Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A megújuló energiaforrások Készítette: Pinkóczy Judit 12. A.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A megújuló energiaforrások Készítette: Pinkóczy Judit 12. A."— Előadás másolata:

1 A megújuló energiaforrások Készítette: Pinkóczy Judit 12. A

2 A megújuló energiaforrás olyan jelenség, amelyből ismétlődően energia nyerhető és folyamatosan, különösebb beavatkozás nélkül újratermelődik. Mi a megújuló energiaforrás?

3 napenergia (napelem, napkollektor) vízenergia (vízerőmű) szélenergia (szélkerék) biomassza (pellet, faapriték) geotermikus energia (fűtés, hűtés, szellőzés) bio üzemanyagok (etanol, diesel) A legfontosabb energiaforrások

4 A napelem olyan félvezető, amely fotoelektromos úton fény energiát alakít át elektromos energiává. A cellák anyaga szilícium alapú amorf, monokristály vagy polikristály. Előnye az alacsony súly, így biztonságosabban telepíthető a háztetőre. Hátránya a magas ár és alacsony hatásfok. Mi a Napelem?

5 A gyakorlati alkalmazásban a napelem alacsony feszültségét inverter alakítja 220V hálózati szintre. Ez alkalmas a háztartási energia ellátására. A fel nem használt energia a szolgáltatói hálózatba kerül, amiért a szolgáltató fizet.

6 A napelem típusa Háromféle napelem típussal találkozunk a kereskedelemben. monokristályos polikristályos amorf szerkezetű

7 Monokristály A monokristályos napelem több cellából felépülő, cellánként homogén megjelenésű kékes árnyalatú kristályból épül fel.

8 Polykristály A polikristályos elem hasonlóan több cellából felépülő, de cellánként inhomogén megjelenésű, kékes árnyalatú kristályokból épül fel. Azaz a cella nem egy, hanem több kristályból épül fel, ezért ránézésre olyan hatást kelt, mintha szilánkosra lenne törve.

9 Amorf Az amorf szerkezet kinézetre homogén megjelenésű, de nem tagolt napelem mint az előző kettő, hanem teljes felületén egyetlen fekete árnyalatú amorf kristály alkotja.

10 Napelemek ára A napelem árak a teljesítmény függvényében változnak, 50-180 000 Ft-ig terjedően találhatnak a kívánságunknak megfelelőt.

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A megújuló energiaforrások Készítette: Pinkóczy Judit 12. A."

Hasonló előadás


Google Hirdetések