Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik."— Előadás másolata:

1

2 Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik a csontozatuk, s nem lesz erős vázrendszerük. A későbbiekben a csontsűrűség megfelelő mértéke is ettől függ.

3 Időskorra kialakul a csontritkulás, szaporodik a csonttörések száma. Csontjaink állománya ritkulni kezd, egyre több az ízületi betegség, amit pedig egy kis odafigyeléssel meg lehetne előzni. Az idő előrehaladtával a szervezet csökkentett mértékben termel D- vitamint, ezért is különösen fontos időskorban pótolni azt. Kedvező hatásai és hiánya:

4 A fogak épsége, a szuvasodásra való hajlam szintén kapcsolatban áll a D-vitamin-ellátottsággal. A fogínysorvadásban szenvedők esetében a D-vitamin hatékonyan állítja meg az állkapocscsont fogágy-betegség következtében kialakuló csontvesztését.

5 Kedvező hatásai és hiánya : A D-vitamin gyógyítja a pikkelysömört (ekcéma). Az ilyen betegségben szenvedőknél általában alacsony a D-vitamin szintje. A tünetek enyhíthetők a napi D- vitamin adag növelésével.

6 Kedvező hatásai és hiánya A D-vitamin az említetteken kívül sok más betegség ellen is véd. A rák sem támad csak úgy hirtelen, mindig van előzménye, s meglehet, éppen e vitamin hiánya „segíti” hozzá a szervezetet.

7 Túladagolása: Túladagolásának veszélye csak a nagy mennyiségű, mesterséges bevitelnél áll fenn. Mivel zsírban oldódó vitamin, a felesleg elraktározódik. Túladagolásra utaló jel a fejfájás, székrekedés, hasmenés, a csontok gyengülése, viszketés, idegesség, a vesék károsodása. A túladagolás megszüntetésével a tünetek is enyhülnek, elmúlnak. Csak az ajánlott mennyiség 100-200-szorosának hónapokon át tartó szedése okoz túladagolási tüneteket.

8 Forrásai: Napsugárzás: a szervezet a D-vitamint a koleszterinből állítja elő. Élelmiszerek: Kiváló D-vitaminforrásnak számítanak a tengeri és édesvízi halak, a tenger gyümölcsei, a különféle tejtermékek (tej, vaj), a belsőségek, azok közül is elsősorban a máj, valamint a tojássárgája. Táplálék-kiegészítők: Rendszeres szabadban való tartózkodás és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nem kell táplálék-kiegészítőket szedni, ám bizonyos esetekben szükségessé válhat az étrend kiegészítése.

9 Napi szükséglete: Késő ősztől kora tavaszig az egészséges embereknek is ajánlják a megelőző mennyiségű D-vitamin szájon át történő bevitelét. Az orvosi ajánlás a korábbi évekhez képest közel tízszeresére emelkedett.

10 Összeállították: Baranyai Laura Budai Zoltán Horváth Tamara Polyák Petra


Letölteni ppt "Kedvező hatásai: Központi szerepet játszik a csontfejlődésben. Ha a kicsi gyermekek szervezetében alacsony a D-vitamin szintje, nem megfelelően fejlődik."

Hasonló előadás


Google Hirdetések