Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Odüsszeusz az Alvilágban Takács Fanni Klasszika-filológia BA Vallástudomány MA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Odüsszeusz az Alvilágban Takács Fanni Klasszika-filológia BA Vallástudomány MA."— Előadás másolata:

1 Odüsszeusz az Alvilágban Takács Fanni Klasszika-filológia BA Vallástudomány MA

2 Felhasznált irodalom Felton, Debbie : A halottak szerepe a görög vallásban és mitológiában; in Ókor 2009/3-4 pp. 24-33. Homérosz: Odüsszeia (Devecseri Gábor fordítása) Európa Könyvkiadó Kft., Budapest 2012. Karsai György: Kirké; in Ókor 2003/1 pp. 31-36. Trencsényi-Waldapfel Imre: Mitológia. Gondolat Kiadó, Budapest, 1968.

3 Odüsszeusz és társai 1 éve Aiaié szigetén vesztegelnek, társai végül ráveszik Odüsszeuszt az indulásra Az istennő útbaigazításával eljutnak Hádészba Kirké elküldi Odüsszeuszt Teiresziászhoz az Alvilágba, hogy megtudja, hogy juthat haza Ithakába Odüsszeusz társaival áldozatot mutat be az alvilági isteneknek és megidézi a holtakat (Neküia)

4  Teiresziász jóslatot mond  Odüsszeusz beszél édesanyja, Antikleia szellemével, hírt kap családjáról  Perszephoné elküldi az isteni hősök feleségeinek és lányainak lelkét  Agamemnón árnya elmondja hogyan csalta tőrbe felesége, Klütaimnésztra  Akhilleusz szelleme fia, Neoptolemosz sorsáról faggatja Odüsszeuszt  Elpénor szelleme könyörög Odüsszeusznak, hogy keresse meg holttestét és adja meg neki a végtisztességet

5  A hős beszámol Titüosz, Tantalosz, és Sziszüphosz szenvedéséről  Odüsszeusz megpillantja Mínószt, a holtak egyik bíráját és Óriónt  Odüsszeusz Aiász lelkét próbálja kibékíteni, aki alulmaradt az Akhilleusz fegyvereiért folytatott párbajban  Odüsszeusz megijed a holtak hatalmas seregétől, nem mer tovább maradni, visszatér Aiaié szigetére  Végül Héraklész jelenik meg Odüsszeusznak


Letölteni ppt "Odüsszeusz az Alvilágban Takács Fanni Klasszika-filológia BA Vallástudomány MA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések