Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ciklusok: 3. Hátultesztelő ciklus Páll Éva Boglárka.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ciklusok: 3. Hátultesztelő ciklus Páll Éva Boglárka."— Előadás másolata:

1 Ciklusok: 3. Hátultesztelő ciklus Páll Éva Boglárka

2 Példa Nem kapsz vacsorát ameddig nincs meg az összes házi feladat !!

3 Ez jut eszünkb 9-ből: Ismételd Utasítássor Ameddig feltétel Ha valamilyen műveletsort valamilyen feltétel teljesüléséig szeretnénk ismételni akkor hátultesztelő ciklust használunk: Pl: Ameddig a szám egyenlő nem lesz 0-val oszd el az adott számot 10-el

4 A hátultesztelő ciklus Az adott utasításokat addig hajtja végre a rendszer amíg a kilépési feltétel igazzá nem válik. Szintaxisa: repeat utasítás_1; utasítás_2;... utasítás_n; until feltétel;

5 Megjegyzések: a ciklushoz tartozó utasításokat ciklusmagnak nevezzük. a rendszer egyszer mindenképpen végrehajtja az utasításokat és addig ismétli amíg a kilépésifeltétel igazzá nem válik. Vigyázni kell arra hogy a ciklusban a feltétel értéke megváltozzon!!!

6 Feladat Ameddig a szám egyenlő nem lesz 0-val oszd el az adott számot 10-el Program osztok; Var sz:byte; Begin readln(sz); repeat sz:= sz div 10; writeln(‘sz: ’,sz); until sz=0; readln; End.

7 Feladatok Olvassunk be számokat 0 végjelig. Számítsuk ki a számok összegét. Olvassunk be természetes számokat, addig, amig 0-t írunk be. Irj programot, amely megszámolja, hogy ezek közül hány olyan kétjegyű szám van, amelynek számjegyei egyformák. Irjuk ki ezt az értéket! Beolvasunk egy n számot, amely csak pozitív lehet (a program nem lép tovább csak ha a megadott szám pozitív különben ujra bekéti a számot)!! Írjuk ki a szám számjegyeinek összegét!


Letölteni ppt "Ciklusok: 3. Hátultesztelő ciklus Páll Éva Boglárka."

Hasonló előadás


Google Hirdetések