz fejét a kapa levágja, gyökerét tépi, szárát elmetszi; ám a termesztett növényeket gondozza. A kapa sorsát Enlil atya megszabta: a kapa feje dicsértessék! Ó, Niszaba, dicsértessél!

9 Az antik orvoslás szakaszai Sumér-akkád-babiloniai egyiptomi görögök kószi Hippokratész (i.e. 480-377) – Corpus Hippocraticum négy fő alkattan ember és kozmosz összefüggése = holisztikus humorálpatológia Aszklepiosz isten hellenisztikus orvosi szemlélet étrenddel gyógyítás – gyógyszerekkel – kézzel első bonctani megfigyelések Dioklész ( i. e. 4. sz.) – Galénosz szerint: boncolt, gyógynövényekről könyvet ír Praxagorasz ( i. e. 300 körül) anatómiai, diagnosztikai vizsgálatok, pulzus jelentősége knídoszi iskola – perzsa hatásokat közvetíti alexandriai iskola – bonctanmi ismeretek, mumifikálás,, sebészet, érzésjtelenítás Héróphilosz (i.e. 355 280) Tertulliánus (160-230) szerint 600 esetben boncolt Agy anatómiáját vizsgálta Az érverés a szívműködés eredménye Eraszisztratosz (i.e. 300 –240) Élőket is boncol.


Letölteni ppt "Biológiai embertan Előadás és szeminárium 2. Az alapok II."

Hasonló előadás


Google Hirdetések