Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

B12 Vitamin By:Bokor Krisztián.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "B12 Vitamin By:Bokor Krisztián."— Előadás másolata:

1 B12 Vitamin By:Bokor Krisztián

2 B12 szerkezete Szerkezete hasonlóságot mutat a porfirinvázzal. Központi részét négy pirrolgyűrűből álló rendszer képezi, amely azonban a porfirinváztól eltérően nem alkot delokalizált planáris struktúrát. Ez a jellemző szerkezet a korrinváz. A molekula központi atomja a kobalt, amely heterociklusos bázishoz, az 5,6-dimetilbenzimidazolhoz kötődik. A kobalt atom hatodik koordinációs kötését több csoport is elfoglalhatja, ez a molekula izolálása során jellemzően cianidion, azonban a szövetekben többnyire víz vagy hidroxidion van a cianidion helyén.

3 Előfordulása Állati szervezetekben, főleg a májban, húsban, tojásban és tejben található. Csak mikroorganizmusok szintetizálják. Növényekben nem fordul elő, amire ügyelniük kell a szigorú vegetáriusoknak. Az ovo-laktovegetáriusok kevésbé vannak kitéve a hiányából fakadó vészes vérszegénységnek.

4 Hiányának Következményei
A B12-vitamin hiánya idegrendszeri zavarokat okoz pszichés területen, de akár az izmok idegműködésében is. A vitamin erőteljesen kiveszi a részét a fehérje, zsír és szénhidrátok anyagcseréjében és szorosan együttműködik a C-vitaminnal, a folsavval és a pantoténsav nevű B-vitaminnal. A B12 támogatja a folsavmolekulák milliárdjait a kolin ideganyag előállításában (a saját testünkben), annak érdekében, hogy az idegeink egészségesen működjenek és meg tudjuk állni a helyünket a mindennapok stresszhelyzeteiben. Támogatja az A-vitamin beépülését a testszövetekbe. Ugyanis segít a karotinnak, hogy bekapcsolódjon az anyagcsere folyamatába, majd rögtön átalakuljon aktív A-vitaminná. Végül pedig más anyagokkal együtt fellendíti tulajdonképpeni életalapunkat, vagyis a dezoxiribonukleinsav és a ribonukleinsav felépítését. Ezekből a fehérjeanyagokból állnak a sejtmagjaink, és ezek rejtik magukban összes örökletes tulajdonságainkat. Ha a B12-vitamin-hiányt nem fedezik fel idejében - ami gyakran előfordul -, súlyos pszichikai zavarok állhatnak elő, mint például a szklerózis multiplex, ez a tragikus idegbetegség, amelynek során az idegsejtek védő velőhüvelye elpusztul, a beteg fokról fokra megbénul és végül belehal.

5 A B12-vitamin-hiánya első tünetei
fáradtság állandó idegesség depresszió a karok és lábak zsibbadása járási nehézségek dadogás száj gyulladások rossz testszag menstruációs panaszok Vadonatúj felfedezés az is, hogy a B12-nek mekkora szerepe van a csontok felépítésében. A csontképződés csak akkor működik, ha a csontképző sejtekben, az oszteoblasztokban elegendő B12-vitamin tárolódik. Különösen fontos ez gyermekeknél, valamint nőknél az utolsó menstruációs periódus után, mivel ez utóbbiak a hormonális változás következtében veszítenek a csontjaik tömegéből.

6 Hogyan jut a B12-vitamin a sejtekbe
A bél nyálkahártyájában elhelyezkedő parányi zsilipek pontosan felismerik a különbséget vitaminok és ásványi anyagok között. A vitaminok simán átmehetnek, az ásványi anyagoknak és a nyomelemeknek azonban várniuk kell egy szállítófehérjére, egy parányi fehérjehajóra, amely elviszi őket a vérbe. Így tehát a vitaminok sokkal gyorsabban szívódnak fel, mint az ásványi anyagok, amelyek fehérje nélkül általában el sem jutnak a vérbe. A B12 az egyetlen vitamin, amelynek ásványi magja van: a kobaltion. Emésztőszerveink tehát valami különleges megoldást eszeltek ki. A nyálban, még inkább a gyomornedvekben a még táplálékmaradványokba burkolt vitaminmolekulát egy szállítófehérjére rakják és a vékonybélbe továbbítják. Itt kioldódik és az angolul intrinsic factornak nevezett anyaghoz csapódik. Ezt az anyagot a gyomorfal termeli, méghozzá ugyanazokból a sejtekből, amelyekből a gyomorsav is készül. Az intrinsic factor azután elszállítja a molekulát az ileum, a csípőbél nyálkahártyazsilipjéhez, és így teszi lehetővé, hogy bejusson a vérbe. Van, aki egyáltalán nem, vagy csak jelentéktelen mennyiségben tud intrinsic factort termelni, és ezért B12-vitamin-hiányban szenved. Az ilyen betegen - injekcióval vagy tabletta formában - magas, 30 mikrogrammos adagokkal lehet segíteni. Ebből az adagból mintegy 0,1-1 százalékot vesz fel a teljes bélrendszer. A vitamin tehát szabályosan keresztülpumpálódik a bélfalon. A nagy adagok nem ártalmasak, mert a vitamin vízben oldódik, és az esetleges fölösleget kiválasztja a szervezet. Különösen nagy adag B12-re van szükségük az alkoholistáknak, az állapotos nőknek és a májbetegeknek. Bizonyos ballasztanyagok, mint például az almában és a gyümölcslevekben lévő pektin, megnehezíthetik a B12 felszívódását a bélben.

7 Vége!! Ezért szedjetek sokat  És az a véleményem erről hogy ez egy komoly dolog úgyhogy rendszeresen szedjetek b12 vitamint 


Letölteni ppt "B12 Vitamin By:Bokor Krisztián."

Hasonló előadás


Google Hirdetések