Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A születésszabályozás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A születésszabályozás"— Előadás másolata:

1 A születésszabályozás
Születésszabályozás: az emberi élet továbbadásának tudatos befolyásolása.

2 A születésszabályozás elve: A nõk a számukra legkedvezõbb idõpontban vállalkoznak a terhességre.
Nagyon fontos a nem kívánt terhességek megelõzése, hiszen az ember (akárcsak a delfinek) nem csak az utódnemzés céljából létesít szexuális kapcsolatot. Manapság sokkal fontosabb az élvezet. Azonban egy átlagos pár csupán 2-3 gyermeket szeretne. Ezért, hogy ne gazadagodjanak minden évben egy újabb csemetével, különbözõ módokon védekezniük kell a nem kívánt terhesség ellen. Ráadásul ez egy globális problémát is jelent, hiszen ha túl sok a gyerek, a Föld népessége hatalmas ütemben növekedne. Ezt nem engedhetjük meg, hiszen a bolygónk maximum 8 milliárd embert képes eltartani.

3

4 A fogamzásgátlás Célja: megelőzni a nem kívánt terhességet.

5 Leggyakoribb módszerei:
Gumióvszer: Az óvszer vagy kondom férfiak által használt fogamzásgátló eszköz, amely a merev péniszre felhúzva megakadályozza az ondó bejutását a partner testébe. Anyaga manapság általában latex vagy poliuterán. Az első eredményes óvszert birkabélből, vagy másmilyen állatbélből készítették. Már Giacomo Casanova is használt óvszert, a 18. században. Az óvszernek van egy másik hatalmas előnye: véd a nemi úton terjedő betegségektől!

6 Fogamzásgátló tabletta: A fogamzásgátlás egyik legbiztonságosabb módszere a fogamzásgátló tabletta. Ezeknek a bogyóknak összetett a hatásuk: blokkolják a petefészek működését, így megakadályozzák, hogy ciklusonként petesejtérés legyen, valamint akadályozzák a méhnyálkahártya megvastagodását, ezáltal a vékony nyálkahártya nem segíti a beágyazódást. A petevezetők mozgását csökkentik, a hüvelynyák minőségét is megváltoztatják, így nem lesz ideális a környezet a spermiumok számára. A fogamzásgátlók hatásukat a petefészkek műkö­désének felfüggesztésével, a tüszőhormon termelésének, a tüszők érésének és repedésének gátlásával fejtik ki. Szóval nem lesz sárgatest, így sárgatesthormon-termelés sem. A női szervezet számára azonban elengedhetetlenül fontos a kiegyensúlyozott, ciklikusan változó hormonháztartás, amit a gyógyszerben lévő hormonok biztosítanak. Ezt a módszert nagyon sokan ellenzik, mert használata abbahagyása után is zavarhatja a női nemi működést, így végleges meddőséghez vezethet.

7 Méhűri spirál: Hatékony eszköz, melyet a nőgyógyász helyez fel a méhbe
Méhűri spirál: Hatékony eszköz, melyet a nőgyógyász helyez fel a méhbe. Akár évekig is, szinte 100 százalékos védelmet nyújt. Előnye: az aktus egyáltalán nem igényel előkészületet, biztonságos módszer. Hátránya: a felhelyezés során a méh megsérülhet, a havi vérzés erősebbé válhat., amennyiben még szeretnél gyermeket vállalni, a lehetséges kockázatok miatt a módszer nem javallott. Pesszárium: A pesszárium egy méhnyakra felhelyezhető gumisapka amely mechanikai úton akadályozza meg a fogamzást. Kör alakú, peremére kifeszített vékony rugalmas gumiból készült védekezési eszköz. Szexuális együttlét előtt a nőnek fel kell helyeznie magának a hüvelyen keresztül a méhszájra. A pesszárium felületére, különösen a peremére szoktak spermicid (spermaölő) gélt rakni, ami által a védettség fokozódik. A gumigyűrűt az együttlét után csak 6 órával szabad eltávolítani.

8 Kevésbé hatékony módszerek:
A megszakított közösülés: Korábban az egyik legelterjedtebb, azonban legkevésbé hatékony módszer. Előnye: nem igényel kiadást, bármikor alkalmazható, nincs egészségkárosító hatása. Hátránya: megzavarja az aktus menetét, nincs rá garancia, hogy a magömlést megelőzően egyetlen hímivarsejt sem indult útnak. Naptár-módszer: A 28 napos ciklus során mindössze 4-5 termékeny nap van, melyeken létrejöhet a terhesség. Mivel azonban kevés nőnek van szabályos 28 napos ciklusa, nehéz kiszámítani melyek a termékeny napok. Fejlettebb változata a hőmérő-módszer. Előnye: természetes módszer, nem károsítja az egészséget, az aktust semmi nem zavarja meg. Hátránya: a teherbeesés kockázata nagy, odafigyelést, önmegtartóztatást igényel.

9 A legbiztonságosabb módszer:
A sterilizáció: olyan beavatkozás, amely véglegesen megakadályozza a nő teherbeesését, vagy a férfi nemzőképességét. A női meddővététel során mindkét petevezetéket lekötik, a férfi sterilizáció során pedig a herezacskó bőrén történő metszés után az ondóvezeték kerül lekötésre (vazektómia). Mindkét beavatkozást csak igen nagy műtéttel lehet helyreállítani.

10 Mivel az abortusz egy súlyos beavatkozás a védekezés mindig jobb!
A " végső megoldás": Abortusz alatt a terhesség megszakítását értjük. A terhes nő megmentése céljából az orvosok által megindított mesterséges vagy mûvi  vetélés nem tartozik ide (bár az  abortus  szó az orvosi szaknyelvben ezeket, és a spontán vetélést is jelenti). Ha a terhességmegszakításnak nem állnak fenn a törvényes feltételei, akkor  magzatelhajtásról  beszélünk, amely  bűncselekménynek számít 2 lépésbõl áll: - A méhnyak kitágítása - A méh üregének kiürítése. Hátránya:abortusz után nagyon valószínû a meddõség. Mivel az abortusz egy súlyos beavatkozás a védekezés mindig jobb!

11 Vége


Letölteni ppt "A születésszabályozás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések