Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Skizofrénia. A diagnózis fő pontjai: - szociális elzárkózás, mely általában lassan kiújul, és gyakran a személyi higiéne romlása kíséri - az én-határok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Skizofrénia. A diagnózis fő pontjai: - szociális elzárkózás, mely általában lassan kiújul, és gyakran a személyi higiéne romlása kíséri - az én-határok."— Előadás másolata:

1 Skizofrénia

2 A diagnózis fő pontjai: - szociális elzárkózás, mely általában lassan kiújul, és gyakran a személyi higiéne romlása kíséri - az én-határok elvesztése, a beteg képtelen arra, hogy elkülönült egyénként érzékelje önmagát - laza gondolati asszociációk, gyakran meglassult gondolkodás, vagy túlzott általánosítás, illetve gyors témaváltások - elmenekülés a belső tartalmakba, gyakran vallási, és szexuális témákra való beszűküléssel - hallucinációk, gyakran becsmérlő tartalommal - téveszmék, sokszor nagyzolási, és üldöztetéses tartalommal - legalább 6 hónapja fennálló tünetek - érzelmi elsivárosodás: gyorsan változó hangulat, mely független a körülményektől - túlérzékenység a környezeti hatásokra - sokféle, vagy változékony viselkedés, mely független a külső körülményektől - konkrét gondolkodás, az önkifejező-képesség hiánya, érthetetlen szimbólumok - csökkent koncentráció, amit a hallucinációk és a téveszmék tovább rontanak - deperszonalizáció, melynek során a beteg saját viselkedése külső szemlélőjeként éli meg önmagát

3 A skizofrénia jellemzői - Gondolkodás- és figyelemzavar: a skizofrénia elsősorban a gondolkodás zavaraival jellemezhető. A gondolkodás folyamata és a gondolatok tartalma is sérül, téveszmék - Észlelési zavarok: a betegek úgy érzik, hogy a világ valahogy megváltozott. Hallucinációk - Érzelmi zavarok: nem képesek megfelelő érzelmi reakciókra - Mozgásos tünetek és visszahúzódás a valóságtól: grimaszok, furcsa arckifejezések, sajátos ujj-, kéz- és karmozdulatok - Csökkent működőképesség: mindennapi élethez szükséges napi tevékenységek végrehajtásában probléma

4 1. Tudnia kell, hogy a skizofrénia nem ritka. Úgy tűnhet, hogy az, de ennek egyetlen oka, hogy nem beszélnek róla. 1. Tudnia kell, hogy a skizofrénia nem ritka. Úgy tűnhet, hogy az, de ennek egyetlen oka, hogy nem beszélnek róla. 2. Tudjon meg minél előbb, minél többet a skizofréniáról: az okokról, a betegség lefolyásáról és szövődményeiről. 2. Tudjon meg minél előbb, minél többet a skizofréniáról: az okokról, a betegség lefolyásáról és szövődményeiről. 3. Ne hibáztassa önmagát: ez rombolhatja megküzdési esélyeit, és elpusztíthatja önt. Segíthet, ha tudatosítja önmagában: a modern tudomány azt tartja, hogy a skizofréniát nem a családtagok okozzák. 3. Ne hibáztassa önmagát: ez rombolhatja megküzdési esélyeit, és elpusztíthatja önt. Segíthet, ha tudatosítja önmagában: a modern tudomány azt tartja, hogy a skizofréniát nem a családtagok okozzák. 4. Próbáljon olyan segítőket találni, akik valóban hatékonyak. Ők onnan ismerhetők föl, hogy lelkesek, a stílusuk informatív, a szövetségesüknek akarják tudni önt, és képesek arról biztosítani, hogy átfogó ismereteket szerezhet, hogy megértse a skizofréniát és megküzdjön azzal. 4. Próbáljon olyan segítőket találni, akik valóban hatékonyak. Ők onnan ismerhetők föl, hogy lelkesek, a stílusuk informatív, a szövetségesüknek akarják tudni önt, és képesek arról biztosítani, hogy átfogó ismereteket szerezhet, hogy megértse a skizofréniát és megküzdjön azzal. 5. Tartsa szem előtt, hogy a korlátlan, feltételek nélkül való önfeláldozás egy skizofrén beteg érdekében végzetes lehet a hatékony törődés és megküzdés szempontjából. 5. Tartsa szem előtt, hogy a korlátlan, feltételek nélkül való önfeláldozás egy skizofrén beteg érdekében végzetes lehet a hatékony törődés és megküzdés szempontjából. 6. Legyen tudatában, hogy ha túl sok időt tölt egy skizofrén társaságában, az ronthat a helyzeten. 6. Legyen tudatában, hogy ha túl sok időt tölt egy skizofrén társaságában, az ronthat a helyzeten. 7. Biztosítson elegendő önállóságot rokonának és önmagának is. 7. Biztosítson elegendő önállóságot rokonának és önmagának is. 8. Ne lepődjön meg, ha ráébred: a változás képessége, a dolgok más nézőpontból való szemlélése az, ami megkülönbözteti azokat a hozzátartozókat, akik képesek megküzdeni és azokat, akik nem. 8. Ne lepődjön meg, ha ráébred: a változás képessége, a dolgok más nézőpontból való szemlélése az, ami megkülönbözteti azokat a hozzátartozókat, akik képesek megküzdeni és azokat, akik nem.


Letölteni ppt "Skizofrénia. A diagnózis fő pontjai: - szociális elzárkózás, mely általában lassan kiújul, és gyakran a személyi higiéne romlása kíséri - az én-határok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések