Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIA FEJLŐDÉSE dr. Kósa Ádám Európai parlamenti képviselő és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke 2009. november.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIA FEJLŐDÉSE dr. Kósa Ádám Európai parlamenti képviselő és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke 2009. november."— Előadás másolata:

1 A RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIA FEJLŐDÉSE dr. Kósa Ádám Európai parlamenti képviselő és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke 2009. november 28.

2 HONNAN HOVA A rendszerváltás a politikai kultúrában a korlátozott információ- hozzáférés helyett az irányított információ-szerzést vezette be Megjelentek azok az intézmények, melyek a már megszerzett és biztosított szabadságjogok manipulálására szakosodtak. Mára többen érzik magukat becsapva, mint a múlt rendszerben, mert annak felelőssége alól, hogy „a nem tudás, nem mentesít” senki nem ment fel bennünket. Sőt! Most válaszút előtt állunk. Kérdés, hogy a manipulációt nem szégyenlő szabad piaci viszonyok között (legyen szó szolgáltatásokról, vagy politikáról) megtanul-e az állampolgár a saját lábára állni, vagy egy új politikai rendszert szolgál.

3 Hogyan lehet az információt az egyéni igényeknek megfelelően eljuttatni az emberekhez és garantálni, hogy azt magukévá is teszik?

4 „Ha választanom kell béke és igazság közt, az igazságot választom.” T. Roosevelt Az új politikus válasza: - Valós társadalmi párbeszéddel, főként hiteles – az államtól független – civil szervezetek közvetítésével és azzal, hogy a mindenkori hatalom jogtudatos, tájékozott állampolgárokat „nevel”. - A Lisszaboni Szerződéssel a tagállamok az eddiginél szigorúbb kötelezettségeket vállaltak állampolgáraik jogai tekintetében. Például: Egymillió aláírás egy témában, fogyatékossággal élők emberi jogai, anyák védelme, az eugenika tilalma...

5 „Mindig kész vagyok tanulni, annak azonban nem mindig örülök, ha tanítanak.” W. Churchill Az új állampolgár (civil ember) válasza: - Jogtudatos, jogkövető, de, ha kell megköveteli jogait - Ezáltal kevésbé válik manipulálhatóvá - Sérelmei esetén elsőként az illetékes civil szervezetekhez fordul - Tudását alkalmi önkéntességen keresztül továbbadja

6 Önökön a döntés! KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "A RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIA FEJLŐDÉSE dr. Kósa Ádám Európai parlamenti képviselő és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke 2009. november."

Hasonló előadás


Google Hirdetések