Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A rekurzió Páll Éve Boglárka. Kovács kifog egy aranyhalat a tóból, mire az megszólal: - Teljesítem három kívánságodat, kérj bármit! - Jó! - modja Kovács.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A rekurzió Páll Éve Boglárka. Kovács kifog egy aranyhalat a tóból, mire az megszólal: - Teljesítem három kívánságodat, kérj bármit! - Jó! - modja Kovács."— Előadás másolata:

1 A rekurzió Páll Éve Boglárka

2 Kovács kifog egy aranyhalat a tóból, mire az megszólal: - Teljesítem három kívánságodat, kérj bármit! - Jó! - modja Kovács. - Legyen benned minél kevesebb szálka!

3 Örök kérdés: Miért nem kéri senki, hogy legyen még három kívánsága?

4 Procedure (ennyi_kívánságom_van_még); Var Begin if ennyi_kívánságom_van_még = 3 then kérek_valamit if ennyi_kívánságom_van_még = 2 then kérek_valamit if ennyi_kívánságom_van_még = 1 then (3); End;

5 A Pascalban: A rekurziót alprogramok (eljárások és függvények) segítségével valósítjuk meg. Egy alprogramot rekurzívnak nevezünk, ha meghívja önmagát.

6 Fontos!!! Minden esetben gondoskodni kell a rekurzió befejeződéséről, mert ellenkező esetben a program végtelen ciklushoz hasonló helyzetbe kerül mivel újabb és újabb önmeghívásokra kerül sor. Erre a célra valamilyen elágazást szokás használni amivel elérhetjük, hogy legalább egyszer végre lehessen hajtani az alporgarot úgy, hogy a végrehajtás során ne hívja meg önmagát.

7  A matematikában rekurzívnak nevezik az olyan meghatározásokat, amelyek valamilyen módon önmagukat tatrtalmazzák.  Pl: a faktoriális rekurzív definíciója: ha n=0 ha n>0

8

9 Megoldott Feladatok 1. Írjunk ki a képernyőre 10 darab csillagot! 2. Határozzuk meg a Fibonacci sorozat n-edik tagját. ha n=1 és n=2 ha n>=3 fibo(n)

10

11

12 Feladat 1. Számítsuk ki az első n szám összegét rekurzivan 2. Számítsuk ki egy szám n-edik hatványát rekurzivan


Letölteni ppt "A rekurzió Páll Éve Boglárka. Kovács kifog egy aranyhalat a tóból, mire az megszólal: - Teljesítem három kívánságodat, kérj bármit! - Jó! - modja Kovács."

Hasonló előadás


Google Hirdetések