Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A projektterv elkészítésének szakaszai

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A projektterv elkészítésének szakaszai"— Előadás másolata:

1 A projektterv elkészítésének szakaszai
Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)

2 A helyes projektterv elkészítésének elvei
Négy elvet kell betartani a helyes projektterv készítése érdekében: az eszközválasztás elve; a szabadság elve; a pontosság elve; a fokozatosság elve.

3 Az eszközválasztás elve
Ezen elv lényege, hogy minden összefüggést a maga eszközével ábrázoljunk! Időtől való függést naptárakkal, mérföldkőhöz rendelt korlátokkal, logikai függőségeket kapcsolatokkal, kapcsolati időkkel, erőforrásokból eredő függőségeket erőforrás-kezelési lehetőségekkel stb.

4 A szabadság elve Ez az elv azt mondja ki, hogy kerülni kell a tervben az indokolatlan kötöttségeket!

5 A pontosság elve A tervnek a legjobb tudásunk szerinti várható állapotot kell tükröznie, és nem az elvárásokat! Ez utóbbiakat persze nyilvánvalóan fel kell tüntetni, és törekedni kell az elérésükre is, de semmiképpen nem torzíthatják el a tervet.

6 A fokozatosság elve A fokozatosság elve alatt azt értjük, hogy a tervezés során az általánostól a konkrét, a korlátok figyelmen kívül hagyásától a korlátok figyelembe vétele felé haladunk.

7 A tervezés általános menete
Fiktív kezdési dátum mellett nem számolunk semmilyen korláttal, csak a tevékenységek elvi összefüggéseivel foglalkozunk. Addig dolgozunk így, amíg össze nem áll a projekt „gerince”. Átütemezzük a projektet egy elfogadható kezdésre, befejezésre. Figyelembe vesszük a korlátainkat úgy idő, mint erőforrás vagy költségszinten.

8 Lépések a korlátok figyelembe vétele nélkül
Naptárak meghatározása. A főbb tevékenységek felvétele, elkülönítése, illetve felbontása. Mérföldkőtervezés. A logikai függőségek meghatározása. A projekt átütemezése valós kezdésre. Ha nem megfelelő a projekt átfutási ideje, pontosítunk a kapcsolatokon, vagy más technológiát választunk. Hozzárendeljük a szükséges erőforrástípusokat.

9 Lépések a korlátok figyelembe vételével
Határidők kezelése Erőforráskorlátok figyelembevétele Költségkorlátokkal való számolás A túlterhelések megszüntetése Szükség esetén átütemezzük a projektet, vagy egyes helyeken más technológiát választunk

10 A tervezés folyamata Időtervezés Feladattervezés Erőforrás-tervezés
Költségtervezés

11 Időtervezés Főbb problémák
Nem tudjuk határidőre befejezni a projektünket. Bizonyos határidők nem tarthatók. Bizonyos időintervallumokban nem áll rendelkezésünkre megfelelő mennyiségű erőforrás. Az erőforrások felhasználása nem egyenletes. Túlzottan szét vannak forgácsolva az egyes erőforrások munkái. Az adott projektlépcsőhöz nem áll az adott időpontban megfelelő összeg rendelkezésre .

12 Feladattervezés A feladattervezés adja a későbbi időtervezés gerincét.
A feladattervezés elején nem veszünk figyelembe semmilyen idő- és erőforráskorlátot. Úgy kell gondolkodnunk a tervvázlat összeállítása során, mintha korlátlanul állnának rendelkezésünkre az erőforrások, és nem is volnának határidők. Egyetlen korlát a választott technológia. A megadott időtartamokhoz erőforrásigény (nem készlet) is tartozik!

13 Erőforrás-tervezés Az erőforrás-tervezés, erőforrás-gazdálkodás központi problémája a meglevő erőforrások optimális felhasználása, az esetleges túlterhelések elkerülése, elhárítása. A program igen sokféle eszközzel és módszerrel támogatja ezt a munkát.

14 Költségtervezés A költségtervezés során különféle vizsgálati módszerek segítségével tervezzük, illetve figyeljük a projekt költségeit. Ennek keretén belül kétféle költségtervezési, költségkezelési módszerrel, illetve ezek kombinációival számolhatunk. Az egyik a beépített költségkezelési képességek, a másik az egyéni és számolt mezők felhasználása.


Letölteni ppt "A projektterv elkészítésének szakaszai"

Hasonló előadás


Google Hirdetések