Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF."— Előadás másolata:

1 Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF

2 Az elmúlt évek Következetlen, gyakran ellentmondó intézkedések,hibás szabályozás, gyakori változások, „drága” megtakarítás! Rossz szerkezet, gyakran ésszerűtlen igénybevétel = túl nagy betegforgalom Kevés a befizetett járulék, rossz a felhasználása A paraszolvencia torzító hatása Jövőkép helyett - hitviták, ötletek Bizonytalanság a dolgozók és a betegek között.

3 Következmény A 22- es csapdája: … az átalakulást akadályozzák a meglévő szabályozók és a pénzhiány, de addig nem lesz pénz, amíg változatlan a szerkezet, ám az átalakulást akadályozzák a meglévő szabályozók és a pénzhiány……

4 Alapelvek Az átalakulás folyamat, melyben figyelembe kell venni a különböző intézkedések kölcsönhatását és a rendszer szereplőinek érdekeltségét egyaránt. Országos tervezés, regionális és helyi szinten érdekeltség teremtése a végrehajtásban Felelős tulajdon nélkül nincs felelős gazdálkodás!

5 Merre van előre? Jövőkép– és humánpolitika Többletforrás a szolgáltatás finanszírozásához-biztosítási rendszer Többletforrás a szerkezetátalakításhoz- tőkebevonás Felelős tulajdon

6 Az ellátórendszer jövője Az egészségügyi ellátórendszer nem teher, hanem az ország gazdaságának egyik motorja lehet! Az egészségügyi ellátás jó üzlet lehet az országnak! Tegyük Magyarországot Európa egyik Gyógyító- rehabilitációs központjává az egészség szigetévé! Ezzel megőrizzük jól képzett dolgozóinkat, sőt munkahelyet teremtünk a beszállítók hálózatán keresztül is!

7 Többletforrás Kötelező általános egészségbiztosítás a biztosítási elv erősítésével, a járulékfizetés ellenőrzésével. Ápolásbiztosítás Foglalkozás-egészségügyi és munkahelyi baleset-biztosítás Paraszolvencia helyett – legális díjak, az „ „egészségügyi szolgáltatás elismerése”, azaz „ESZE” - hozzájárulás.

8 Az ellátórendszer szerkezete Központi feladat: az ellátórendszer szerkezetének megtervezése, valamint az ehhez illeszkedő, az átalakulást kényszerítő-ösztönző finanszírozási rendszer kialakítása. A közlekedési lehetőségek figyelembe vétele! Az orvosok és szakdolgozók átköltözésének támogatása! Regionális és megyei feladat: a fenti tervekhez illeszkedő átalakítás egyeztetése.

9 A szolgáltatók versenye Az orvosok legyenek valódi tulajdonosok mind az alapellátásban, mind a járó-beteg szakellátásban. Alakuljon valódi verseny a biztosításba történő befogadás tisztességes, minőséget garantáló feltételrendszerével Az egészségügyi ellátórendszer szerkezetének átalakításában, színvonalának javításában szigorú szerződéses szabályozás mellett a magántulajdonnak helye van!

10 A döntéshozók felelőssége! Széles körű megállapodás az alapkérdésekben. Tartózkodás a demagóg állításoktól. Következetes végrehajtás – tartózkodás a csupán „megtakarítási” célú intézkedésektől. A közigazgatás alkalmassá tétele!!!

11


Letölteni ppt "Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF."

Hasonló előadás


Google Hirdetések