Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A víz. A legjelentősebb szervetlen vegyület A legjelentősebb szervetlen vegyület Az élet kialakulásának színtere Az élet kialakulásának színtere Minden.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A víz. A legjelentősebb szervetlen vegyület A legjelentősebb szervetlen vegyület Az élet kialakulásának színtere Az élet kialakulásának színtere Minden."— Előadás másolata:

1 A víz

2 A legjelentősebb szervetlen vegyület A legjelentősebb szervetlen vegyület Az élet kialakulásának színtere Az élet kialakulásának színtere Minden élőlény teste tartalmaz vizet Minden élőlény teste tartalmaz vizet  Medúza: 98 – 99%  Emberi test: 60 – 70% (10% elvesztése már halálos)  Száraz magvak, csontok: 5 – 15% Kémiai szerkezete: Kémiai szerkezete:  dipólus molekula  Vízmolekulák között H-hidak alakulnak ki

3 A víz szerepe és tulajdonságai A víz szerepe és tulajdonságai  Jó oldószer, jó diszpergáló közeg –Szabad ionok, poláros oldalláncok, poláros molekulák –Hidratálás, H-kötések kialakítása  Reakciópartner –Hidrolízis: vízfelvétellel való bomlás –Kondenzáció: vízkilépéssel kötés jön létre  Szállító közeg –A kicsi belső surlódás teszi lehetővé  Nagy felületi feszültség –Vízcsepp, lebegő sejtek gömb alakúak  Nagy fajhő –Tengerek, óceánok termosztáló hatása  Nagy párolgáshő –Felesleges hő gyorsan távozhat – test hűtése  Nagy hőkapacitás –Hőstabilizátor: sejtekben nincs erős hőingadozás

4 Diffúzió: HHHHa egy oldatban nem egyenletes az oldott anyagok koncentrációja, akkor a magasabb koncentrációjú helyről az alacsonyabb koncentrációjú hely irányába egy lassú anyagmozgás indul el, amely egy bizonyos idő elteltével a koncentráció kiegyenlítődését eredményezi. Ozmózis: KKKKoncentráció kiegyenlítődésre való törekvés, mely során a kis molekulájú anyag – általában az oldószer – áramlik át egy féligáteresztő hártyán. MMMMegakadályozhatjuk, ha a töményebb oldatra nyomást fejtünk ki, ezáltal kipréseljük a vizet, így a beáramló és a kiáramló víz mennyisége azonos lesz. A rendszer egyensúlyi állapotba kerül. Ez a nyomás az ozmózisnyomás. AAAAz élő sejt ozmózisnyomásával megegyező oldat izotóniás, kisebb: hipotóniás, nagyobb: hipertóniás IIIIzotóniás oldat: 0,9% NaCl-oldat (fiziolóógiás sóoldat)


Letölteni ppt "A víz. A legjelentősebb szervetlen vegyület A legjelentősebb szervetlen vegyület Az élet kialakulásának színtere Az élet kialakulásának színtere Minden."

Hasonló előadás


Google Hirdetések