Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Családi Kasszasikerek Pénzügyi Öngondoskodás Program

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Családi Kasszasikerek Pénzügyi Öngondoskodás Program"— Előadás másolata:

1 Családi Kasszasikerek Pénzügyi Öngondoskodás Program
Értékpapírok [ ] A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka Magdolna egyetemi docens, BME Kontakt: Családi Kasszasikerek Program // Hajna Csongor kommunikációs csoportvezető, Provident Pénzügyi Zrt.,

2 Mi az értékpapír? Pénzkövetelés.
Kibocsátója kötelezettséget vállal arra, hogy az értékpapír ellenében meghatározott pénzösszeget szolgáltat a jogosultnak. Értékpapírt tagsági viszonyból eredő jogosultságról is ki lehet állítani.

3 Értékpapírok csoportjai
Pénzkövetelésről szóló értékpapírok (pl. kötvény, váltó, csekk, kincstárjegy, letéti jegy, befektetési jegy, jelzáloglevél). Tagsági jogról, részesedésről szóló értékpapír (részvény, vagyonjegy, szövetkezeti üzletrész). Áru feletti rendelkezési jogról szóló értékpapír: közraktári jegy (általában nem ez az, amibe az átlagember fekteti a pénzét). Forrás:

4 Értékpapírok futamideje
Rövid, legfeljebb 1 éves futamidejű értékpapírok (kincstárjegy, váltó, kötvény). Közép - 1 és 5 év közötti - futamidejű értékpapírok (kötvény, letéti jegy). Hosszú - 5 évnél több - futamidejű értékpapírok (kötvény, jelzáloglevél). Lejárat nélküli értékpapírok (részvény, szövetkezeti üzletrész, vagyonjegy). Forrás:

5 Értékpapírok fizikai megjelenése
Nyomdai úton előállított értékpapír (névre szóló vagy látra szóló). Elektronikus úton létrehozott rögzített, továbbított és nyilvántartott értékpapír. Értékpapírszámla nyitása szükséges hozzá. Megjelenési formája szerint melyik rejt magában kevesebb kockázatot? Te mit választanál? Forrás:

6 Kötvény Kibocsátója azt vállalja, hogy a kötvényben megjelölt pénzösszeget és annak előre meghatározott kamatát vagy egyéb jutalékait a kötvény mindenkori tulajdonosának a lejáratkor megfizeti. Névre szóló értékpapír. A kötvény átruházható – magyarul eladható, vehető. Az átruházással a kötvényből eredő valamennyi jog átszáll az új kötvénytulajdonosra. Hozama igen változatos lehet: előre meghatározott fix vagy változó kamat, kibocsátó által teljesítendő szolgáltatás, pl. telefonkötvény, osztalék típusú hozam a kamat mellett vagy a helyett. Nem áll mögötte garancia – kivéve az államkötvényeket.

7 Miért bocsát ki egy vállalat kötvényt?
Kötvényt egy cég azért bocsát ki, hogy több pénzhez jusson pl. egy beruházáshoz, vagy terjeszkedéshez. Ezt általában akkor teszik meg, ha konkrétan ismerik a várt bevétel növekedést, amely többszöröse a kötvény által nyújtott hozamoknak. Gyakorlatilag ez egy nyer-nyer üzlet. A cég tud növekedni, a kötvény vásárlója pedig aránylag alacsony rizikó mellett kedvező jövedelemre tesz szert. Cégek esetében lényeges, hogy megbízható és megfelelő üzleti múlttal rendelkező kötvény kibocsátó papírjaiba helyezzük a bizalmunkat!

8 Államkötvény Az államkötvény az állam hosszú lejáratú adósságát megtestesítő értékpapír, amely mögött állami garancia áll. Az állam (MNB) az adósságának a fedezésére bocsátja ki. Alacsonyabb kamatot fizet, mint más kötvények, mégis népszerű az állami garancia miatt. Speciális formája: kincstárjegy (névre szóló, rövid, legfeljebb 1 éves futamidejű)

9 Nemzetközi piac Más államok által kibocsátott kötvények is elérhetők Magyarországon. Az EU országok befektetői is vehetnek magyar államkötvényeket. Az ottani 3-4%-os alap kamathoz viszonyítva kb. a dupláját érhetik el, állami garanciával. Számunkra is azok az országok jöhetnek szóba, ahol magasabb az infláció az itthonihoz viszonyítva Az állampapírok hozama általában magasabb a pénzromlás mértékénél.

10 Részvény Részvénytársaság által kibocsátott, tagsági jogokat megtestesítő értékpapír. A részvénytársaság kötelezettségeiért a részvényes nem felel. A részvényes a vállalat alaptőkéjéhez járul hozzá a pénzével.

11 Miért éri meg a vállalatnak a részvénykibocsátás?
Ha egy vállalatnak tőkére van szüksége pl. terjeszkedéshez, beruházáshoz, de nincs pénze, akkor vagy a bankoktól kér kölcsön, mely után kamatot kell fizetni, vagy részvényeket bocsát ki, azaz értékesíti a vállalat egyes tulajdonrészeit A részvény igazolás arról, hogy tulajdonrészt vásároltunk a vállalatban. Így jelentős extra forrásokat lehet bevonni, de a részvényesek jogait ezentúl figyelembe kell venni.

12 Tőzsde, árfolyamnyereség, osztalék
A részvények adásvétele a tőzsdén történik. Magánszemélyként főként brókereken, vagyonkezelőkön keresztül A részvényes a vállalati részvények árfolyamának különbözetén is realizálhat nyereséget (ha sikerül olcsón venni és drágán eladni). Ha a vállalat sikeres, a részvényesek időnként kaphatnak osztalékot részvényeik (= tulajdonuk) arányában a nyereségből.

13 Mit jelent részvényesnek lenni?
A vállalat nem váltja vissza a részvényeket, kizárólag eladni lehet őket. Egy részvényt csak olyan áron tudunk eladni, amilyenen a vevő hajlandó megvenni! A részvénynek is van névértéke. Ez alapján lehet meghatározni, hogy az alaptőke mekkora hányada van egy befektető kezében. A tulajdonjog mellett a részvényes tagsági joggal is rendelkezik. A vállalat közgyűlésein szavazhat a vállalatot érintő kérdésekben a tulajdoni hányadának megfelelő arányban.

14 Hol fektethetünk be értékpapírokba?
Bankoknál Biztosítóknál különböző befektetési alapok révén Egyéb pénzügyi tanácsadó cégeknél << Tőkepiaci vállalkozások a PSZÁF honlapján >>

15 Melyiket válasszam? Kötvény Részvény Sokszor magasabb kamat.
Változó árfolyam (gyakran naponta drasztikusan). A vállalat csődje esetén a tulajdonosokat fizetik ki legutoljára. Magas kockázatot rejt magában Alacsonyabb a kamat, de fix. Kötvényesként a vállalat hitelezője vagyok, így egy csődeljárásnál engem hamarabb fizetnek ki, mint a tulajdonost. Alacsony kockázatot rejt magában.

16 Feladat: 500. 000 Ft-ot szeretnénk befektetni 2 évre
Feladat: Ft-ot szeretnénk befektetni 2 évre. Az alábbi lehetőségek közül választhatunk: Részvény Kötvény Az elmúl 5 évben átlagosan 9%-os növekedést ért el. Fix kamatozással évi 6%-ot kaphatunk. Melyiket választanád? Mennyire vagy kockázatkerülő?

17


Letölteni ppt "Családi Kasszasikerek Pénzügyi Öngondoskodás Program"

Hasonló előadás


Google Hirdetések