Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

DIKTATÚRÁK, DIKTÁTOROK

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "DIKTATÚRÁK, DIKTÁTOROK"— Előadás másolata:

1 DIKTATÚRÁK, DIKTÁTOROK
III. FORDULÓ Sztálini kultúrpolitika, történelem hamisítás, szocialista realizmus a művészetekben

2 Nevezzétek meg a retusált képről (2.) hiányzó alakokat!
1. I. A politikai ellenfeleit könyörtelenül likvidáló Sztálin még az emlékezetből is el akarta tüntetni egykori társai alakját. Nevezzétek meg a retusált képről (2.) hiányzó alakokat! 2. A fénykép nyomán kézült propagandisztikus festmény

3 Szocialista realizmus
II. Kitől származik az idézet? „Egy igazán jó könyv, színdarab, film vagy vers éppúgy növeli pártunk erejét, mint egy új gyár, egy új bánya” III. Az alábbi, orosz festők által készített művek közül válasszátok ki azokat, amelyek a szocialista realizmus (propagandisztikus művészet) jegyében keletkeztek.

4 1. 2. 3. 4. 5. Леон Николаевич Бакст В. Чка́лов
Любовь Сергеевна Попова 4. Н. Баскаков Казимир Северинович Малевич 5.

5 8. 7. 6. 10. 9. Орешников Gilinsky Бори́с Миха́йлович Кусто́диев
Игорь Эммануилович Грабарь Наталья Сергеевна Гончарова 8. 7. 6. 10. 9.

6 IV. Határozzátok meg a vers keletkezési dátumát!
Juhász Ferenc Téged köszönt most Téged köszönt most, hetvenéves, téged köszönt e dal – S e dalban 800 millió, öreg és fiatal. Téged köszönt, kit boldog béke nevetni tanít S ki még börtönökben rágja öklét, ordítja kínjait. Téged a kínai, a román, a grúz, a cseh, magyar, tatár, - Harsogva a tenger s a szelíd dunántúli táj. Anyád sikongva szült, a drága, hol grúz hegyek, Mint foszló csipkét fércelik a szálló felleget. Milliók nyomora küldött, vezérnek, hogy poklából fölkelt a nép! Elég volt! – kiáltott s a csillagokig emelte szép fejét. S hogy utólszor húnyta le nagy Iljicsünk oly emberi szemét, Mint fekete kalászok sokasága zúgott, zokogott a nép – A hallhatatlan ravatalnál, Sztálin, esküd szava szállt: „magasba tartjuk, Lenin elvtárs, a Pártunk zászlaját.” Micsoda csodás városok, erdők, uj tájak, emberek Épültek intésed nyomán: hatalmas fegyverek! S hiába jött a germán csőcselék, taposni földeket, a földön szivek tört kelyhe nyílt, pipacsok helyett, Recsegve égtek, füstben kavarogtak a falvak, városok, . Fölmagasodván a győzelemre vitted sok hősöd, harcosod! Hazánk szabad! Vérüket adták, hogy szabad legyen, a Szovjetek. Köszönjük néked Sztálinunk. Pártunk, köszönjük neked. Nálunk a béke őrzi most a teremtő lelkeket. Traktorok szántják a földeket s lassan már arat a gép, a paraszt mosolyog, míg pöttyke gyermeke őrzi kis foltos tehenét, göndör nyáját a pásztor is a bársony dombokon. Békéjük őrzi Sztálinunk, a Párt, a munkáshatalom. Miénk a gyár, az iskola, a föld méhe, az édes, a vad vizek. Békén alszik az este is, egy csillagra hajtva fejét, s a reggelek! Ki tudná elmondani a munka örömét? S ha lenne, ki taposni vágyná, mi nékünk drága, jó, Fegyvert fogunk és harcolunk, mi, 800 millió. Most béke van és száll a szél, füstölnek gyáraink. - Friss havat hozott a tél. Jövőnk? Nézzétek, hogy vakít! Ötéves terveink során a nép a végtelenbe lát. Előre vasöntők, földművesek, tanítók, katonák! IV. Határozzátok meg a vers keletkezési dátumát!

7 a. b. c. d. V. Melyik Sztálin-szobor állt Budapesten?
Ki volt a készítője? ………………… ………………………………………………………..

8 Hol és mikor került megfogalmazásra a következő mondat?
„Követeljük, hogy a sztálini zsarnokság és politikai elnyomás jelképét, a Sztálin-szobrot a leggyorsabban bontsák le, és helyébe az 1848–49-es szabadságharc hőseinek és mártírjainak méltó emlékművet emeljenek.” Mikor került sor a szobor ledöntésére?

9

10 AJÁNLOTT IRODALOM David King: Retusált történelem (fordította: Szatmáry Nóra), Budapest, 1999 Festett valóság? Sztálinizmus a festészetben Munkás, paraszt, értelmiség munkaverseny lázában ég! Agitatív antológiaköltészet Magyarországon Korona Kiadó, Budapest, 2002.


Letölteni ppt "DIKTATÚRÁK, DIKTÁTOROK"

Hasonló előadás


Google Hirdetések