Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A számítógép logikai és fizikai felépítése Páll Boglárka Apáczai Csere János Elméleti Líceum.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A számítógép logikai és fizikai felépítése Páll Boglárka Apáczai Csere János Elméleti Líceum."— Előadás másolata:

1 A számítógép logikai és fizikai felépítése Páll Boglárka Apáczai Csere János Elméleti Líceum

2 Logikai felépítés Számítógép perifériákfeldolgozóegységháttértárolók bemeneti kimeneti processzor memória mágneses optikai

3 Logikai felépítés A periferiák teremtik meg a kapcsolatot a számítógép és a felhasználó között. A bemeneti perifériákkal adatokat és utasításokat vihetünk be a számítógépbe. (billentyűzet, egér) A kimeneti perifériákon a gép közli velünk a műveletek eredményét, a kimeneti adatokat. (képernyő, nyomtató) A feldolgozóegység a szamítógép „lelke". A memória: tárolja az adatokat és utasításokat a számítogép működése során (ennek kikapcsolásakor tartalma elvesztődik.) Processzor: értelmezi és végrehajtja az utasításokat. A háttértárolók legfontosabb feladata az adatok hosszú távú megőrzése. (merevlemez, cd, dvd)

4 Fizikai felépítés A számítógép hardverelemei

5 A billentyűzet Az egér A számítógép hardverelemei

6 A billentyűzet billentyűzeten általában 101-107 billentyű van, amelyeket szerepkörük alapján különböző csoportokra oszthatunk: alfanumerikus-, funkció-, speciális-, kurzor- és numerikus billentyűk Az egér fontos tulajdonsága a gombok száma illetve a segédgombok vagy görgő jelenléte az egér feladata, hogy segítségével a képernyőn jelentőséggel bíró szimbólumokat kiválaszthassuk.

7 A képernyő A nyomtató A számítógép hardverelemei

8 A képernyő A képernyő az információk megjelenítésére szolgál Két legfontosabb tulajdonsága a felbontása és a frissítési frekvencia. A fizikai kivitelezés szempontjából a képernyők két nagy csoportba oszthatóak, katódsugárcsöves és folyékonykristályos képernyők. A nyomtatók A nyomtatók feladata, hogy az információkat papíron megjelenítse. Működési technológiájuk szerint a nyomtatók három nagy csoportba sorolhatók: mátrixnyomtatók, tintasugaras nyomtatók és lézernyomtatók.

9 Az alaplap

10 Általában egy 25x30cm- es műanyaglap melyen több száz elektronikus áramkör és több tucat csatlakozóhely található. Közvetlenül vagy bővítőkártyákon keresztül a számítógép részei az alaplaphoz csatlakoznak.

11 A számítógép hardverelemei A processzor A memória

12 A processzor A számítógép értelmező és utasítás-végrehajtó része. Egy számítógépen belüli összes matemetikai és logikai művelet többségét a processzor végzi el. Fő jellemzője a működési frekvencia (sebesség MHz). A memória Benne tárolódik minden egyes utasítás és adat melyet a processzor vagy más komponensek használnak fel. Fontos tulajdonsága, hogy a számítógép kikapcsolásakor vagy ujraindításakor elveszti tartalmát. Legfontosabb technikai jellemzője a kapacitás, amelyet megabájtban (Mb) mérnek.

13 A számítógép hardverelemei A hangkártya A videókártya

14 A számítógép hardverelemei A hálókártya

15 A bővítőkártyák A három legfontosabb bővítőkártya a: videókártya, ennek segítségével kapcsoljuk a képernyőt a számítógéphez hangkártya, melynek segítségével a számítógép zene lejátszására is képes. hálózati kártya melynek segítségével a számítógép egy számítógépes hálózatba köthető.

16 A számítógép hardverelemei A merevlemez

17 A merevlemezek a legfontosabb háttértárolók. Általában egy 1x3.5x5 inch méretű fémtokból állnak, amely a mechanikus és mágneses részt tartalmazza. Legfontosabb jellemzőjük a kapacitás, amelyet gigabájtban (Gb) mérnek


Letölteni ppt "A számítógép logikai és fizikai felépítése Páll Boglárka Apáczai Csere János Elméleti Líceum."

Hasonló előadás


Google Hirdetések