Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Energiapolitika 2011 A Nemzeti Együttműködés Programja GTTSZ Konferencia - BNV Bencsik János 2010.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Energiapolitika 2011 A Nemzeti Együttműködés Programja GTTSZ Konferencia - BNV Bencsik János 2010."— Előadás másolata:

1 Energiapolitika 2011 A Nemzeti Együttműködés Programja GTTSZ Konferencia - BNV Bencsik János 2010

2 Korszakváltás küszöbén állunk A globális és helyi szinten jelentkező pénzügyi és gazdasági problémák csak tünetek. A globális és helyi szinten jelentkező pénzügyi és gazdasági problémák csak tünetek. A valódi ok az erőforrások túlfogyasztása. A kialakult válság kezelését és tartós megoldását is ennek megfelelően, merőben új gondolkodással kell megközelíteni.

3 Túllőttünk a célon  Az emberi közösség életfeltételeit összetett rendszer biztosítja.  A rendszer belső elemei egymásra is hatnak, erősítik és gyengítik egymást.  A rendszer fenntartható, ha anyagforgalma megújuló erőforrásokra épül - az erőforrások felhasználása lassabb, mint azok újratermelődése.  Ha egy rendszer hosszabb ideig a fenntartható mértékűnél többet fogyaszt, akkor az erőforrások kritikus hiányával kerül szembe.

4

5 A világ jelenlegi energiafelhasználása  87% Fosszilis energiahordozók  6% Vízerőművek  6% Atomerőművek  1% Megújuló energiaforrások A hagyományos módon kitermelhető kőolajkészletek fele elfogyott – egyre nehezebben kitermelhető mezőkre tolódik át a termelés. A hagyományos módon kitermelhető kőolajkészletek fele elfogyott – egyre nehezebben kitermelhető mezőkre tolódik át a termelés.

6 Nézzünk Magyarország energiatükrébe! Földgázfelhasználásunk túlsúlyos. Földgázfelhasználásunk túlsúlyos. Megújuló-energia hasznosításunk minimális. Megújuló-energia hasznosításunk minimális. A hazai épületállomány részesedése meghatározó a végenergia- felhasználásban. A hazai épületállomány részesedése meghatározó a végenergia- felhasználásban. Épületeink energiafelhasználása pazarló. Épületeink energiafelhasználása pazarló. Nincs energiatakarékos közlekedés- fejlesztési stratégiánk. Nincs energiatakarékos közlekedés- fejlesztési stratégiánk.

7 Végenergia felhasználásunkban Közvetlen földgáz arány: 39,4% Közvetlen földgáz arány: 39,4% A 16%-ot kitevő villamos energia 1/3-át gázból állítjuk elő: +5% A 16%-ot kitevő villamos energia 1/3-át gázból állítjuk elő: +5% A 7 %-ot kitevő távhőt szinte teljes egészében gázból állítjuk elő: +7% A 7 %-ot kitevő távhőt szinte teljes egészében gázból állítjuk elő: +7% Gázfelhasználás végenergiaként: 39,4 + 5 + 7 = 51,4 % Gázfelhasználás végenergiaként: 39,4 + 5 + 7 = 51,4 % Háztartások vonatkozásában: 54 + 5 + 11 = 74 % Háztartások vonatkozásában: 54 + 5 + 11 = 74 % A háztartások és intézmények részesedése: 54,8% (1,34/Unió) A háztartások és intézmények részesedése: 54,8% (1,34/Unió)

8 Következtetések Energiafüggőségünk meghaladja a 62 %-ot. Energiafüggőségünk meghaladja a 62 %-ot. Alacsony megújuló energia részesedésünk 90 %- a biomassza – erdei szálfát égetünk rossz hatásfokú villamos erőműben. Alacsony megújuló energia részesedésünk 90 %- a biomassza – erdei szálfát égetünk rossz hatásfokú villamos erőműben. Geotermikus energiahasznosításunk mindössze 0,3-0,4 %. Geotermikus energiahasznosításunk mindössze 0,3-0,4 %. Megnövekedett a közlekedés energia- felhasználása – háttérbe szorult a kötöttpályás közlekedés. Megnövekedett a közlekedés energia- felhasználása – háttérbe szorult a kötöttpályás közlekedés. A földgáz 82,2 %-át egyetlen vezetéken, orosz importból szerezzük be. A földgáz 82,2 %-át egyetlen vezetéken, orosz importból szerezzük be.

9 Energiagazdálkodási kockázatok I. A természeti, társadalmi és gazdasági egyensúly is megbomlott. A természeti, társadalmi és gazdasági egyensúly is megbomlott. A gazdasági növekedés „kényszere” nem teszi lehetővé a természeti és társadalmi erőforrások elégséges mértékű megújulását. A gazdasági növekedés „kényszere” nem teszi lehetővé a természeti és társadalmi erőforrások elégséges mértékű megújulását. Veszített súlyából az energiaellátás közszolgáltatási jellege. Veszített súlyából az energiaellátás közszolgáltatási jellege. Az Ötv. 1995-ös módosításával e helyi közösségek kezéből kivették az energetikai infrastruktúrát. Az Ötv. 1995-ös módosításával e helyi közösségek kezéből kivették az energetikai infrastruktúrát.

10 Energiagazdálkodási kockázatok II. Az energiatörvények áttekinthetetlenek és bürokratikusak. Az energiatörvények áttekinthetetlenek és bürokratikusak. Az elhasználódott infrastruktúra – erőműpark + hálózat - ellátás-biztonsági kockázatot jelent és konzerválja az alacsony hatékonyságot. Az elhasználódott infrastruktúra – erőműpark + hálózat - ellátás-biztonsági kockázatot jelent és konzerválja az alacsony hatékonyságot. Feltörekvő piaci szereplők rövid- és középtávon túlértékelik a megújuló energiaforrások szerepét. Feltörekvő piaci szereplők rövid- és középtávon túlértékelik a megújuló energiaforrások szerepét.

11 Energiagazdálkodási kockázatok III. Az energetikai piac koncentráltsága magas. Az energetikai piac koncentráltsága magas. A liberalizációval a fogyasztói árak nem csökkentek. A liberalizációval a fogyasztói árak nem csökkentek. Az áramtámogatások jelentős részben a befektetők profitját növelték. Az áramtámogatások jelentős részben a befektetők profitját növelték. A távfűtés elveszítette versenyképességét A távfűtés elveszítette versenyképességét Elmélyült az energiaszegénység. Elmélyült az energiaszegénység.

12 Szemlélet- és irányváltásra van szükség A vállalkozás szabadságának elvét tiszteletben tartva, a jelenleginél erősebb állami szerepvállalásra van szükség. A vállalkozás szabadságának elvét tiszteletben tartva, a jelenleginél erősebb állami szerepvállalásra van szükség. Az Európai Unió által megfogalmazott elvárások teljesítését nemzeti érdekeink figyelembe vétele mellett kell megtervezni és végrehajtani. Az Európai Unió által megfogalmazott elvárások teljesítését nemzeti érdekeink figyelembe vétele mellett kell megtervezni és végrehajtani.

13 Elsődleges nemzeti érdek A lakossági, intézményi és gazdasági fogyasztók biztonságos energiaellátása. A lakossági, intézményi és gazdasági fogyasztók biztonságos energiaellátása. A legkisebb költség elvének figyelembe vétele. A legkisebb költség elvének figyelembe vétele. A környezeti szempontok fokozott érvényesítése. A környezeti szempontok fokozott érvényesítése. Az Unió energiapolitikájának magyar érdekű befolyásolása. Az Unió energiapolitikájának magyar érdekű befolyásolása. Az ország súlyával és erőforrásaival arányos részvétel a globális problémák megoldásában. Az ország súlyával és erőforrásaival arányos részvétel a globális problémák megoldásában.

14 Intézményrendszer megerősítése Energetikai stratégiaalkotás feltételeinek megteremtése. Energetikai stratégiaalkotás feltételeinek megteremtése. Döntéshozói kompetencia kialakítása minisztériumi szinte Döntéshozói kompetencia kialakítása minisztériumi szinte A szabályozási hitelesség helyreállítása – átlátható és elszámoltatható iparági szabályozás. A szabályozási hitelesség helyreállítása – átlátható és elszámoltatható iparági szabályozás. Energetikai információkhoz történő szabad hozzáférés biztosítása. Energetikai információkhoz történő szabad hozzáférés biztosítása. A hazai energetikai képzés megtépázott tekintélyének helyreállítása. A hazai energetikai képzés megtépázott tekintélyének helyreállítása.

15 Rendszerszemlélet és súlypontképzés Az ország energiaellátásának három pilléren nyugszik: hőtermelés- és ellátás; villamos áram termelés és szolgáltatás; közlekedés. Az ország energiaellátásának három pilléren nyugszik: hőtermelés- és ellátás; villamos áram termelés és szolgáltatás; közlekedés. Cél az ország energiafüggőségének csökkentése: energiatakarékosság, energiahatékonyság, megújuló energiák részesedésének növelése, beszerzési diverzifikáció. Cél az ország energiafüggőségének csökkentése: energiatakarékosság, energiahatékonyság, megújuló energiák részesedésének növelése, beszerzési diverzifikáció.

16 Villamos-ipar Középtávon 4-4500 MW kapacitás belépésére lesz szükség. Középtávon 4-4500 MW kapacitás belépésére lesz szükség. Nem kerülhető meg a hazai szénbázisra épülő villamos energia termelés. Nem kerülhető meg a hazai szénbázisra épülő villamos energia termelés. A nukleáris energia sem megkerülhető – de elengedhetetlen a társadalmi párbeszéd kiszélesítése. A nukleáris energia sem megkerülhető – de elengedhetetlen a társadalmi párbeszéd kiszélesítése. A megújuló energiák fontos, de csak kiegészítő szerepet tölthetnek be. A megújuló energiák fontos, de csak kiegészítő szerepet tölthetnek be. Szükséges a megújuló-energia termelők hálózati csatlakozásának elősegítése. Szükséges a megújuló-energia termelők hálózati csatlakozásának elősegítése.

17 Reális megújuló potenciál Az ország területén gazdaságosan „kitermelhető” megújuló energia az éves energiafelhasználás 36,5%-át képes biztosítani. Az ország területén gazdaságosan „kitermelhető” megújuló energia az éves energiafelhasználás 36,5%-át képes biztosítani. Amennyiben az ország 10%-án ártéri gazdálkodásra térünk át, akkor 45%-át! Amennyiben az ország 10%-án ártéri gazdálkodásra térünk át, akkor 45%-át! A hazai megújuló energiák elsősorban hő ellátási célra alkalmasak. A hazai megújuló energiák elsősorban hő ellátási célra alkalmasak. 1 MW villamos energia napelemmel történő előállításához Magyarországon 12 hektár területre van szükség. 1 MW villamos energia napelemmel történő előállításához Magyarországon 12 hektár területre van szükség. Geotermikus kapacitásunk: 100-150 MW Geotermikus kapacitásunk: 100-150 MW A szélenergia „tározási” problémákat vet fel, de kiválóan alkalmas szigetszerű ellátásra. A szélenergia „tározási” problémákat vet fel, de kiválóan alkalmas szigetszerű ellátásra.

18 Hőtermelés- és ellátás Reális a lehetőség a gázfelhasználás túlsúlyának csökkentésére. Reális a lehetőség a gázfelhasználás túlsúlyának csökkentésére. Kiemelt szerepe lehet a biomassza és a geotermikus energia hasznosításának. Kiemelt szerepe lehet a biomassza és a geotermikus energia hasznosításának. Ki kell használni a kapcsolt energiatermelésben rejlő előnyöket. Ki kell használni a kapcsolt energiatermelésben rejlő előnyöket. Többségi közösségi tulajdonú, teljes vertikumú önkormányzati távfűtő társaságokat kell létrehozni. Többségi közösségi tulajdonú, teljes vertikumú önkormányzati távfűtő társaságokat kell létrehozni. Meg kell akadályozni a támogatás extraprofittá történő konvertálásának lehetőségét. Meg kell akadályozni a támogatás extraprofittá történő konvertálásának lehetőségét.

19 Közlekedés A közúti, a vasúti és a vízi közlekedést átfogó, energiatakarékos fejlesztési stratégiát kell kidolgozni és megvalósítani, amely a közösségi közlekedés versenyképességét is helyreállítja. A közúti, a vasúti és a vízi közlekedést átfogó, energiatakarékos fejlesztési stratégiát kell kidolgozni és megvalósítani, amely a közösségi közlekedés versenyképességét is helyreállítja.

20 Decentralizált erőtér I. Rendszerszemléletű fejlesztések és súlypontképzés – tudatos piacépítés. Rendszerszemléletű fejlesztések és súlypontképzés – tudatos piacépítés. Intézkedések és erőforrások integrációja – multiplikatív hatás. Intézkedések és erőforrások integrációja – multiplikatív hatás. Valós érdekek felmérése – társadalmi párbeszéd: KKV-szektor + önkormányzatok. Valós érdekek felmérése – társadalmi párbeszéd: KKV-szektor + önkormányzatok.

21 Decentralizált erőtér II. Cél a hazai energia-szerkezet módosítása és a megújuló energiaforrások részarányának növelése. Cél a hazai energia-szerkezet módosítása és a megújuló energiaforrások részarányának növelése. Az energiatermelés és felhasználás hatékonyságának növelése. Az energiatermelés és felhasználás hatékonyságának növelése. A kapcsolódó ipar és szolgáltatás tudatos bővítése (régió, kistérség, település). A kapcsolódó ipar és szolgáltatás tudatos bővítése (régió, kistérség, település).

22 Decentralizált erőtér III. Fel kell értékelni a magyar társadalom jelenleg „kis befolyású” szereplőinek (lakosság, önkormányzat, KKV) érdekeit – társadalmi optimalizáció. Fel kell értékelni a magyar társadalom jelenleg „kis befolyású” szereplőinek (lakosság, önkormányzat, KKV) érdekeit – társadalmi optimalizáció. Intézményi háttér megteremtése: „zöld bank”, mentori hálózat. Intézményi háttér megteremtése: „zöld bank”, mentori hálózat. Új kormányzati szervezeti háttér felépítése. Új kormányzati szervezeti háttér felépítése.

23 Nemzeti épületkorszerűsítési program Takarékos otthonok és közintézmények. Takarékos otthonok és közintézmények. Felemelkedő magyar építőipar – foglalkoztatottság bővülése. Felemelkedő magyar építőipar – foglalkoztatottság bővülése. Az ország energiafüggőségének oldása. Az ország energiafüggőségének oldása. Éghajlatvédelem. Éghajlatvédelem. Nagy átbocsátóképességű, normatív alapon működő, komplex pályázati rendszer. Nagy átbocsátóképességű, normatív alapon működő, komplex pályázati rendszer. Építészeti, épületgépészeti beavatkozások + megújuló energiák felhasználása. Építészeti, épületgépészeti beavatkozások + megújuló energiák felhasználása. Termékek, szolgáltatók, kivitelezők akkreditációs rendszere + monitoring. Termékek, szolgáltatók, kivitelezők akkreditációs rendszere + monitoring.

24 Nemzeti Együttműködési Program Nemzeti Ügyek - célok: Gazdaság talpra állítása Gazdaság talpra állítása Rend Rend Egészségügy Egészségügy Szocális biztonság Szocális biztonság Demokratikus normák Demokratikus normák

25 Nemzeti Együttműködési Program A gazdaság talpra állításának eszköze: energia Munkahelyteremtés – zöld gazdasági modell Munkahelyteremtés – zöld gazdasági modell Versenyképesség – energia árak Versenyképesség – energia árak Építőipar - Energiatakarékos, -hatékony épületek Építőipar - Energiatakarékos, -hatékony épületek K+F (zöld technológiák) K+F (zöld technológiák) Képzés, oktatás, tudatformálása Képzés, oktatás, tudatformálása Környezetvédelmi elvárások Környezetvédelmi elvárások

26 Nemzeti Együttműködési Program Egészségügy és energia Kórházak, intézmények, ellátórendszer működési költségeinek csökkentése Kórházak, intézmények, ellátórendszer működési költségeinek csökkentése Komplex épületenergetikai racionalizálás Komplex épületenergetikai racionalizálás Fűtési HMV-ellátó rendszer korszerűsítés Fűtési HMV-ellátó rendszer korszerűsítés Homlokzati hőszigetelés, nyílászárók Homlokzati hőszigetelés, nyílászárók Megújuló energiaforrások felhasználása - helyi adottságok Megújuló energiaforrások felhasználása - helyi adottságok Termálvíz, geotermia Termálvíz, geotermia Bioenergia Bioenergia Nap, szél Nap, szél

27 Nemzeti Együttműködési Program Szociális biztonság Energiaszegénység csökkentése Energiaszegénység csökkentése Ártámogatási rendszer Ártámogatási rendszer Regionális különbségek csökkentése Regionális különbségek csökkentése Az ellátásból kimaradó társadalmi rétegek segítése Az ellátásból kimaradó társadalmi rétegek segítése Szociális felelősség (energiához való szabad hozzáférés biztosítása) Szociális felelősség (energiához való szabad hozzáférés biztosítása)

28 Nemzeti Együttműködési Program Demokratikus normák Hatékony közigazgatás az energetikában Hatékony közigazgatás az energetikában Hiteles tájékoztatás Hiteles tájékoztatás Szolgáltatók és fogyasztók közötti kapcsolat javítása Szolgáltatók és fogyasztók közötti kapcsolat javítása

29 Az energetikai feladatok megosztása a központi kormányzati intézmények között Nemzetgazdasági Minisztérium Nemzetgazdasági Minisztérium Stratégia és program alkotás Stratégia és program alkotás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Szabályozás, jogszabályalkotás, végrehajtás Szabályozás, jogszabályalkotás, végrehajtás

30 Energiastratégiáért és Otthonteremtésért felelős Államtitkárság Feladatok Új Széchenyi Terv 2010-14 Új Széchenyi Terv 2010-14 A kormány hosszú távú energia stratégiája (2030) A kormány hosszú távú energia stratégiája (2030) Klímapolitikai stratégia Klímapolitikai stratégia Európa 2020 stratégia Európa 2020 stratégia Épületenergetikai, energiatakarékossági programok Épületenergetikai, energiatakarékossági programok Nemzeti otthonteremtési program Nemzeti otthonteremtési program Öko-gazdasági mutatórendszer Öko-gazdasági mutatórendszer Energiastratégiáért és Otthonteremtésért felelős Államtitkár

31 Alapelvek - energetikai koncepció Recessziót követő gazdasági ujjáépítés, versenyképesség kereteinek megteremtése Recessziót követő gazdasági ujjáépítés, versenyképesség kereteinek megteremtése Energiaszegénység (fuel poverty) csökkentése Energiaszegénység (fuel poverty) csökkentése 2009 dec. INFORSE-EU jelentés2009 dec. INFORSE-EU jelentés Ha a család energia költsége > diszponibilis jövedelem 10%-aHa a család energia költsége > diszponibilis jövedelem 10%-a Természeti, társadalmi és gazdasági egyensúly Természeti, társadalmi és gazdasági egyensúly Globális (klíma) változás – környezeti, társadalmi tényezők hatása a gazdaság teljesítőképességére Globális (klíma) változás – környezeti, társadalmi tényezők hatása a gazdaság teljesítőképességére

32 Nemzeti érdekek - energetikai koncepció Lakossági, intézményi, gazdasági szereplők energiaigényének kielégítése Lakossági, intézményi, gazdasági szereplők energiaigényének kielégítése Legkisebb költség elve Legkisebb költség elve Környezeti szempontok fokozott figyelembe vétele Környezeti szempontok fokozott figyelembe vétele EU-s és nemzetközi kötelezettségek teljesítése, az adottságok figyelembevételével EU-s és nemzetközi kötelezettségek teljesítése, az adottságok figyelembevételével

33 Szükséges intézkedések Intézményrendszer átalakítása Szabályozó rendszer hitelességeSzabályozó rendszer hitelessége Átlátható és elszámoltatható iparági szabályozásÁtlátható és elszámoltatható iparági szabályozás Energetikai információkhoz való szabad hozzáférés Energetikai információkhoz való szabad hozzáférés Energetikai képzés Energetikai képzés K+F források átcsoportosítása K+F források átcsoportosítása Realista, közösségi érdekű, fogyasztóbarát, objektív helyzetértékelésen alapuló energiapolitika

34 Energiapolitikai célok Energia importfüggőség csökkentése Energia importfüggőség csökkentése  Energiatakarékosság  Energiahatékonyság  Megújulók részarányának növelése  Beszerzési útvonalak diverzifikálása Energiaszegénység csökkentése Energiaszegénység csökkentése Állam szabályozó szerepének növelése (energiaárak) Állam szabályozó szerepének növelése (energiaárak) Új alkuk az energiaszolgáltatókkal Új alkuk az energiaszolgáltatókkal Támogatások extraprofittá konvertálásának megakadályozása Támogatások extraprofittá konvertálásának megakadályozása Fogyasztóvédelem szerepének megerősítése Fogyasztóvédelem szerepének megerősítése

35 Eszközök Új Széchenyi Terv Új Széchenyi Terv Energia stratégia Energia stratégia Épületenergetikai, energiatakarékossági programok Épületenergetikai, energiatakarékossági programok Támogatási rendszer (KÁT) Támogatási rendszer (KÁT) Intézményrendszer Intézményrendszer

36 Új Széchényi Terv – zöld gazdaságfejlesztés 1.Energetika a gazdasági növekedés és munkahelyteremtés szolgálatában 2.Ellátásbiztonság növelése és forrásdiverzifikáció 3.Az energiaimport-függőség csökkentése 4.A megújuló energia előállítás és felhasználás ösztönzése 5.Klímaváltozás, mitigáció és adaptáció 6.Atomenergia 7. Az energetikáért felelős kormányzati intézmény és eszközrendszer felülvizsgálata

37 Ellátásbiztonság Gázfüggőség csökkentése lokális szinten Gázfüggőség csökkentése lokális szinten Forrásdiverzifikáció Forrásdiverzifikáció Megújuló energia termelés és felhasználás növelése Megújuló energia termelés és felhasználás növelése Monopóliumok visszaszorítása Monopóliumok visszaszorítása Tározó/szállító kapacitás és infrastruktúra fejlesztés Tározó/szállító kapacitás és infrastruktúra fejlesztés Határt keresztező kapacitások kiépítése és bővítése Határt keresztező kapacitások kiépítése és bővítése

38 Hosszú-távú energia stratégia - 2030 2010. november 15 - első verzió 2010. november 15 - első verzió Társadalmi és szakmai konszenzus megteremtése Társadalmi és szakmai konszenzus megteremtése Fő pillérei Fő pillérei EllátásbiztonságEllátásbiztonság VersenyképességVersenyképesség FenntarthatóságFenntarthatóság GazdaságélénkítésGazdaságélénkítés

39 Nemzeti Energia Stratégia kiemelt területei Vertikális Vertikális KlímavédelemKlímavédelem EllátásbiztonságEllátásbiztonság Geopolitikai korlátok és lehetőségekGeopolitikai korlátok és lehetőségek Regionális energiapiac és infrastruktúraRegionális energiapiac és infrastruktúra TakaréskosságTakaréskosság HatékonyságHatékonyság MegújulókMegújulók Horizontális Horizontális FoglalkoztatásFoglalkoztatás VidékfejlesztésVidékfejlesztés Oktatás-képzésOktatás-képzés TudatformálásTudatformálás

40 Kötelező átvételi rendszer (KÁT) átalakítása Eredeti cél: Eredeti cél: hatékony energiatermelés és megújulók támogatásahatékony energiatermelés és megújulók támogatása A hatékonyságot kell elősegíteni, nem az energiatermelést A hatékonyságot kell elősegíteni, nem az energiatermelést az energia stratégia alkotás egyik fontos eleme a támogatási rendszer racionalizálásaaz energia stratégia alkotás egyik fontos eleme a támogatási rendszer racionalizálása

41 Kötelező átvételi rendszer átalakítása KÁT rendszer és VET módosítása KÁT rendszer és VET módosítása Átvételi szabályok és engedélyezés egyszerűsítéseÁtvételi szabályok és engedélyezés egyszerűsítése Differenciált támogatási formák (biomassza, nap, szél, geotermikus, megújuló kapcsolt); Differenciált támogatási formák (biomassza, nap, szél, geotermikus, megújuló kapcsolt); Háztartási kiserőművek Háztartási kiserőművek Szigetüzem rendszerek jogi és szabályozási feltételeiSzigetüzem rendszerek jogi és szabályozási feltételei Kapcsolt energiatermelés - megújulók előnyben részesítése Kapcsolt energiatermelés - megújulók előnyben részesítése Kis- és közepes méretű rendszerek Kis- és közepes méretű rendszerek Erőművek, falusi fűtőművek támogatásaErőművek, falusi fűtőművek támogatása Zöldáram és „zöldhő” támogatási feltételei (összekapcsolás)Zöldáram és „zöldhő” támogatási feltételei (összekapcsolás) Prémium rendszerek kidolgozása Prémium rendszerek kidolgozása Preferencia: komplex projektek, munkahelyteremtés, veszélyes hulladék megsemmisítésePreferencia: komplex projektek, munkahelyteremtés, veszélyes hulladék megsemmisítése Kiszámítható feltételek az átvételi kötelezettség terén Kiszámítható feltételek az átvételi kötelezettség terén

42 Zöld gazdaság fejlesztés eszközrendszere Energiahatékonyság Energiahatékonyság Energiatakarékosság Energiatakarékosság Megújuló energiaforrások Megújuló energiaforrások Zöld foglalkoztatás Zöld foglalkoztatás Kutatás-fejlesztés Kutatás-fejlesztés Oktatás, képzés, szaktanácsadás Oktatás, képzés, szaktanácsadás Zöld Fejlesztési Bank Zöld Fejlesztési Bank

43 Összegzés – várható eredmények Új perspektívák a gazdaságfejlesztésben, megújuló energia technológiában, agráriumban, kutatásban Új perspektívák a gazdaságfejlesztésben, megújuló energia technológiában, agráriumban, kutatásban Növekvő GDP, javuló fizetési mérleg Növekvő GDP, javuló fizetési mérleg Foglalkoztatás bővülése Foglalkoztatás bővülése Mérséklődő energiaimport függőség, ÜHG kibocsátás Mérséklődő energiaimport függőség, ÜHG kibocsátás Közösségi célkitűzések teljesítése Közösségi célkitűzések teljesítése Új területek a szakember képzésben, színvonalasabb oktatás Új területek a szakember képzésben, színvonalasabb oktatás Önkormányzati és mezőgazdasági szektor működőképessé válása Önkormányzati és mezőgazdasági szektor működőképessé válása Hozzáadott érték teremtés Hozzáadott érték teremtés

44 A Rongbuk gleccser, Himalája 1968-ban és 2007-ben


Letölteni ppt "Energiapolitika 2011 A Nemzeti Együttműködés Programja GTTSZ Konferencia - BNV Bencsik János 2010."

Hasonló előadás


Google Hirdetések