Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Biológia 2.. Petrarca a studiolójában (15. sz., miniatúra)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Biológia 2.. Petrarca a studiolójában (15. sz., miniatúra)"— Előadás másolata:

1 Biológia 2.

2

3 Petrarca a studiolójában (15. sz., miniatúra)

4

5

6 Az élőlények kultúrába vonódásának útjai Élelemszerzés medicinális-higéniai használat kultikus-vallási használat Legtöbbjének otthona az a tizenkét géncentrum – leírójuk, Nyikolaj Vavilov alapján úgynevezett Vavilov-központok –, amely egyébként a korai civilizációk kialakulási területére esik.

7 A tudás átörökítésének a típusai mezopotámiai-egyiptomi zsidó görög

8 Világnézetek Mindazt az ismeretet, amely a világra vonatkozik, azaz a világnézetet, arra használja a kor embere, hogy a maga, a környezete, a világbeli tevékenységét minősítse, önmaga sikerességéhez muníciót találjon, s arra reflektáljon. Világnézetek főbb fajtái Tudományos/filozófiai Vallásos Művészi Köznapi

9 Történeti formák Archaikus világkép – mitológia kialakulása Mitológiai világkép Filozófiai világkép (esetleg: teológiai) Tudományos világkép Európa kulturális megosztásai római civis – barbár keresztény – iszlám keleti – nyugati kereszténység katolikus -protestáns

10 [ A KAPA TEREMTÉSE ] „Az úr tökéletes dolgot...” Az úr tökéletes dolgot csinált. Az úr, kinek sorsot szabó parancsa másíthatatlan, Enlil, hogy az Ország magját a földből kisarjassza, eget a földtől eltávolított, önként támadt akarata, földet az égtől eltávolított, önként támadt akarata; hogy a test-termő földből fej növekedhessék, ég s föld köldökévé kötötte el a vágást. Midőn a Nap felragyogott, csinált egy kapát, megszabta a teendőket, a kapálás rendjét, karjával a kapa, a kosár felé nyúlt, Enlil a kapájáról dicsérő dalt énekelt. Kapája színarany, színezüst; feje lazúrkő; kapálja erős kötésű; pántja finom ezüst, a kapa foka lazúrkő, feje öklelő bika, nagy falat rontó. Az úr a kapa nevét kimondta: sorsát megszabta; a földbe mélyedőt, fénylő koronáját, fejét reá illesztette: kapájával mélyen a test-termő földbe vágott.

11 Az emberiség feje ott volt a kapanyomban. Az Ország népe Enlil felé kibújik a földből, fekete fejű népére ő kegyes szemmel tekint. Az Anunnák mindannyian hozzá sietnek, kezüket szájukhoz emelik: Enlilnek imával hódolnak, fekete fejű népének átadják a kapát. - - - A kapa, a kosár városokat épít. Az igaz házat a kapa építi, az igaz házat a kapa emeli, az igaz házat ékessé teszi; ám a házat, mely a király ellen lázad, a házat, mely a királynak nem engedelmes, a kapa a király előtt a földre dönti. Gyom, gaz fejét a kapa levágja, gyökerét tépi, szárát elmetszi; ám a termesztett növényeket gondozza. A kapa sorsát Enlil atya megszabta: a kapa feje dicsértessék! Ó, Niszaba, dicsértessél!


Letölteni ppt "Biológia 2.. Petrarca a studiolójában (15. sz., miniatúra)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések