Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ISKOLAI TESTNEVELÉS ÉS EGÉSZSÉG

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ISKOLAI TESTNEVELÉS ÉS EGÉSZSÉG"— Előadás másolata:

1 ISKOLAI TESTNEVELÉS ÉS EGÉSZSÉG
Prof. Istvánfi Csaba 2008.

2 Az iskolai testnevelés sajátos műveltségtartalommal, cél, eszköz, követelmény és értékelési rendszerrel rendelkező kötelező tantárgy. Célja az egészségfejlesztés és az egészséges, sportos életvitelre való felkészítés. Legfontosabb értékközvetítő hatásai: élettani, egészségügyi, szocializáló, jellemformáló és érzelmeket szabályozó, feszültségoldó pszichikai hatások. Az egészség a teljes fizikális, mentális és szociális jólét állapota, nem pedig pusztán a betegségek, fogyatékosságok hiánya (WHO, 1986)

3 A NEMZET EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTA ELKESERÍTŐ
A népességszám csökken: Termékenyégi ráta 2,5 helyett 1,2 (OECD, 2007.) Az élettartam rövid: Férfiak: EU 75,7 év, MO: 69,03 év (KSH, 2006.) Nők: EU 81,9 év, MO: 77,35 év (KSH, 2006.) Az élők betegek: „A lakosság egészségi állapota romlik.” (EüM, 2002.) A fiatalok életvitele aggasztó: Nikotin, alkohol, drog, korai szex, mozgáshiány.

4 AZ ELHÍZÁS JELENTŐS BETEGSÉGFORRÁS
Elhízott, túlsúlyos felnőttek Az elhízás hazánkban 2 millió felnőttet érint. A lakosság 40%-a túlsúlyos, óránként 7 ember hal meg elhízással kapcsolatos kórképben, ami kb. 30 milliárd többlet kiadást tesz ki.

5 Elhízott, túlsúlyos gyerekek
A helytelen táplálkozásból és a mozgásszegény, ülő életmódból fakadó elhízás hazánkban, de az EU tagállamaiban is olyan probléma, amely a gyermekek 20-25%-át érinti. Sajnos ez az állapot romló tendenciát mutat, súlyos egészségi problémákat, valamint költségvetési kiadásokat vonz. Gyengíti a humán erőforrást

6 A MOZGÁSSZEGÉNY, ÜLŐ ÉLETMÓD A JELLEMZŐ
A tanulók 70-80%-a testnevelésórán kívül jelentős fizikai aktivitást (sport) nem végez. Jellemző a TV, számítógép, játékautomatákhoz kapcsolódó ülő életmód. (Nemzeti Sportstratégia, 2007.) Becsült adatok A kormányzat egészségfejlesztési stratégiájának a közoktatatásban részt vevő jelenleg 823 ezer (OKM statisztika, 2007) fiatalnak arra a kb %-ára kellene irányulnia, akik a mentális túlterhelés és a jellemző ülő életforma mellett csak testnevelésórán részesülnek fizikai terhelésben.

7 MIVEL TÖLTJÜK A SZABADIDŐNKET?
A rendszertelen és egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a hiányos higiéniai körülmények miatt a népesség és ezen belül a tanulóifjúság egészégi állapota, életvitele elkeserítő képet mutat.

8 MIT MOND A KÖZOKTATÁSI TÖRVÉNY?
A közoktatás 1-4. évfolyamain: „A mindennapos testmozgás a helyi tantervekben meghatározott, LEGALÁBB heti három testnevelésóra és a játékos testmozgás keretében valósul meg.” ( § (3)).* A törvény háromnál több testnevelésórát enged meg, de NEM KÖTELEZ! A testnevelésórát „pótló” játékos testmozgás kritikájáról tájékoztattuk az oktatási minisztert.

9 ROLE OF SPORT IN EDUCATION 2007. február 28., Brüsszel

10 A TESTNEVELÉS IDŐKERETE NÉHÁNY EU TAGORSZÁGBAN
A testnevelés tantárgy percekben kifejezett heti minimális és maximális tantervi időkerete 1-4. évfolyamokon jelentős eltérést mutat a 27 EU-s tagország viszonylatában a évi adatok alapján. (Ken Hardmann, 2007.) Ország Minimum/Perc Maximum/Perc Ausztria Szlovákia Franciaország Magyarország A törvény által megengedett 225 perc heti 5 testnevelés órát jelent. Több iskolafenntartó önkormányzat él is ezzel a törvényi lehetőséggel. (pl. Debrecen, Hódmezővásárhely, Szolnok).

11 A testnevelés az egyetlen tantárgy, amely kifejezetten a testi fejlődésre, a pszichomotoros kultúra fejlesztésére, a higiéniára összpontosít. Kiemelt fejlesztése ezért indokolt!

12 AZ OKTATÓK KÉPZETTSÉGE AZ ALSÓ TAGOZATBAN
(6-10 ÉVES KOROSZTÁLY, 1-4. évfolyamok) Az EU Tanács ajánlása: A képzés minden szintjén testnevelő tanárokat alkalmazzunk. Hazánkban kb. 90%-ban nem testnevelésre szakosított tanítok oktatják a testnevelést. Amíg szakképzetlen tanítók oktatják a testnevelésre a 6-10 éves tanulókat, addig nincs reális remény egy egészségesebb, edzettebb magyar ifjúság felnevelésére!

13 STRATÉGIAI CÉLOK, JAVASLATOK:
Az iskolák pedagógiai programjában első helyre kerüljön az EGÉSZSÉG! Az 1-4. évfolyamokon valósuljon meg a mindennapos tanórai testnevelés. Az oktatás színvonaláról nyert visszajelentések érdekében szaktanácsadói rendszer kapja vissza az ellenőrzési jogosítványait. Az 1-4. évfolyamokon csak a műveltségterületre képzettek oktathassák a testnevelést. A testnevelés műveltségterületi képzésében résztvevők számának növelése a tanítóképző főiskolákon. A testnevelést oktató tanítók részére akkreditált továbbképzési programok szervezése a TF Továbbképző Intézetének keretében. A felsőoktatásban a „TESTNEVELŐ-EDZŐ” 3 éves (BSc) akkreditált alapképzési szak (2400 óra), adjon jogosítványt a közoktatás alsó tagozatában a testnevelés tanítására.

14 MOTTÓ: História est magistra vitae!
1920. Karafiáth Jenő, országgyűlési képviselő, az Országos Testnevelési Tanács elnöke: „ A betegségek elleni védekezésnek egyik leghatásosabb eszköze a megfelelő testnevelési rendszer alkalmazásában rejlik. A népegészségügy feljavításához tehát elkerülhetetlenül szükséges a testnevelési rendszer helyes megválasztása, a testnevelés jól elgondolt központi megszervezése és vezetése.” (Magyar Sport Almanach, OTT. Budapest p)

15 KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "ISKOLAI TESTNEVELÉS ÉS EGÉSZSÉG"

Hasonló előadás


Google Hirdetések