Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gódány Nikoletta Néprajz BA 2.évfolyam Belső ázsiai és mongol buddhizmus 2013.03.19.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gódány Nikoletta Néprajz BA 2.évfolyam Belső ázsiai és mongol buddhizmus 2013.03.19."— Előadás másolata:

1 Gódány Nikoletta Néprajz BA 2.évfolyam Belső ázsiai és mongol buddhizmus 2013.03.19.

2 Bibliográfia: DÖMÖTÖR Tekla 1986: A magyarországi ördög ikonográfia problémái Ethnographia XCVII. 306. (296-309) MNL 1981 Magyar Néprajzi Lexikon IV. Főszerk: Ortutay Gyula. Budapest 117., 129. MAGYAR Néprajz V. 1988 Szerk.: Paládi-Kovács Attila. Akadémiai Kiadó Budapest. 88-91. PÓCS Éva 2012 Hiedelemszövegek Balassa Kiadó. Budapest. 38-40. VOIGT Vilmos 1989 A magyar népmese. Ethnographia C. 403. (384- 409)

3 A néphit ördöge A keresztény Sátánnak számos nem hivatalos, laikus vonással gazdagodott változata Fő vonásait a keresztény sátán alakja szolgáltatja, de sok nem keresztény démonikus lény sajátosságait olvasztotta magába Jellemzői: Vasvilla van a kezében Tüzelnek, a rossztevőket égetik, forró szurokkal leöntik Fekete, nagy lábak Szőrös nagy farok 2 szarv Lóláb, pata( ha ember képében jelenik meg)

4 A 19. századtól kezdve az ördög alakja és külseje egyre inkább uniformizálódik, ez nyilván a könyvnyomtatás és a ponyvanyomtatványok elterjedésének hatására. Ez az ördögábrázolás (szakállas,kecskeszarvú ördög, akinek farka és patája van) behatol a falu népi élményanyagába is. De a népi ördögelképzelések továbbra sem felelnek meg teljesen az egyházi dogmáknak. A félelmetes és gonosz ördögnek nyomát leginkább a mondákban és az egyházi indíttatású tanulságos történetekben találjuk meg. A mesei ördögök lehetnek félelmetesek, nevetségesek is, de ezeket is csak az írástudó könyvillusztrátorok szokták ábrázolni a falu nem. Az ördögök lakhelye a mesékben, hiedelmekben egyaránt a pokol, az alsó világ, ahová élő nem teheti be a lábát.

5 Legendamesék ördöge: Az ember ádáz ellensége Többé-kevésbé egyenlő erejű ellenfelek Az ember az ördög számára csapdát épít, válaszol az ördög kilenc kérdésére Vannak olyan változatok, ahol az ördög szolgálja a szegény embert A gazdag ember által szabott lehetetlen feladatokat is könnyűszerrel elvégzi, s ezáltal a gazdag embert tönkreteszi Ördögről és a székely menyecskéről szóló tréfás mesék Ezekben az ördög igyekszik megszabadulni az ember hatalmától

6 Az ostoba ördög meséje Tréfás mesei műfaj Az ördög valóban egy „ostoba” és szánalmas figura, akinek az eszén az egyszerű, szegény ember vagy cigány is játszva túltesz A szegény ember és az ördög együtt dolgozik, de mindig az ördög húzza a rövidebbet, mindig ő marad alul az ördög az ember elpusztítására törekszik A szegény ember eladja a lelkét, de az ördög ostobasága miatt, mégsem tudja elvinni az embert A szegény ember mindig túljár az ördög eszén, s ezáltal meggazdagszik, vagyonra tesz szert

7 Jó néhány mese azzal kezdődik, hogy egy ember a segítőjének, azaz az ördögnek ígéri otthonából azt, amiről még nem tud, ami még nem volt akkor amikor elindult otthonról: az újszülött gyermekét http://www.youtube.com/watch?v=5gW9oOlf5E0 http://www.youtube.com/watch?v=Wamrq9f500I

8 A hiedelemmese motívumai Ördögszerető A szép leány akinek nincs kedvese kíván egyet, akár az ördög maga is legyen. Meg is jelenik szép legény képében, s a leány eleinte rendkívül boldog, de egyszer véletlenül megpillantja kedvese lólábát, s megretten. Egy öregasszony azt tanácsolja neki, hogy akasszon ruhájára egy gombolyag fonalat és titkon kövesse. Megpillantja kedvesét a temetőben (templomban), amint holttestekből lakmározik. Másnap kedvese követeli, hogy mondja el mit látott, különben meghal apja, anyja, testvére, ő maga is. A leány nem árulja el, és a fenyegetés bekövetkezik. Halála előtt a lány rendelkezik, hogyan vigyék ki a házból, s hogyan temessék el, hogy az ördög rá ne találjon. A leány sírján egy virág nő, amit egy királyfi leszakít, s hazaviszi. A virág otthon leánnyá válik, és a királyfi feleségül veszi. A leány megszabadul az ördög üldözésétől.

9


Letölteni ppt "Gódány Nikoletta Néprajz BA 2.évfolyam Belső ázsiai és mongol buddhizmus 2013.03.19."

Hasonló előadás


Google Hirdetések