Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében VII. Országos Nevelésügyi Konferencia, 2008. 7. Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében VII. Országos Nevelésügyi Konferencia, 2008. 7. Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás."— Előadás másolata:

1 Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében VII. Országos Nevelésügyi Konferencia, 2008. 7. Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás 7.1. Iskolavezetés, hatékony iskolaszervezet Golnhofer Erzsébet

2 Vezetővel kapcsolatos elvárások KERESÜNK: Tapasztalt menedzsert, aki mindenféle korosztályra képes hatást gyakorolni, feldobja a munkahelyi hangulatot, a költségvetésben meghatározott szint alatt tartja a kiadásokat, bűvészkedik a kollektív szerződésekkel, dönt különböző érvek között, elhárítja az erőszakot, jóban van a politikusokkal, kiismeri magát az új jogszabályokban és másoknak is el tudja magyarázni, nem fél szólni, ha kell, … képes elbűvölő modorában rávenni a … helyi közösséget, hogy finanszírozza mindazokat a tételeket, amelyekre a költségvetésben már nincs pénz. FIGYELMEZTETÉS: A munkaidő hosszú, az állás távolról sem biztos, és a pályázónak kell viselnie a közvélemény felháborodását az iskolarendszert érintő valamennyi változásért. Toronto Star, tréfás álláshirdetés. OECD, 2001.

3 Az iskolával kapcsolatos elvárások  Rugalmas reagálás  Eredményesség, minőség  Heterogén tanulócsoportok; adaptív oktatás  Változó tudományok; tartalmi fejlesztések  A tanárok eredményessége  Hozzáférhetőség  Érzékenység, tolerancia, elkötelezettség:  A gyerekek szociális háttere  Kulturális, nemi különbségek  A tanulásról való gondolkodás átalakulása > > > új pedagógiai kultúra  Stb.

4 Kihívások, lehetőségek, kényszerek, változások  „Minden változik, csak a változás állandó.”  Változás – stabilitás.  „Csak az történik az oktatásban, ami az iskolákban megvalósul.” Iskolafejlesztések? Túlélés? Elterjedés?

5 A vezetők szerepe, felelőssége Mi segíti az elvárások felismerését és a válaszok megtalálását?  Nyitottság.  Professzionalizmus.  Demokratikus szakmai viták. Országos, helyi és intézményi szinten. Oktatáspolitika, szakmapolitika, civil kezdeményezések. A vezetők ösztönző, orientáló, kapcsolatépítő szerepe?

6 Iskolafejlesztések  Stratégiai megközelítés?  Tanulói teljesítményre összpontosít, azaz a tanulásfejlesztésre?  Folyamatos fejlődésre képes szervezet kialakítása?  Fejlődési eredmények ismerete, felhasználása?  Az érintettek aktív részvétele? Önazonosság?  Hálózatok? Együttműködések?  Nyilvánosság? Elszámoltathatóság? Kívülről támogatott?  Rendszerben gondolkodás? Mi van? Mi nincs? Mi kellene? A vezetők tudatossága, elkötelezettsége?

7 Tudásmendzsment  Vezetők: komplex emberi erőforrás menedzselése.  Tanítás = tudás-intenzív szakma  Az iskola saját céljainak megfelelő tudás felhalmozása:  Ösztönzés, orientálás a tudás állandó építésére, terjesztésére, alkalmazására.  Egymástól tanulás. Jó gyakorlatok.  Közös tudásbázis kialakítása.  Együttműködő, önálló szakmai döntéseket hozó szakértők >> intelligens tanuló szervezetek  Az iskola céljainak és az egyéni céloknak az összehangolása a tudásépítésben.  Tudás: saját és más iskolák sikerességéről. Mi segíti és gátolja a tudásmenedzsmentet? Belső és külső erőforrások?

8 Eredményes tanárok  Meglévő és megszerezhető tanárok kielégítik-e az iskola igényeit?  Hogyan tarthatók meg az eredményes tanárok?  Megfelelő munkafeltételek biztosítása?  Légkör?  Elismerés? Javadalmazás? Pedagógus profilok?  Szakmai tudás, pedagógiai készségek fejlesztésének támogatása? Értékelés? Csak kényszerek, csak gátló tényezők hatnak? A vezető cselekvési lehetőségei?


Letölteni ppt "Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében VII. Országos Nevelésügyi Konferencia, 2008. 7. Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések