Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN. A CÉL FUNKCIÓJA NEVELŐMUNKÁBAN A nevelési cél fogalma:  A nevelési cél, azt jelenti, hogy mit akarunk elérni, milyen.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN. A CÉL FUNKCIÓJA NEVELŐMUNKÁBAN A nevelési cél fogalma:  A nevelési cél, azt jelenti, hogy mit akarunk elérni, milyen."— Előadás másolata:

1 ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN

2 A CÉL FUNKCIÓJA NEVELŐMUNKÁBAN A nevelési cél fogalma:  A nevelési cél, azt jelenti, hogy mit akarunk elérni, milyen értékekkel, képességekkel rendelkező emberré kívánjuk nevelni a tanulókat.  A célkitűzés funkciója a nevelés perspektívájának megjelölése. ( szubjektív, objektív célkitűzés) A nevelési célban mindig megfogalmazódik egy értékrendszer, melyhez ember- és életeszmény kötődik.

3 A NEVELÉSI CÉL TÖRTÉNETI VÁLTOZÁSAI Spárta: engedelmes, edzett katona. Athén: a test és a szellem harmonikus egysége, kalokagathia. Róma: „Vir bonus” Középkor: erkölcsös és vallásos élet, mely előkészület a túlvilági boldogságra. Reneszánsz: univerzális ember Felvilágosodás: hasznos ismeretek 19-20. század: erkölcsösség, műveltség, sokoldalúság

4 A NEVELÉS CÉLJA NAPJAIKBAN A nevelés célja: a művelt, szuverén, érdekeit objektíve érvényesíteni tudó, öntevékeny, magatartásában egyetemes értékeket követő személyiség kialakítása.

5 A NEVELÉSI CÉL ÉRVÉNYESSÉGE Egy nevelési cél akkor érvényes, ha  törvényes  ellenőrizhető  megvalósítható,  megfogalmazását a nevelési gyakorlat empirikus vizsgálata előzze meg.

6 ÉRTÉKEK A NEVELÉSBEN Az értékek olyan alapelvek, amelyek kifejezik, hogy az adott társadalomban mit tartanak kívánatosnak és fontosnak. - az értékek választáson alapulnak - önmagukban nem léteznek - egymással összefüggésben állnak - egységes rendszerré állnak össze = értékrend

7 ÉRTÉKRENDEK 1. Hagyományos keresztény értékrend 2. Puritán, felhalmozó értékrend 3. Fogyasztói értékrend

8 ÉRTÉKTÁBLA

9 A NEVELÉS: ÉRTÉKKÖZVETÍTÉS Milyen értékeket közvetítsen az iskola? alternatívák nélküli plurális értéksemleges személyes értékvilágra összpontosító

10 NORMÁK A NEVELÉBEN A normák a viselkedés írott vagy íratlan szabályait jelentik, melyek megszabják magatartásunkat egy adott helyzetben. Típusai: - formális normák (jogszabályok) - informális normák (viselkedési szabályok) - egyetemes normák (mindenkire minden helyzetben vonatkozik) - speciális normák (csak egy bizonyos csoportra érvényesek)

11 AZ ÉRTÉK ÉS A NORMA VISZONYA Norma = a viselkedés szabályaira vonatkozik Érték = vélekedés arról, mi a jó, a rossz, a helyes vagy a helytelen Az értékek és normák szorosan összefüggnek


Letölteni ppt "ESZMÉNY, CÉL, FELADAT A NEVELÉSBEN. A CÉL FUNKCIÓJA NEVELŐMUNKÁBAN A nevelési cél fogalma:  A nevelési cél, azt jelenti, hogy mit akarunk elérni, milyen."

Hasonló előadás


Google Hirdetések