Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Elektronika 2 / 12 előadás A műveleti erősítők alkalmazásai Az Elektronika 1-ben már szerepelt: A műveleti erősítő alapkapcsolásai: - nem invertáló alapkapcsolás,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Elektronika 2 / 12 előadás A műveleti erősítők alkalmazásai Az Elektronika 1-ben már szerepelt: A műveleti erősítő alapkapcsolásai: - nem invertáló alapkapcsolás,"— Előadás másolata:

1 1 Elektronika 2 / 12 előadás A műveleti erősítők alkalmazásai Az Elektronika 1-ben már szerepelt: A műveleti erősítő alapkapcsolásai: - nem invertáló alapkapcsolás, - invertáló alapkapcsolás, - differenciálerősítő alapkapcsolás. További alkalmazások: - összegzők (invertáló és nem invertáló összegző), - integrátor, - differenciáló áramkör. (Az alkalmazás téma folytatódik most)

2 2 Elektronika 2 / 12 előadás 8. Fejezet: A HÁROM MŰVELETI ERŐSÍTŐS MÉRŐERŐSÍTŐ A mérőerősítők jellemzői (+ 1 MűE-s MéE)

3 3 Elektronika 2 / 12 előadás 1. fokozat: - Szimmetrikus erősítések (A uss és A uks ) - Közös erősítések (A ukk és A usk ) 2. fokozat: - Szimmetrikus erősítés (A us2 ) - Közös erősítés (A uk2 ) Eredő szimmetrikus és közös erősítés (A us és A uk ) Egyéb paraméterek (CMRR, R bes, R bek )

4 4 Elektronika 2 / 12 előadás A hosszú bekötővezetékek problémája

5 5 Elektronika 2 / 12 előadás 9. fejezet: OSZCILLÁTOROK Az oszcillátorok alapelve Az oszcilláció általános feltétele amplitúdó-feltétel fázisfeltétel Az oszcillátorok osztályozása amplitúdó-stabilizálás szerint frekvenciafüggő alkatelemek szerint Példa: nem lineáris RC-oszcillátor

6 6 Elektronika 2 / 12 előadás A kétfázisú oszcillátor Átvitel: u ki2 -től u ki1 -ig u ki1 -től u ki2 -ig R R1R1 A1A1 A2A2 C C C u ki1 u ki2 ZD 1 ZD 2 

7 7 Elektronika 2 / 12 előadás Oszcillációs frekvencia a fázisfeltételből R 1 meghatározása az amplitúdó-feltételből Amplitúdó-stabilizálás A 2. ZH anyaga ZH feladatok 2013-ból

8 8 Elektronika 2 / 12 előadás 1.) Válaszoljon az alábbi, a komplementer emitter- követő, ellenütemű teljesítményerősítőre vonatkozó kérdésekre (annak elvi kapcsolására gondolva a szokásos egyszerűsítő feltételezésekkel). (Kérdésenként 4 pont) A. A periódusidő hány százalékában vezetnek áramot a tranzisztorok AB osztályú beállításban? B. Mekkora relatív kimeneti amplitúdó tartozik A osztályú beállításban a maximális (átlagos) disszipációhoz. C. Melyik nagyobb B osztályú üzemben: az átlagos vagy a pillanatnyi disszipáció maximális értéke? D. Mekkora a maximális hatásfok B osztályban E. Az A osztályú üzemmód munkaponti áramának hányad részére célszerű beállítani a munkaponti áramot AB osztályban?

9 9 Elektronika 2 / 12 előadás 2.) Válaszoljon a 741 típusú műveleti erősítőre vonatkozó alábbi kérdésekre (a mellékelt kapcsolási rajz segítségével). (Kérdésenként 4 pont) A. Hány áramtükör található a kapcsolásban? B. Melyik ellenállásnak van döntő szerepe az erősítő fokozatok munkaponti áramának meghatározásában? C. A kapcsolás melyik részén található a nagyfrekvenciás viselkedés szempontjából domináns időállandó és mik az alkotóelemei (az ellenállásos és a kapacitásos tényezője)? D. Mely paraméterek határozzák meg a maximális kimeneti áramot? E. Adott, hogy a maximális kimeneti jelváltozási sebesség („slew rate”): SR = 0,5 V/μs. Határozza meg a nagyjelű határfrekvenciát, ha a kimeneti jel amplitúdója ukip = 10 V.

10 10 Elektronika 2 / 12 előadás 3) Egy ideális DC erősítő adatai a következők (lásd az ábrát): R be = R t = 9 kohm R ki = R g = 1 kohm C t = 900 pF Az üres-járási feszültségerősítés: A uü = -110. Az erősítőt C = 100 pF értékű kondenzátor hidalja át (“Miller helyzetben”). Számítsa ki az erősítő feszültségátvitelének 3 dB-es csökkenéséhez tartozó felső határfrekvenciájának közelítő értékét (  hf  ?). R be RtRt CtCt C R ki A uü u be ugug RgRg u be u ki

11 11 Elektronika 2 / 12 előadás 4.) Egy szimmetrikus bemenetű, szimmetrikus kimenetű erősítő bemeneti egyenfeszültségei: u be1 = 6.025 V és u be2 = 5.975 V. Az erősítő következő paramétereit ismerjük: A uss = 100; A uks = 0; D = 68 dB; CMRR = 94 dB. Számítsa ki a kimeneti feszültségek szimmetrikus és közös összetevőit (u kis, u kik = ?).

12 12 Elektronika 2 / 12 előadás 5.) Rajzolja fel a következő áramkörök kapcsolását kommentár nélkül (4 – 4 pont): aszimmetrikus kimenetű differenciálerősítő DC csatolt bemenettel és kimenettel, p-n-p típusú Darlington tranzisztor-pár, DC áramgenerátor munkapont-beállító bázisköri generátorral és földelt terheléssel, differenciálerősítő emitter-köri visszacsatolással és megnövelt közösjel-elnyomással, normál kaszkád (vagy kaszkód) kapcsolás.


Letölteni ppt "1 Elektronika 2 / 12 előadás A műveleti erősítők alkalmazásai Az Elektronika 1-ben már szerepelt: A műveleti erősítő alapkapcsolásai: - nem invertáló alapkapcsolás,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések