Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Három hagyomány a valláslélektanban. Valláslélektan A lélek tanulmányozása “Religio”- híd, kötelék. Hogyan gyakorlod Felhalmozódó tradíció Hit – elrendelt.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Három hagyomány a valláslélektanban. Valláslélektan A lélek tanulmányozása “Religio”- híd, kötelék. Hogyan gyakorlod Felhalmozódó tradíció Hit – elrendelt."— Előadás másolata:

1 Három hagyomány a valláslélektanban

2 Valláslélektan A lélek tanulmányozása “Religio”- híd, kötelék. Hogyan gyakorlod Felhalmozódó tradíció Hit – elrendelt tudás Spiritualitás A jelentés helyreállítása. Több mint önértelmezés Tanult vagy örökölt?

3 Az építkezési távlatok Szubjektív - személyes, leíró, értelmező, mély, belsú reflexió, fenomenológiai Objektív – a látható hit, empirikus, statisztikus, tudományos, viselkedéses Krízis – megoldható a probléma vagy folytatódik a krízisben A kinaiban a krízis veszélyt és lehetőséget egyaránt jelent

4 Külső/Belső Krízis Külső - Háború, éhség, szegénység, gyász, összezavarodottság, váláse Belső - Tagadás (az előítélet alapja), depresszió, önzés, alkohol, drogok, céltalanság, értelem nélküliség

5 William James, M.D. Az amerikai pszichológiai alapítója (& American Philosophy) A The Varieties of Religious Experience könyv szerzője G. Stanley Hall első diákja volt Megalapította az első Valláslélektani Intézetet (Institute of Religious Psychology at Clark University) 1890-1920 Valláspszichológia #1 in America Hall tanulmányozta a megtérési tapasztalatokat A Clark előadásokon Hall szervezésében tartott előadást 1909 ben Freud & Jung mások között

6 William James 1910.ben meghalt. James Pratt (1920) William James diákja volt –Ő írta a The Religious Consciousness olyan vallási tapasztalatokról írt, melyekkel James nem foglalkozott pl. Hindu & Buddhista vallással. A valláspszichológia vesztett kezdeti népszerűségéből és majdnem eltűnt 1930 körül Miért? Mert a Psychoanalízis és a behaviorizmus teret nyert Freud ateista volt (Ego pszichológiai a kognitiv pszichológiába torkollott.) Skinner szintén atesita volt (Behavioral psych.) Kifejlesztette a kognitív-behaviorista modelt, amely uralkodott a pszicholóiában.

7 A Valláslélektan a Pszichológiaiai Tanszékekről indult és Vallástudományi Tanszékeken landolt lett belőle Pasztorálpszichológia (megalapozója Anton Boisen)

8 Három tradició Amerikai tradíció (amint azt fentebb láttuk) Német tradíció –Wilhelm Wundt (1832-1920) azt tartotta hogy a fejlődési folyamatból származik a vallás –Rudolph Otto: The Idea of the Holy –Friedrich Heiter’s Prayer Francia tradíció –Jean Charcot & Pierre Janet a pszichopatológiára fokuszáltak –Jean Piaget a Transcendencia & Immanencia problémára

9 Amerikai hagyomány megújulás Gordon Allport (1948) vallásos érzések és irányultság szerinte a személyiség kulcs aspektusai Abraham Maslow (1960’s) megalapította a humanisztikus és transzperszonális pszichológiát.


Letölteni ppt "Három hagyomány a valláslélektanban. Valláslélektan A lélek tanulmányozása “Religio”- híd, kötelék. Hogyan gyakorlod Felhalmozódó tradíció Hit – elrendelt."

Hasonló előadás


Google Hirdetések