Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A megújuló energiaforrások

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A megújuló energiaforrások"— Előadás másolata:

1 A megújuló energiaforrások
Készítette: Pinkóczy Judit 12. A

2 Mi a megújuló energiaforrás?
A megújuló energiaforrás olyan jelenség, amelyből ismétlődően energia nyerhető és folyamatosan, különösebb beavatkozás nélkül újratermelődik.

3 A legfontosabb energiaforrások
napenergia (napelem, napkollektor) vízenergia (vízerőmű) szélenergia (szélkerék) biomassza (pellet, faapriték) geotermikus energia (fűtés, hűtés, szellőzés) bio üzemanyagok (etanol, diesel)

4 Mi a Napelem? A napelem olyan félvezető, amely fotoelektromos úton fény energiát alakít át elektromos energiává. A cellák anyaga szilícium alapú amorf, monokristály vagy polikristály. Előnye az alacsony súly, így biztonságosabban telepíthető a háztetőre. Hátránya a magas ár és alacsony hatásfok.

5 A gyakorlati alkalmazásban
a napelem alacsony feszültségét inverter alakítja 220V hálózati szintre. Ez alkalmas a háztartási energia ellátására. A fel nem használt energia a szolgáltatói hálózatba kerül, amiért a szolgáltató fizet. 

6 A napelem típusa Háromféle napelem típussal találkozunk a kereskedelemben. monokristályos polikristályos amorf szerkezetű

7 Monokristály A monokristályos napelem több cellából felépülő, cellánként homogén megjelenésű kékes árnyalatú kristályból épül fel.

8 Polykristály A polikristályos elem hasonlóan több cellából felépülő, de cellánként inhomogén megjelenésű, kékes árnyalatú kristályokból épül fel. Azaz a cella nem egy, hanem több kristályból épül fel, ezért ránézésre olyan hatást kelt, mintha szilánkosra lenne törve.

9 Amorf Az amorf szerkezet kinézetre homogén megjelenésű , de nem tagolt napelem mint az előző kettő, hanem teljes felületén egyetlen fekete árnyalatú amorf kristály alkotja.

10 Napelemek ára A napelem árak a teljesítmény függvényében változnak, Ft-ig terjedően találhatnak a kívánságunknak megfelelőt. 

11 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "A megújuló energiaforrások"

Hasonló előadás


Google Hirdetések