Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az impresszionizmus Európában. Fogalma A modern művészet első jelentős irányzata A szó eredete: latin 'impressio' = pillanatnyi élmény, benyomás. Céljuk:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az impresszionizmus Európában. Fogalma A modern művészet első jelentős irányzata A szó eredete: latin 'impressio' = pillanatnyi élmény, benyomás. Céljuk:"— Előadás másolata:

1 Az impresszionizmus Európában

2 Fogalma A modern művészet első jelentős irányzata A szó eredete: latin 'impressio' = pillanatnyi élmény, benyomás. Céljuk: a pillanatról pillanatra változó látvány rögzítése. Az 1860-as évektől indult el, Franciaországból A kifejezést először egy Leroy nevű újságíró használta, gúnyos értelemben, az 1874 májusában Nadar fényképész műtermében kiállító festőművészek képeinek jellemzésére.

3 Jellemzői Eddig:fényképszerű részletességgel kidolgozott képek, műtermi festészet, beállított modellekkel, mesterséges megvilágítással Az impresszionisták: közvetlen megfigyeléssel dolgoznak, természetes fényviszonyok között A színeket a fényviszonyok folyamatosan változtatják Színeik vidámak, élénkek, de nem harsányak, gyakoriak a pasztell-árnyalatok Képkivágásos kompozíció: csak annyit festenek meg a képen, amennyi pillanatnyi látóterükbe belefér. Ecsetkezelésük laza, kontúrok nélküli: foltszerűség, elmosódottság A kép hatása nem a részletekben, hanem az egészben rejlik

4 Témák Fő témáik: a modernizálódó nagyváros szórakozás, társasági élet városi és természeti tájak

5 Képviselőik Eduard Manet (1832-1883) A Folies-Bergére bárja

6 Képviselőik Claude Monet (1840-1926) A felkelő nap

7 Képviselőik Pierre August Renoir (1841-1919) Evezősök reggelije

8 Képviselőik Edgar Degas (1834-1917) A táncosnő


Letölteni ppt "Az impresszionizmus Európában. Fogalma A modern művészet első jelentős irányzata A szó eredete: latin 'impressio' = pillanatnyi élmény, benyomás. Céljuk:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések