Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Erőforrások Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Erőforrások Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)"— Előadás másolata:

1 Erőforrások Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)

2 Erőforrás Erőforrásnak nevezzük a személyek, gépek, berendezések, alapanyagok, segédanyagok, alkatrészek, részegységek, tartozékok, egyéb költségforrások csoportjait, típusait és konkrét előfordulásait.

3 Az erőforrás fogalmának korlátozása
A projekttervbe ezek közül csak azokat vesszük fel, melyekre a következő állítások közül legalább az egyik teljesül: a projekt szempontjából korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre; mérhető a költsége (számít-e nekünk?)

4 Nem kell erőforrásként felvenni
Ha egy erőforrás korlátlanul áll rendelkezésre a projekt, illetve a vállalat igényeihez képest, és költsége nem számít, akkor nem kell felvenni a projektbe. Sokszor azonban az ilyen erőforrások vagy az elérhetőséget biztosító tevékenység, vagy a hozzáférhetőséget lehetővé tevő erőforrás képében újra jelentkeznek.

5 Igénybevételt biztosító tevékenységet kell felvenni
Meg kell vizsgálni, hogy a projekttervben nem rögzítendő erőforrások biztosítására nem kell-e olyan tevékenységet felvenni, mely révén az adott erőforrás igénybevétele biztosítható? Pl.: légcserélő bekapcsolása a levegő biztosítására.

6 Hozzáférést biztosító erőforrás felvétele
Azt is meg kell vizsgálni, hogy a projekttervben nem rögzítendő erőforrások hozzáférhetősége nem valamely más erőforráson keresztül biztosított-e? Nem kell-e ilyen erőforrást felvenni? Pl.: igen kevés vízre, de gyakran van szükség. A víz költsége elhanyagolható, de a csap, amin hozzá lehet jutni korlátos mennyiségű, mások is használják. Ekkor ez utóbbit kell helyette felvenni erőforrásként.

7 Anyag típusú erőforrások
Ha egy erőforrás korlátlanul áll ugyan rendelkezésre a projekt és a cég igényeihez képest, de a költsége számít, akkor azt Anyag (Material) típusúként vesszük fel.

8 Anyag típusú erőforrások felvételi helye
Az Anyag (Material) típusú erőforrásoknál: Ha a teljes beszerzett mennyiséget a projektre könyveljük, akkor a beszerzéshez kell felvenni. Különben az első igénybevétel(ek)nél Ugyanazt az anyagot csak egyszer vegyük fel akkor is, ha közben átalakult!

9 Költség típusú erőforrások
Ha egy egyébként az Anyag (Material) csoportba sorolható erőforrás költsége csak más erőforrások költségével együttesen ér el olyan szintet, amely a projektben számottevőnek mondható, felesleges külön is felvenni: elég egy költségkategóriát jelképező úgynevezett Költség (Cost) típusú erőforrást rögzíteni számukra.

10 Munka típusú erőforrások
Ha a projekt szempontjából korlátos egy erőforrás (időbeli) elérhetősége, hozzáférhetősége, akkor a jellegétől függetlenül Munka (Work) típusúként kell felvenni.

11 Általános erőforrások
Az erőforrásokat két csoportba osztjuk aszerint, hogy tudjuk-e pontosan kiről, vagy melyik erőforrásról van szó. Tervezéskor többnyire nem tudjuk, így úgynevezett Általános (Generic) erőforrásokat veszünk igénybe. Később, amikor már tudni lehet, ki lesz a konkrét személy, vagy melyik gépet használjuk, lecseréljük az Általános (Generic) erőforrásokat konkrétra.

12 Költségvetési célú erőforrások
A projektköltségvetés készítéséhez a program rendelkezik úgynevezett költségvetési célú erőforrásokkal. Ezeket a különböző költségnemek szerint vesszük fel, és rögzítjük magához a projekthez.

13 RBS kód Az erőforrásokat RBS kóddal strukturáljuk.
A struktúra alapja lehet a szervezeti felépítés, illetve a szakképzettség is. Az RBS kódrendszer kezelése központi. Előzetesen kell kialakítani.


Letölteni ppt "Erőforrások Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések