Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Sajátos nevelési igény a fels ő oktatásban Sulyok Tamás f ő iskolai adjunktus Zsigmond Király F ő iskola.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Sajátos nevelési igény a fels ő oktatásban Sulyok Tamás f ő iskolai adjunktus Zsigmond Király F ő iskola."— Előadás másolata:

1 Sajátos nevelési igény a fels ő oktatásban Sulyok Tamás f ő iskolai adjunktus Zsigmond Király F ő iskola

2 sulyok@zskf.hu2 Hipotézis A közoktatásban felderített, de kezeletlen és a fel nem derített diszlexiások egy része megjelenik a fels ő oktatásban és el is végzi azt. Innen a munkaer ő piacra kerülnek, ahol a sikert és a teljesítményt már más mércével mérik, más körülmények között kell teljesíteniük, leginkább egyedül.

3 sulyok@zskf.hu3 A program ötlete Közoktatás –korábban felfedezett probléma –kezelési megoldások Fels ő oktatás –egyre nagyobb mértékben jelentkezik –egyenl ő re nem foglalkozik a problémával Munkaer ő piac –sajátosan „kezeli” a problémát

4 sulyok@zskf.hu4 A mérés módszerei 1800-nál több felmér ő lap demográfiai adatok és 4 feladat önfelmér ő teszt szövegértés szintaktikai hibakeresés szabad fogalmazás kézírással 30 órás kurzus

5 sulyok@zskf.hu5 A fels ő oktatás tapasztalatai Törvényi háttér –felmentés –vizsgakönnyítés Általában mit szoktak kérni –eseti felmentések –nem jelentik be, félnek a diszkriminációtól Nyelv –felmentés a diplomához (5 eset)

6 sulyok@zskf.hu6 Az önértékelés eredménye N=1168 Diszlexiás: 56.700 főnél több?

7 sulyok@zskf.hu7 Diszlexia és munkaer ő piac Egyre többen lépnek ki a problémával a munkaer ő piacra. A munkaer ő piac ezt a problémát nem kezeli. A felvételi során nem derül ki, vagy másként értelmezik. A munkavégzés során akadályokat jelent.

8 sulyok@zskf.hu8 Megoldási javaslatok A munkaer ő piaci szerepl ő knek mélyebben kellene foglalkozni a problémával –megismerni (a problémát és mérni azt - HR), –kezelni (kompetenciafejlesztés). Megfelel ő feladat az arra alkalmas egyénnek. Az elektronikus eszközök alkalmazása –a probléma felderítésében, –a probléma kezelésében.

9 sulyok@zskf.hu9 Kompetencia alapú fejlesztés Hallgató, tanuló (aktív és végzett) Felsőoktatási intézmény Munkaerő- piaci szereplő Kompetenci a alapú fejlesztés

10 Köszönöm a figyelmüket! További információk: www.zskf.hu sulyok@zskf.hu


Letölteni ppt "Sajátos nevelési igény a fels ő oktatásban Sulyok Tamás f ő iskolai adjunktus Zsigmond Király F ő iskola."

Hasonló előadás


Google Hirdetések