Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Daniel Keyes Virágot Algernonnak

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Daniel Keyes Virágot Algernonnak"— Előadás másolata:

1 Daniel Keyes Virágot Algernonnak

2 Daniel Keyes született 1927-ben augusztus 9-én New Yorkban
egyszerre dolgozott a Marvel Sience Fiction folyóiratnak, középiskolai tanárként és íróként is 1952-ben megházasodott és gyermekei születtek visszament főiskolára, majd diplomát szerzett 1961-ben ezt követően országszerte tanított egyetemeken nyugdíjas évei kezdetéig főállásban tanított és emellett íróként foglalatoskodott Művei: Virágot Algernonnak (1959) , Érintés (1968), Az ötödik Sally (1980), Szép álmokat, Billy! (1981), Bűnös-e Claudia? (stb.)

3 Virágot Algernonnak Először novellaként látott napvilágot a történet melyet 1959-ben a Fantasy and Sience Fiction magazin lapjain olvashattunk először. Keyes 1966-ban írta újra novelláját regényként, melynek így mélyebb és általánosabb jelentést adott ban Cliff Robertson főszereplésével film készül belőle Charly címmel. A sci-fi mű milliókat ejtett rabul, pár év alatt klasszikus olvasmánnyá nőtte ki magát az irodalomkedvelők köreiben. Keyes később írt egy Algernon, Charlie és Én című könyvet amiben leírja a könyv hátterét, és hozzá kapcsolódó gondolatait.

4 Virágot Algernonnak Charlie Gordon harmincas éveiben járó gyengeelméjű fiatalember. Charlie szeretetre éhes és ezáltal erősen motivált 70-es IQ-val rendelkező férfi, korlátoltsága ellenére törekszik arra hogy a körülötte élőkhöz hasonlítson, így úgy dönt megtanul írni-olvasni. Rendszeresen részt vesz Ms Kinnian óráin, ahol kiválasztják egy tudományos kísérleti program alanyának. Lehetőséget kap hogy hasonló műtétet végezzenek rajta mint egy kísérleti egéren, Algernonon, melynek segítségével megnövelnék intelligenciaszintjét. A műtétet követően teszteken, vizsgálatokon kell résztvennie, és egy naplóban leírni mindent amit tapasztal, ami eszébe jut, vagy amit gondol. Ezeken a naplókon keresztül ismerjük meg Őt , múltját és a kísérlet minden részletét. Charlienak nemcsak a tudása és képességei, de személyisége, baráti kapcsolatai és a nőkhöz való hozzáállása egyaránt változnak. A könyv rendkívül részletesen mutatja be egy ember testi-lelki változásait, az emberi kapcsolatokat, és azt a törhetetlen optimizmust és élni akarást amellyel Charlie még a rohamos hanyatlás után is rendelkezik.

5 Idézetek ,,Ha rá akarok jönni, ki is vagyok valójában, mit jelent egész életem - meg kell ismernem mind a jövőm lehetőségeit, mind a múltamat; tudnom kell, hogy honnan jöttem és hová megyek. Ámbár tudjuk, hogy az útvesztő végén a halál vár ránk, én nem mindig tudtam ezt; nemrégen a bennem élő kamasz még azt hitte, hogy csak mások halnak meg - de most már látom, hogy az út, amelyet ezen az útvesztőn belül kiválasztok: ez tesz azzá, ami vagyok. Nemcsak dolog vagyok; létezési mód is - egy a sok-sok mód közül -, és az a tény, hogy ismerem az utat, amelyet eddig megtettem, és azokat is, amelyek számomra még megmaradtak, segít majd megértenem, hogy mi lesz belőlem.’’ ,,Az intelligencia az emberiség egyik legnagyobb adománya. De a tudásra való törekvés túlságosan is gyakran kiszorítja a szeretetre való törekvést.’’

6 Idézetek ,,Milyen különös, hogy jó érzésű és helyes ítélőképességű emberek, akik nem fölényeskednek egy kar vagy láb nélkül, vagy vakon született emberrel, nem átallanak kicsúfolni egy csökkent értelemmel született embert.’’ ,,Még egy gyengeelméjű is szeretne olyan lenni, mint más. A gyerek, ha nem is tudja önmagát táplálni, nem tudja, mit egyen – az éhséget ismeri.’’ ,, …az alázat és szerénység már hiányzik belőlem. Megtanultam, hogy ezekkel milyen keveset lehet elérni ezen a világon.’’


Letölteni ppt "Daniel Keyes Virágot Algernonnak"

Hasonló előadás


Google Hirdetések