Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pénzügyi elemzés Tóth Veronika

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pénzügyi elemzés Tóth Veronika"— Előadás másolata:

1 Pénzügyi elemzés Tóth Veronika
VÁTI Kht. Székesfehérvári Területi Iroda

2 Elemzés célja 1. Finanszírozás, fenntarthatóság vizsgálata – források bemutatása; 2. Pénzügyi megtérülés vizsgálata – jövedelemtermelő projektek esetében az elszámolható költség meghatározása.

3 (Jövedelem valójában bevételt jelent)
Jövedelemtermelés A Tanács 1083/2006/EK Rendeletének 55. cikke értelmében jövedelemtermelő projekt: bármely olyan infrastrukturális beruházást magában foglaló művelet, amelynek igénybevétele közvetlenül a felhasználókat terhelő díjakkal jár, vagy föld vagy épületek értékesítését vagy bérbeadását magában foglaló művelet, vagy bármely más, ellenszolgáltatás fejében történő szolgáltatásnyújtást magában foglaló művelet. (Jövedelem valójában bevételt jelent)

4 Elemezés általános elvei (ROP)
Referencia időszak 15 év; Pénzügyi diszkontráta: 8%; Pénzáramok megállapítása folyó áron történik; Projektszemlélet Fejlesztési különbözet módszere (projekt nélküli állapot, illetve a beruházás megvalósulása esetében felmerülő többlet költségek és bevételek vizsgálata) Ha az ÁFA levonható, nettó, ha nem, akkor bruttó értékben számolható el;

5 Elemzés menete Beruházási költségek becslése Működési költségek becslése Maradványérték becslése Költségek összegzése Bevételek becslése Pénzügyi teljesítménymutatók számítása Maximális támogatás (elszámolható költség) meghatározása

6 Költségek becslése 1. Beruházási költségek: projekt összköltségének megállapítása, beleértve a nem elszámolható költségeket is. 2. Működési költségek: tényleges költségeket kell figyelembe venni, a tényleges kiadással nem járó tételeket, pl. amortizációt nem; Pótlási költségek

7 3. Maradványérték becslése
Ha a projekt élettartama meghaladja a referencia-időszakot, a maradványértéket is figyelembe kell venni. Számítási módszerek: a beruházási összeg csökkentve a várható élettartam alapján számított értékcsökkenéssel; az eszközök piaci értéke a vizsgált időszakot követően még hátralévő élettartamukra vonatkoztatva: azaz mintha az eszközöket az elemzési időszak végén eladnák); a vizsgált időszakot követően, az eszközök még hátralévő élettartama során az eszközökhöz kapcsolódóan felmerülő bevételek és kiadások nettó jelenértéke. Folyóáron, fejlesztési különbözet módszerével!

8 5. Bevételek becslése Díjak a piaci áron történő kalkulálása; Azon támogatásokat, amelyek a szolgáltatónál jelentkező bevételt egészítik ki (ideértve az árkiegészítést és a normatív támogatást is), nem szabad figyelembe venni;

9 6. Pénzügyi teljesítménymutatók
Csak jövedelemtermelő projektek esetében kell számítani. • FNPV (pénzügyi nettó jelenérték): Megmutatja a projekt időtartama alatt keletkező pénzáramok (bevételek és kiadások) jelenre diszkontált értékét. • FRR (pénzügyi belső megtérülési ráta): Azt a diszkontrátát fejezi ki, amelynél az FNPV=0. Nem mindig lehet kiszámítani.

10 6. Pénzügyi teljesítménymutatók
A projekt támogatásra jogosult, ha FNPV negatív; FRR alacsonyabb mint az alkalmazott diszkont ráta (8%). Közcélú nem jövedelemtermelő projektek, projektelemek, tevékenységek esetén a pénzügyi teljesítménymutatókat nem lehet számolni.

11 7. Megítélhető támogatási meghatározása
Támogatás összeg: Közcélú, nem jövedelemtermelő projektek: elszámolható költségeknek és a támogatási intenzitásnak a szorzata. Jövedelemtermelő projektek esetén: Diszkontált nettó működési bevétel negatív: elszámolható költségeknek és a támogatási intenzitás a szorzata; Diszkontált nettó működési bevétel pozitív: elszámolható költségek összegét csökkenteni kell a referencia-időszak alatt várhatóan keletkező nettó jövedelem diszkontált értékével.

12 Megítélhető támogatási meghatározása
Megjegyzések: A támogatási intenzitás változatlan marad. Az elemzés során az elszámolható költség csökkenhet az összköltség nem. Az elemzés eredményétől függetlenül a pályázatban vállalt feladatokat hiánytalanul el kell végezni.

13 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Pénzügyi elemzés Tóth Veronika"

Hasonló előadás


Google Hirdetések