Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

C vitamin By: Aknai Ramóna.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "C vitamin By: Aknai Ramóna."— Előadás másolata:

1 C vitamin By: Aknai Ramóna

2 Mi ez? Aszkorbinsav. Vízben jól oldódó, erősen redukáló vegyület. Képlete: C6H8O6. Teljesen eloxidált formájában elveszti vitaminhatását. Az aszkorbinsav a sejtek biokémiai folyamataiban mint hidrogén-donor vesz részt, ez adja meg elsőrendű biológiai jelentőségét. 85%-a szívódik fel. Elősegíti a vasfelszívódását a bélrendszerből. Az aszkorbinsavat számos állatfaj szintetizálja, ugyanakkor az ember nem képes erre.

3 Szerkezete A C-vitamin, amelyet a legtöbb állat szervezete képes előállítani. Az esszenciális aminosavak, és az esszenciális zsírsavak nem számítanak vitaminnak, mert nagy mennyiségben van szükség rájuk. Mára tizenháromra csökkent a tudomány által elismert vitaminok száma.

4 Feltaláló Szent-Györgyi Albert orvosprofesszor – aki mint a C vitamin feltalálója öregbítette a magyar tudomány hírnevét – Budapesten született 1893 szeptember 16-án ben szerzett orvosi diplomát, ezután Prága, Pozsony, Berlin, Leiden, Groningen egyetemein és intézeteiben fejlesztette tovább a tudását.

5 Miben van gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények, száraztészták: 0– 1 mg zöldség, gyümölcs: 5–400 mg vaj, margarinféleségek, zsír, olaj, szalonna: 0 mg húsok, húsipari termékek, máj, szív, vese: 0– 30 mg halak: 0 mg tej: 0–5 mg tojás: 0 mg

6 hiánya Sokan azt gondolják, hogy a C vitamin hiány első jele a skorbut. Ez egy óriási tévedés. A skorbut a C vitamin hiány egy majdnem végső formája, amely gyorsan akár a halálhoz is vezethet (Skorbut: fogak meglazulása, kihullása; duzzanatok a fogínyen, csonthártyákon és másutt; test szerte vérzések; végtagfájdalmak

7 VÉGE Kösz hogy megnézted! By:Netty^-^


Letölteni ppt "C vitamin By: Aknai Ramóna."

Hasonló előadás


Google Hirdetések